Elárulta Mészáros Lőrinc, mit tervez a Mátrai Erőművel
Üzlet

Elárulta Mészáros Lőrinc, mit tervez a Mátrai Erőművel

MTI
Akár új blokkot is építhetnek a Mátrai Erőműben - mondta Mészáros Lőrinc, az erőmű főrészvényese a Heves Megyei Hírlapban kedden megjelent interjújában.
Amint arról beszámoltunk, az Opus-csoport kivásárolja cseh partnere, az Energetický a Prùmyslový Holding (EPH) Mátrai Erőmű Zrt.-ben szerzett tulajdonrészét, ennek eredményeképpen az erőmű az Opus-csoport kizárólagos irányítása alá kerül - közölte a vállalat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A döntést a felek a társaság hosszú távú működési stratégiájára és fejlesztésére vonatkozó eltérő elképzeléseikkel indokolják. A lépés némileg váratlannak is nevezhető azt követően, hogy a partnerek múlt csütörtökön vásárolták meg a Mátrai Erőmű Zrt. csaknem 73 százalékos részvénypakettjét, pénteken, a társaság rendkívüli közgyűlésén pedig a csehek képviselőjét az erőmű vezetőségébe is beválasztották. A közgyűlésen ugyanakkor az is kiderült, hogy az erőmű tavaly 9,1 milliárd forintos veszteséget szenvedett el.

Mészáros Lőrinc ezzel kapcsolatban elmondta, nem lepték meg a vállalat gazdasági adatai, mivel az átvilágítás alatt megkapták a kellő információkat a várható veszteségről. Az erőmű 2012 és 2016 között több mint 52 milliárd forint adózott nyereséget ért el, míg tavaly 9,1 milliárd forint veszteséget. Az üzleti jelentésben "objektív és kívülálló" okokra vezetik vissza a veszteséget, ugyanakkor az évek óta húzódó eladás miatt valószínűleg az is közrejátszott az utolsó év sikertelenségében, hogy "nem volt gondos gazdája a vállalatnak".

A Mátra számai alapján úgy látom, hogy a társaság pénzügyi és tőkehelyzete erős, és a tavalyi veszteség leginkább egyszeri tételekből adódik

- mondta Mészáros Lőrinc.
 
A cseh partner távozásáról Mészáros Lőrinc azt mondta, hogy másként gondolkodtak a vállalat problémáinak kezeléséről. A csehek "klasszikus" reorganizációt szerettek volna, ami jelenthette azt is, hogy embereket bocsátanak el, vagy blokkokat állítanak le. Szerinte azonban egyetlen dolgozóra sem szabad átterhelni az elmúlt év rossz gazdasági döntéseit, ezért nem akart emberek elküldéséről tárgyalni. Az erőmű 7500 családnak nyújt megélhetést.

Mészáros elmondása szerint hatalmas lehetőséget lát az erőműben, amelyet nemzetstratégiai jelentőségű vállalatnak nevezett, ezért a fejlesztésben gondolkodnak, és nem leépítésben. Ugyan az idei évre még veszteséget prognosztizáltak, de hisz abban, hogy van elegendő idő a beavatkozásra és az eredmények javítására. Mészáros Lőrinc elmondta, ösztöndíjrendszer bevezetésével támogatni szeretnék a térség szakemberképzését is. Ezzel elsősorban a fiatalok képzését, elhelyezkedését szeretnék segíteni.

Mészáros Lőrinc kitért arra is, idén ősszel kezdheti meg működését a próbaüzemmel a Visonta Projekt Kft., amely Magyarország egyetlen búzafeldolgozó üzeme lesz. Az üzem feldolgozó kapacitása évi 250 ezer tonna búza, és olyan alapanyagokat állít elő, mint keményítő, takarmány és alkoholtermékek. Összesen 290 munkahelyet teremt közvetlenül az új gyár, de számításaik szerint közvetetten 750 munkahely jöhet létre a régióban  - tette hozzá.

Címlapkép: MTI/Komka Péter
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
BÉT