Varga Szabolcs

Cikkeinek a száma: 89
Nem a gépek veszik el a munkánkat, hanem akik jól használják azokat

Nem a gépek veszik el a munkánkat, hanem akik jól használják azokat

Több felmérés is azt mutatja, hogy a vállalatok nagy részének már van tapasztalata a generatív AI megoldásokkal, amitől hatékonyságnövelést és költségcsökkentést várnak, de a válaszokból az is kiderül, hogy a legtöbben nem tudják, hogy milyen úton induljanak el, hogyan építsék azt be a szervezet mindennapi működésébe. Kovács Gyula, az AI-szolgáltatásokat nyújtó Neuron Solutions ügyvezetője szerint fontos, hogy a munkavállalók megértsék: az AI nem a munkájukat veszélyezteti, a „fenyegetés” inkább abban áll, hogy olyan emberek veszik el a munkájukat, akik jobban használják a gépeket.

Nem törte meg a gazdasági megtorpanás a startupok vállalkozási kedvét

Nem törte meg a gazdasági megtorpanás a startupok vállalkozási kedvét

Az elmúlt negyedévekben beszűkült gazdasági környezet nem könnyítette meg a korai fázisú cégek forráshoz jutását, azonban a kockázati befektetésekkel foglalkozó PortfoLionnál úgy látják, hogy a vállalkozói kedv a makrogazdasági körülményektől függetlenül töretlen, nincs szükség az alap befektetési stratégiájuk megváltoztatására. Pálfalvi Márkot és Pásztor Aurélt – a PortfoLion korai és növekedési fázisú befektetések szakértőit – a cégek kiválasztásának folyamatáról, a legnagyobb potenciált rejtő területekről és a legígéretesebb vállalkozásokról kérdezte a Portfolio.

Élesedhet a verseny a távközlési piacon, de nem mindig a multiknak áll a zászló

Élesedhet a verseny a távközlési piacon, de nem mindig a multiknak áll a zászló

Az internetszolgáltatás minőségének fókuszában jellemzően mindig a sávszélesség és a lefedettség állt, azonban Bálint Zoltán, a Giganet Internet Szolgáltató Kft. ügyvezetője szerint ebben ma már nincsenek jelentősebb különbségek az elérhető szolgáltatások között, a vállalkozások számára inkább a személyre szabottság, a rugalmas ügyfélkezelés lehet a vízválasztó, és pont ez az, amiben a kisebb internetszolgáltatók többet tudnak nyújtani a „dobozos termékekkel” operáló nagy cégekkel szemben. Bár a piacot felforgatni készülő 5G technológia egyelőre a nagyok malmára hajtja a vizet, a nyíregyházi központú szolgáltatónak is meg van a stratégiája, amivel tovább növelheti ügyfelei számát az egyre szűkülő piacon.

Egy fenntartható világ nyomokban sem hasonlítana arra, ahogyan most élünk

Egy fenntartható világ nyomokban sem hasonlítana arra, ahogyan most élünk

Gelencsér András már többször hangot adott a globális felmelegedéssel kapcsolatos lesújtó véleményének, miszerint a folyamat megállításával már elkéstünk, a következmények elkerülhetetlenek. Ugyanakkor ez korántsem jelenti, hogy ölbe tett kézzel kéne nézni a világégést, hanem fel kell készülni egy, a mostanitól teljesen eltérő életmódra, berendezkedésre, amibe aligha férnek bele a repülős kiruccanások és a Kínából rendelt kütyük. A Pannon Egyetem rektora és HUN-REN Levegőkémiai Kutatócsoportjának vezetője május 2-án, Veszprémben tart előadást a Portfolio és az egyetem közös konferenciáján arról, miért tévút a jelenlegi fenntarthatósági politika és mit lehetne tenni azért, hogy elkerüljük civilizációnk összeomlását.

Április végétől soha nem látott gyorsasággal jönnek a GDP-adatok

Április végétől soha nem látott gyorsasággal jönnek a GDP-adatok

A legutóbbi negyedéves magyar GDP-adatok kapcsán kevésbé volt ok az örömre, hiszen a tavalyi utolsó negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye megegyezett az előző negyedévivel, vagyis elakadt a harmadik negyedévben megindult növekedés. Az idei első negyedévvel kapcsolatban viszont már most jó hír, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – 13. tagállamként az unióban – 30 napos határidővel publikálja majd első GDP-becslését, azaz az eddigi, a negyedévet követő 45. napon közölt GDP volumenindexet 15 nappal korábban, a negyedévet követő 30. napon teszi közzé. A lépés jelentőségéről és annak hátteréről a statisztikai hivatalt kérdezte a Portfolio.

