Üzlet

Megszállja a földgázpiacot Kína

Portfolio
Kína 2018-ban várhatóan a világ legnagyobb földgázimportőrévé válik, letaszítva Japánt az első helyről. A jelenség oka, hogy Kína erőltetett ütemben igyekszik energiaellátásában földgázzal helyettesíteni a jóval "piszkosabb" szenet a légszennyezettség csökkentése érdekében.
Kína már jelenleg is a világ első számú kőolaj- és szénimportőre, míg a teljes földgázfogyasztást tekintve az Egyesült Államokat és Oroszországot követi a listán - ez utóbbi energiahordozóból azonban jelentős behozatalra szorul, így teljes fogyasztásának mintegy 40 százalékát importból kénytelen fedezni.

2017-ben várhatóan összesen 67 millió tonna körül alakulhat a kínai földgázimport, figyelembe véve a vezetékes és LNG-szállítmányokat is; ez mintegy 25 százalékkal haladja meg a 2016-os mennyiséget - becsülte a Reuters a rendelkezésre álló szállítási adatok alapján. Az LNG behozatala jóval nagyobb mértékben, mintegy 50 százalékkal bővült az előző évhez képest.

Ezzel az éves mennyiséggel ugyan Kína egyelőre még elmarad a körülbelül 83,5 millió tonnát (a teljes mennyiséget LNG-ként) importáló Japán mögött, azonban 2017 szeptemberében majd novemberében Kína gázbehozatala összességében már meghaladta a szigetországét. A trend pedig várhatóan folytatódik, így 2018 egészét tekintve már Kína lehet a világ legnagyobb gázimportőre, miután 2017-ben már beelőzte a második helyezett Dél-Koreát - idézi a Reuters a Wood Mackenzie elemzőjét, Miaoru Huangot. A folyamat a következő öt évben is kitarthat, amelynek keretében a Kína felé tartó vezetékes és LNG-szállítmányok egyaránt tovább növekedhetnek. Ezzel együtt az elemző szerint további körülbelül 10 évig Japán továbbra is a világ elsőszámú LNG-importőre maradhat.

Megszállja a földgázpiacot Kína
Thomson Reuters Eikon
A kínai kereslet erősödése az árakban is megmutatkozik, és az LNG-t 2017. egyik legjobban teljesítő árupiaci termékévé tette. Az ázsiai spot LNG-árfolyamok alig több mint fél év alatt megduplázódtak, 11,20 dollár/millió brit hőegységre, ami 2014 novembere óta a legmagasabb szint.

(Reuters)
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
címlapkép_zöld