Csúcsra drágult az olaj - Megvan a 80 dollár
Üzlet

Csúcsra drágult az olaj - Megvan a 80 dollár

Portfolio
Elérte a 80 dollárt az olaj ára csütörtökön, elsősorban az iráni ellátással kapcsolatos aggályok miatt.
Az energiahordozó árfolyama legutóbb 2014 novemberében állt 80 dollár felett. Csütörtökön délután valamivel 80 dollár alatt alakul a Brent árfolyama.

Csúcsra drágult az olaj - Megvan a 80 dollár
A WTI ugyanekkor 72 dollár fölött forog, ami szintén új három és fél éves csúcsot jelöl.

Csúcsra drágult az olaj - Megvan a 80 dollár
Az árak emelkedését elsősorban az Egyesült Államok iráni nemzetközi atomalkuból való kilépése, illetve az új Iráni szankciók híre hajtja. A szankciók ugyan csak hónapokkal később lépnének életbe, de a piac már most az iráni ellátás napi több százezer hordós csökkenését prognosztizálja. Várakozások szerint a szankciók hatására az ország olajexportja napi 200 ezer hordótól közel 1 millió hordóig terjedű csökkenést szenvedhet el.

A francia Total kedden figyelmeztetett, feladja több milliárd dolláros gázprojektjét Iránban, amennyiben nem nyer mentességet a szankciók hatálya alól.

Az iráni olaj kiesése érzékenyen érintheti a közel 100 millió hordó/nap nagyságú globális piacot, mert a Kőoalj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és más olajországok 2017 eleje óta öszességében napi mintegy 1,8 millió hordóval vették vissza termelésüket. Nagyrészt ennek, illetve az erős globális kereslet hatására az elmúlt hónapokban jelentősen csökkentek a globális olajtartalékok, ami az árak emelkedésében is tükröződik. Az emelkedés hatására az elemzők elkezdték felfelé módosítani idei olajár-előrejelzéseiket, a Bank of America májusban közölte, várakozásai szerint az olaj ára 2019-ben elérheti a 100 dollárt is.

A hagyományosan erőteljes üzemanyagkeresletet hozó nyári szezon beköszöntével a tendencia folytatódhat, miközben a venezuelai termelés is tovább zuhan, a Közel-Keleten pedig több gepolitikai válsággóc is fenyegeti az olajpiaci kilátásokat.

A magas olajárak visszaüthetnek a fogyasztásra - véli a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), amely minimálisan, napi 1,5 millió hordóról 1,4 millióra mérsékelte az idei keresletbővülésre vonatkozó prognózisát. Az IEA 2018-ban napi 99,2 millió hordós átlagos keresletre számít, míg a Goldman Sachs szerint a világ olajfogyasztása idén 100 millió hordó fölé emelkedhet, a bank elemzői szerint pedig a várható kínálati szűkösséget az emelkedő amerikai kitermelés sem lesz képes ellensúlyozni.

(CNBC)


Csúcsra drágult az olaj - Megvan a 80 dollár
Katona Bence Hiventures
IMG_20191017_163000
kulfoldi piaci terjeszkedesi tapasztalatok panelbeszelgetes
Frankfurti tőzsde
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Németország már nem Európa motorja
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Katona Bence Hiventures