Előfizetői tartalom

Ha 5 másodperc egy utalás, miért várunk még mindig egy hónapot a fizetésünkre?

Valószínűleg sok magyar számára sem ismeretlen a hónap végi sakkozás: mit fizessek be, mi várhat még, melyik számlával lehet még pótdíj vagy más negatív következmények nélkül bevárni a következő fizetést? A probléma csak részben függ össze a jövedelmi szinttel, amit az is bizonyít, hogy a fejlett országok lakói is ugyanúgy küzdenek ezzel a helyzettel, sőt, az Egyesült Államokban egy startup már megoldást is talált rá. A dolog lényege, hogy egy applikáció segítségével akár már a nap végén hozzáférhetünk a ledolgozott bérünkhöz, nem kell a fizetésnapig várnunk, ráadásul kamatmentesen kapjuk az "előleget": az appot lefejlesztő cég üzleti modellje a borravalókra épít. Jelenleg 25 ezer vállalat - köztök az Apple, Starbucks és a Home Depot - dolgozói veszik fel előbb a fizetésüket a cégnek köszönhetően. Egy magyar startup pedig arra vállalkozott, hogy szeptembertől - a szigorúbb szabályozói rendszer miatt kicsit eltérően, de - Magyarországon is megvalósítja a kezdeményezést.

Miért kell egy hónapot várnunk arra, hogy kézhez kapjuk az általunk végzett munka ellenértéket?- teszi fel a kérdést az amerikai Earnin alapítója, Ram Palaniappan. Miközben a digitális megoldásoknak köszönhetően egyre gyorsabbak a pénzmozgások és jövő nyártól már Magyarországon is mindössze 5 másodperc alatt teljesülnek majd az utalások, addig a bérrendszer még mindig...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés