Rég nem látott szintre drágult az olaj
Üzlet

Rég nem látott szintre drágult az olaj

Portfolio
Folytatódik az olajár emelkedése a nemzetközi piacokon; az energiahordozó jegyzése ismét többéves csúcsot ért el hétfőn jelentős részben a venezuelai és iráni geopolitikai konfliktusokkal kapcsolatos aggályok hatására.


Rég nem látott szintre drágult az olaj

Az olajárak legutóbb 2014 novemberében látott magasságokba emelkedtek. A Brent árfolyama hétfő reggel fél százalékot meghaladó mértékű erősödéssel 75 dollár felett tartózkodik.

Rég nem látott szintre drágult az olaj
A WTI-vel ugyanekkor hasonló ütemű drágulással 70 dollár felett kereskednek.

Rég nem látott szintre drágult az olaj
Ugyanekkor a márciusban alapított sanghaji nyersolaj futures 72,54 dollárra emelkedve szintén új rekordot állított fel.

A dráguláshoz hozzájárulnak a venezuelai gazdasági válság elmélyülésével, így az ország olajtermelésének tovább zuhanásával kapcsolatos hírek és félelmek; amellett, hogy a piacot továbbra is izgalomban tartja az iráni atomalku Egyesült Államok általi esetleges felmondása, valamint a perzsa állam ismételt szankcionálásának kockázata.

A venezuelai olajtermelés tovább zsugorodására utaló legutóbbi hír szerint az egyesült államokbeli székhelyű ConocoPhillips intézkedett a venezuelai állami PDVSA olajtársaság kulcsfontosságú karibi eszközeinek átvételéről egy 2 milliárd dolláros választottbírósági díj érvényesítse érdekében. Az ország olajtermelése a 2000-es éek elekéhez viszonyítva mintegy felére, napi körülbelül 1,5 millió hordóra csökkent, miután az ország képtelen volt elegendő befektetést eszközölni olajiparában.

A héten az olajárakat befolyásoló másik fontos geopolitikai konfliktus az iráni helyzet lehet. Amint azt Donald Trump elnök már hónapokkal korábban kilátásba helyezte, az Egyesült Államok nagy eséllyel nem hosszabbítja meg a 2015-ben kötött iráni atomalkut, így május 12-ét követően ismét életbe léphetnek a perzsa állam elleni szankciók, ami valószínűleg az iráni olajexport visszaesését eredményezné.

Az olajárak emelkedését ugyanakkor fékezi, hogy az Egyesült Államok révén a kínálat is emelkedik: a tengerentúli olajipar kitermelése immár elérte a 10,62 millió hordó/napos értéket, vagyis belátható közelségbe került a világelső, 11 millió hordós orosz kitermelés elérése, majd meghaladása is, amelyre a várakozások szerint 2018 második felében kerül majd sor. Ennek valószínűségét növeli, hogy az előző héten a tengerentúlon üzemelő olajkutak száma kilenc újabb darabbal 834-re emelkedett, ami 2015 márciusa óta a legmagasabb érték - jelentette pénteken a Baker Hughes.
Frankfurt Stock Exchange
kivánd190916
shutterstock_1077839366
A worker adjusts a control valve at the delayed coker unit of the Duna oil refinery operated by MOL  Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
wizzairshutterstock
mobilfizetés shutter
gyakornoki_program_eupalyazat
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Frankfurt Stock Exchange