Történelmi rekordot döntött a szél- és vízenergia Portugáliában
Üzlet

Történelmi rekordot döntött a szél- és vízenergia Portugáliában

Portfolio
Portugália márciusban annyi villamos energiát termelt megújuló energiaforrásokból, amely mennyiség meghaladta az ország teljes havi áramfogyasztását.
Portugália történetében először márciusban több villamos energiát termelt megújuló alapon, mint amekkora az ország teljes havi fogyasztása volt; a megújuló alapon termelt 4812 GWh villamos energia a hónapban elfogyasztott 4647 gigawattórányi mennyiség több mint 103 százalékát tette ki - jelentette az ország megújuló energia szövetsége. A korábbi rekordot még 2014 februárjában érte el az ország, a fogyasztáshoz viszonyítva 99,2 százalékos megújuló áramtermeléssel.

Az impozáns adat ellenére azonban bizonyos időszakokban az ország fosszilis tüzelésű erőművei termelésével, illetve importforrásokkal egészítette ki a megújuló alapú termelést az igények kielégítésére márciusban. A jelenség oka a megújulók nehezen előre jelezhető, relatív alacsony rendelkezésre állása, illetve a fogyasztási csúcsokkal való gyenge összehangolhatóságuk. (A fosszilis és import forrásokat jellemzően a villamos energia rendszer napi csúcsterhelésének kielégítésére vették igénybe.)

A megújulók aránya a fogyasztás kielégítésében ezzel együtt a hónap során nem csökkent 86 százalék alá, míg március 11-én érte el maximumát, amikor is az elfogyasztott mennyiség 143 százalékát termelték meg a megújulós erőművek. A hónapban két, csaknem háromnapos egybefüggő periódus is akadt, amely időszakokban az ország kizárólag a döntően szél- és vízerőművekből álló megújulós kapacitásaival biztosította az ellátást.

A vízenergia 55, a szélenergia 42 százalékban fedezte a havi fogyasztást, vagyis az egyébként e téren is kiváló adottságokkal rendelkező ország a napenergiára egyelőre csak szerény mértékben támaszkodik. A márciusi megújuló energia termeléssel Portugália 1,8 millió tonna szén-dioxid kibocsátását spórolta meg, vagyis mintegy 21 millió euró értékű emissziós kvóta megszerzését takarította meg (ahhoz képest, ha csak fosszilis forrásokból termelne). Noha időszakonként importra is szorult, a márciusi villamosenergia-külkereskedelmi mérleg 19 százalékos többletet mutatott. A felpörgő megújuló termelésnek köszönhetően megnövekedett kínálat a nagykereskedelmi piaci árakat is jócskán lejjebb szorította. A hónapban elért átlagosan 39,75 euró/megawattórás napi ár több mint 10 százalékkal múlta alul a tavaly márciusit, amikor a megújulók a fogyasztott mennyiségnek csak 62 százalékát biztosították.

Portugália a terv szerint 2040-re már a teljes éves áramfogyasztásnak megfelelő mennyiséget képes lehet megújuló alapon előállítani, azonban a fejlett energiatároló megoldások hiányában továbbra is szüksége lehet a földgáz tüzelésű erőművek termelésére a rendszer kiegyenlítésére.

Címlapkép: shutterstock
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
online bolt_shutter