Erősödik az ellenállás a Magyarországnak kiemelten fontos gázprojekttel szemben
Üzlet

Erősödik az ellenállás a Magyarországnak kiemelten fontos gázprojekttel szemben

Portfolio
Azt követően, hogy az elmúlt évek stagnálását követően úgy látszott, elhárultak az akadályok és 2019-re megépülhet a Magyarország számára is nagy jelentőségű horvátországi LNG-terminál, most úgy tűnik, további csúszást szenvedhet el a projekt.
Környezetvédő csoportok és helyi közösségek aggályaikat fejezték ki a Krk szigetéhez tervezett LNG-terminállal szemben, mivel a kiépítendő infrastruktúra szerintük károsítaná a tengeri élővilágot és az idegenforgalomnak is ártana, mindemellett gazdaságossági aggályok is felmerültek a projekttel szemben - számolt be az Euractiv.

Ezért egyöntetűen amellett kampányolnak, hogy vagy egy jóval drágább szárazföldi terminál épüljön meg, vagy teljesen töröljék a projektet.

A terminál ellenzői több tüntetést is tartottak a közelmúltban. A helyi közösséget képviselő Mirela Ahmetovic azt mondta, a munkagépek csak a testén keresztül közelíthetik meg a helyszínt.

A horvát energiaügyi minisztérium rendelésére készült, a működését 2017-ben kezdő litvániai terminál példájára hivatkozó hatástanulmány szerint a terminálnak nem lenne hatása a turizmusra. A kritikusok azonban figyelmeztetnek, Horvátország Litvániánál sokkal inkább rá van utalva az idegenforgalomból származó bevételekre, miután GDP-jének közel 20 százalékát az idegenforgalom termeli meg.

Az elmúlt években a finanszírozás megoldatlansága, valamint az LNG-terminál számára kijelölt területtel kapcsolatos viták gátolták a horvátországi úszó LNG-terminál realizálódását. Az Európai Bizottság 2017-ben azonban 100 millió eurós támogatási megállapodást kötött a horvát kormánnyal, ez az összeg a beruházás teljes költségének mintegy 30 százalékát fedezné. Az Európai Bizottság támogatását 2019. decemberi megvalósuláshoz kötötte, és arra számított, hogy a munkálatok februárban elkezdődnek. Az LNG-terminál végső beruházási döntése 2018 júniusáig fog megszületni a projektcég vezetője szerint.

A projekt nem csak a horvát ormány energiapolitikájának lenne zászlóshajója, de - ahogyan a támogatás is jelzi - az EU orosz gáztól való függetlenedési törekvéseinek is fontos részét képezné. Hasonkó okból Magyarország számára is nagy jelentősége lenne a terminál megépülésének, amely új iránnyal és forrással diverzifikálhatná a magyar ellátást. Igaz, ehhez arra is szükség lenne, hogy a horvát-magyar gázvezetéken ne csak magyar irányból lehessen szállítani az energiahordozót - ez a horvát vállalás szerint várhatóan 2019 első negyedévében válik lehetővé.

Jelentések szerint a horvát kormány áprilisban egy speciális törvény elfogadtatásával kívánja felgyorsítani a projektet, amely növekvő ellenállással néz szembe. A kritikák szerint azonban ez a különleges "Lex LNG" sem állná meg a helyét, mivel szembemegy a horvát alkotmánnyal.

Címlapkép: shutterstock
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
BÉT