Üzlet

Az autógyártók sem ússzák meg: vámot vethet ki az autókra Amerika

Portfolio
Vizsgálatot indít az amerikai kormányzat az importált autók kapcsán, ami akár oda is vezethet, hogy az Egyesült Államok vámot vet ki a személyautókra és a teherautókra. Egy ilyen intézkedés fájdalmas lenne a japán és a német autógyártóknak is, esnek az érintett részvények a ma reggeli kereskedésben.
A vizsgálat állítólag azt hivatott felderíteni, hogy az autók és alkatrészek importja nem veszélyezteti-e az iparág állapotát és a kutatás-fejlesztési tevékenységet az Egyesült Államokban.

Vannak arra utaló bizonyítékok, hogy az import évtizedeken keresztül rombolta a hazai autóipart

- mondta el Wilbur Ross kereskedelmi miniszter.

Az olyan alapvető iparágak, mint az autógyártás vagy az alkatrészgyártás, kritikusak a nemzetünk erejéhez

- tette hozzá Donald Trump.

A Bloomberg forrásai alapján a tervek szerint az acéltermékekre márciusban kivetett vámhoz hasonlóan akár 25 százalékos importvám is jöhet az autókra.

A jelen állás szerint az importautókat 2,5, a pickupokat pedig 25 százalékos vám sújtja, ha a szabadkereskedelmi megállapodásban részt nem vevő országból származik.

A vám kivetése különösen érzékenyen érintené a japán autógyártókat, a Toyotát, a Nissant, a Hondát és a Hyundait, akik számára az egyik legfontosabb piac az Egyesült Államok, a vám pedig igencsak megdrágítaná az exportot, felfelé nyomná az amerikai személyautók és teherautók árát. Tavaly az amerikai autóimport harmada származott Ázsiából.

A számok

Tavaly 12 millió autót gyártottak az Egyesült Államokban és 8,3 millió darab járművet importáltak, összesen 192 milliárd dollár értékben:
  • Mexikóból 2,4 millió darabot
  • Kanadából 1,8 millió darabot
  • Japánból 1,7 millió darabot
  • Dél-Koreából 930 ezer darabot
  • Németországból 500 ezer darabot.


Közben az Egyesült Államok közel 2 millió járművet exportált, 57 milliárd dollár értékben.

A legnagyobb német autógyártók, például a Volkswagen, a Daimler és a BMW rendelkezik nagy amerikai összeszerelő üzemekkel. Amerika a második legnagyobb exportpiaca a német autógyártók számára és Németország legfontosabb exportbevételét jelentik az autók és az alkatrészek.

Az érintett országok, Japán, Kína és Dél-Korea kormányzata közölte, hogy figyelik a helyzetet. Az ügy érdekessége, hogy Kína, akivel egyébként kereskedelmi háborúzik az Egyesült Államok, mostanában fokozott érdeklődéssel figyelte az amerikai autópiacot, mint potenciális értékesítési piacot. Kína pont a napokban tett engedményt, kedden bejelentette, hogy július elsejétől a jelenlegi 25 százalék helyett 15 százalékos vámot vet ki az autóimportra.

A japán kereskedelmi miniszter szerint egy ilyen fontos iparágban a kivetett vám nagyon káros lenne a világkereskedelemre.

Árfolyamreakciók

A bejelentést jelentős eséssel fogadták a japán autógyártók, a Toyota, a Honda, a Hyundai árfolyama 3 százalékot esett a ma reggeli kereskedésben, míg a Mazda, amelynek jelenleg nincs gyártói kapacitása az Egyesült Államokban, több mint 5 százalékot zuhant. A német tőzsdén az autógyártók a leggyengébben teljesítők között vannak ma reggel, a BMW, a Daimler és a Volsswagen is 2 százalék feletti esést mutat.

Az autógyártók sem ússzák meg: vámot vethet ki az autókra Amerika
facebookshutter
uveghaz epites unios palyazat durvan lassit kapacitashiany1500
FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
facebookshutter