Üzlet

Magyarország is beszáll az adóelkerülés elleni harcba

MTI
Magyarország várhatóan az ősszel ratifikálja az OECD multilaterális adóegyezményét (MLI), amely számos nemzetközi adózási kiskaput zár be - tájékoztatta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.
Az államtitkár szerint az adóegyezmény legfontosabb hozadéka Magyarország számára az, hogy az adóelkerülés elleni szabályok széles körben, rövid idő alatt beépülhetnek a kétoldalú adóegyezmények nagy részébe, gátat szabva az agresszív adótervezési stratégiáknak.

Izer Norbert elmondta: a multinacionális vállalatok az OECD becslése szerint a nemzetközi adótervezési stratégiákkal évente globálisan 100-240 milliárd dollárral fizettek kevesebb adót, elsősorban a nemzetközi egyezmények és az államok adószabályai közötti különbségeket kihasználva. Jellemzően valós gazdasági tevékenységet nem végző, csak papíron létező leányvállalatokat hoztak létre szerte a világon, illetve gazdaságilag nem indokolható pénzügyi műveletekbe mentek bele cégcsoporton belül, hogy ezzel csökkentsék adófizetési kötelezettségeiket.

A multilaterális adóegyezménnyel egy olyan új többoldalú jogi eszköz jött létre, amely lehetővé teszi több száz adóegyezmény egyidejű módosítását az OECD modellegyezmény változásai alapján anélkül, hogy hosszas bilaterális egyeztetéseket kellene lefolytatni. A multilaterális egyezményt eddig Magyarország mellett világszerte 77 ország írta alá.

A ratifikáló országoknak a csatlakozáskor kell meghatározniuk, hogy mely más államokkal kötött egyezményeikben szeretnék érvényesíteni a módosításokat. A módosítások akkor lépnek életbe, ha mindkét ország megjelölte a másikat, és teljes egyetértés van köztük a részletekben is. Egyes kérdések esetében lehetőség van aszimmetrikus alkalmazásra is, ilyenkor csak az egyik szerződő állam rezidens adózóit érinti a módosítás.

Az MLI az ötödik ország ratifikációját követő negyedik hónap első napján lép életbe. Mivel Ausztria, a Man-sziget, Jersey és Lengyelország után ötödikként Szlovénia ratifikálta március 22-én az egyezményt, így az MLI július 1-jén lép hatályba. Az érintett tagállamok közötti szerződések viszont csak a partnerek ratifikációja után válhatnak alkalmazhatóvá, így Magyarország esetében az MLI alapján bekövetkező módosulások a kettős adózásról szóló egyezményekben legkorábban 2020-tól lesznek alkalmazhatók. Ez azonban függ a partnerállam ratifikációjától is, így az egyes egyezmények esetében ennek időpontja eltérhet.
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
elektromosroller
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
elektromosroller