Háromszorosára drágult a gáz - Mindenki Putyinnak könyörög
Üzlet

Háromszorosára drágult a gáz - Mindenki Putyinnak könyörög

Portfolio
Oroszország menti meg Európát a dermesztő hidegben, miközben a gázárak óriási emelkedést mutatnak a tőzsdén.
Oroszország mentheti meg Európát a hidegben a Bloomberg szerint. Az országból több gáz érkezik a kontinensre, mint valaha, hiszen az elképesztő hidegben megemelkedett a kereslet. Ez ismét megmutatta, hogy a régió milyen nagymértékben függ keleti szomszédjától az energiaellátást tekintve.

A gázárak a dermesztő hidegben megháromszorozódtak az európai gáztőzsdén (az azonnali piacon), februárban még tartósan 20 euró alatt volt a megawattóránkénti ár (az egy megawattórára jutó energiatartalom), most pedig 60 euró körüli árakat láthatunk.

Európa és az Egyesült Királyság egyre inkább Oroszországra támaszkodik gázszükségleteinek kielégítésére. Ebből pedig sokat profitál a Gazprom, amely napok óta rekordot dönt a szállításban.

A Gazprom közölte, hogy 17,4 milliárd köbméter gázt exportált Európába februárban, ami éves alapon 7%-os emelkedést jelent. A következő időszakban is rekordok lehetnek, hiszen a hideg időjárás velünk marad, arra pedig csak a Gazprom képes, hogy gyorsan és nagymértékben növelje a szállításokat. Az európai gázfogyasztás öt éve nem emelkedett olyan magas szintre, mint február végén.

Miközben az EU-ba több gázt szállítanak, addig Ukrajnába kevesebbet. A Gazprom orosz gázipari óriásvállalat az MTI szerint csökkentette a nyomást az ukrajnai gázvezetékekben, és nem hajlandó végrehajtani a stockholmi döntőbíróság döntéseit, amivel veszélybe sodorja az Ukrajnán keresztül az Európai Unióba irányuló gázszállításokat - közölte csütörtökön az ukrán külügyminisztérium.

Andrij Koboljev, a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezérigazgatója ukrán újságíróknak elmondta, hogy a Gazprom nem kezdte el szállítani Ukrajnának azt a gázmennyiséget, amelyet az ukrán cég előre kifizetett. Nem zárta ki, hogy emiatt a hétvégén korlátozni kényszerülnek a gázfogyasztást Ukrajnában azoknál a vállalatoknál, amelyek rendelkeznek alternatív energiaforrásokkal is.

Ukrán médiajelentések szerint a Gazprom emellett nem kezdte meg szerdán annak a 2,56 milliárd dollárra rúgó összegnek a kifizetését, amelyet aznap a stockholmi bíróság kártérítéséként megítélt Ukrajnának. A döntést a Gazprom ugyan még megfellebbezheti, viszont a törlesztést a bíróság határozata értelmében meg kellett volna kezdenie.

A helyzet ott már olyan súlyos, hogy jövő keddig szünetel a tanítás Ukrajna minden oktatási intézményében annak érdekében, hogy a fűtéssel spórolva megelőzzék az energiaválság kialakulását az országban.

UPDATE:(Címlapkép forrása: ALEXEY DRUZHININ / RIA NOVOSTI / AFP)
forintdevizaárfolyam
shutterstock_564998512
Budapest lánchíd
Benzin
getty, budapest, panráma, buda, házak, légifotó,
Frankfurti tőzsde
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Benzin