Üzlet

Paks 2: Ausztria pert indított a beruházás ellen

MTI
Portfolio
Helyesnek bizonyultak értesüléseink, a határidő lejárta előtt Ausztria ma megtámadta az Európai Bíróságon a Paks 2 atomerőmű bővítési projekt állami támogatására adott európai bizottsági jóváhagyást - jelentette be Elisabeth Köstinger osztrák környezetvédelmi miniszter csütörtökön közleményben.

Ausztria mindig is olyan ország volt, amely vehemensen ellenzi a nukleáris energiát; természeti értékeink, környezetünk és különleges tájaink védelme érdekében vállanunk kell ezt a Dávid és Góliát harcot. Az atomenergiának nincs semmi keresnivalója Európában. Ebből az álláspontunkból egy jottányit sem engedünk

- fogalmazott Elisabeth Köstinger fenntarthatósági miniszter a mai közleményben.

Az osztrák álláspont erősen vitatja, hogy a nukleárs energia állami támogatása valóban a közérdeket szolgálná. A Bizottság értékelését is vitató érvelésük szerint az energiaigényt egyéb forrásokból is ki lehet elégíteni, ami ugyancsak megkérdőjelezi a paksi állami támogatás szükségességét.

Ausztria hasonlóképpen lépett fel a brit Hinkley Point C atomerőmű projekttel szemben is. Osztrák környezetvédelmi szervezetek üdvözölték a minisztérium bejelentését.

Csak jogi úton lehet megállítani a projektet, amelynek a gazdaságtalan és versenytorzító mivoltát az állami támogatásra adott európai bizottsági jóváhagyás is alátámasztja - jelentette ki írásos közleményben Reinhard Uhrig, a Global 2000 szervezet szóvivője. Hozzátéve, hogy jogi úton kell a helyére tenni az Európai Bizottság hibás álláspontját is arról, miszerint az atomenergia fejlesztése az EU támogatására érdemes közös érdeke lenne.

Követeljük, hogy Ausztria minden jogi és más rendelkezésére álló eszközzel lépjen fel az atomerőművek építésével szemben Európában. Az év második felében az Európai Tanács elnökségi posztját mindenképpen az atomenergia-ellenes pozíció megerősítésére kellene kihasználni

- írja Lukas Stühlinger, az oekostrom AG áramszolgáltató vállalat vezérigazgatója közleményében.

Az oekostrom AG aláírásokat is gyűjt a paksi bővítés megakadályozására egy online petícióval, amelyben fellépést követelnek az osztrák kormánytól az atomerőművek építése ellen egy európai szintű energiaügyi szerződésben.

Az elfelejtett atomerőmű Az, hogy Ausztria mindig is ellenezte volna az atomerőműveket, nem teljesen igaz. A Bécstől észak-nyugatra, a magyar határtól körülbelül 70 kilométerre található Zwentendorfban az 1970-es években szinte teljesen felépítettek egy atomerőművet, hogy aztán az egyre erősödő atomellenes közhangulat hatására kiírt népszavazáson úgy döntsenek, soha ne indítsák be az erőművet. A tervezés már az 1960-as években megindult, az 1970-es évek elején pedig több atomerőmű terveiről is szó volt, az 1978-as népszavazás azonban keresztülhúzta a terveket. 2009 óta a zwentendorfi épület naperőműként üzemel.

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1150404683