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

A kifektetés a gazdaságpolitika visszatérő jelszava, de fel tudnak nőni a magyar cégek a feladathoz?

A kifektetés a gazdaságpolitika visszatérő jelszava, de fel tudnak nőni a magyar cégek a feladathoz?

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter április elején mutatta be a kormány friss versenyképességi stratégiáját, amiben kiemelte, hogy Magyarország 2030-ra az EU-átlag GDP 90%-át szeretné elérni. Ehhez a magyar gazdaság dualitását kell csökkenteni, amihez még több exportképes kisvállalat kell, és még több külföldi piacon történő befektetés, más szóval kifektetés, ami javítaná a profitegyenleget, amely jelenleg negatív: a külföldi cégek több profitot termelnek Magyarországon, mint amennyit a magyar cégek külföldön. Megnéztük milyen lehetőségei vannak a magyar cégeknek az exporttevékenységük növelésére és a külföldi terjeszkedésre.

Családi napközinek indult, végül a nyelvoktatásba hozott új szemléletet

Családi napközinek indult, végül a nyelvoktatásba hozott új szemléletet

Nem voltak világmegváltó tervei a két gyerekkel külföldről hazatelepülő Carrick Orsolyának, de miután lekésték az óvodai beiratkozást, nem tudott teljes állást vállalni és a lányait is el kellett helyezni valahol, ezért jó ötletnek tűnt egy kéttannyelvű családi napközi beindítása. Azonban kiderült, hogy a szülők legalább annyira rászorulnak a nyelvtanulásra, mint a gyerekeik, így jött létre az élmény- és projektalapú budaörsi nyelviskola, ahol a tanulókkal anyanyelvi tanárok foglalkoznak, kiscsoportokban különböző projekteket valósítanak meg, miközben erőlködés nélkül ragad rájuk a tudás. A tíz éve indított vállalkozás mára 57 milliós éves árbevételt termel.

Nehezített pályán sikerült rekordösszegű tőkebevonást összehozni az Xtenden

Nehezített pályán sikerült rekordösszegű tőkebevonást összehozni az Xtenden

A tavalyi év nem a forrásbőségről volt híres, miközben eddig nem látott szintekre emelkedett a lakosság állampapír-állománya, a vállalkozások tőkebevonási lehetőségei romlottak, amely a tőzsdére lépési kedvet sem támogatta, és ez a BÉT középvállalati platformja, az Xtend teljesítményén is érezhető volt. Ennek ellenére a STRT Holding a piac történetének legnagyobb összegű, bevezetést megelőző, kizárólag magánbefektetők általi tőkebevonását hajtotta végre. A Portfolio a magántőke korai fázisú startupok támogatásába való becsatornázásról, a tőzsdei bevezetés előtti felkészülésről kérdezte Balogh Pétert, a cég alapító vezérigazgatóját, Simon Stellát, a kijelölt tanácsadó - a BÉT által díjazott Stradamus Zrt. - igazgatósági tagját, valamint Perger Gábort, a jogi tanácsadást ellátó ügyvédi iroda, az AegisLegal partnerét.

Az OTP Csoport kockázati tőkealapja is beszállt a nyugat-balkáni telco infrastruktúra felvásárlásába

Az OTP Csoport kockázati tőkealapja is beszállt a nyugat-balkáni telco infrastruktúra felvásárlásába

A Telekom Szerbia mintegy 1800 telekommunikációs tornyának megvásárlásával új régiós szolgáltató jön létre egy nemzetközi befektetői konzorcium vezetésével, amelynek az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners is tagja. A magyar alapkezelő ezzel első digitális infrastruktúra befektetését zárja, és egyben első nyugat-balkáni projektjét is. Molnár András vezérigazgatót a telekommunikációs infrastruktúrában rejlő fejlődési potenciálról, a Balkán kínálta lehetőségekről és általánosságban a régiós tőkepiaci helyzetről kérdezte a Portfolio.

Új megoldással számolnák fel a vállalkozások digitalizációs lemaradását

Új megoldással számolnák fel a vállalkozások digitalizációs lemaradását

A hazai kkv szektor digitális fejletlensége visszatérő toposz, ha a termelékenység, hatékonyság és általában a versenyképesség hiányának okait elemzik, ugyanakkor hiába mutatnak rá erre évről évre a felmérések, a problémára megoldására nehéz egy követhető, minden vállalkozó számára érvényes kiutat megfogalmazni. Ugyanakkor a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) létrehozott egy olyan platformot, a VOSZPortot, amely egyedi és külső fejlesztések integrálásával irányt mutat a digitális átállás lehetőségei között, azokat személyre szabottan és díjmentesen ajánlja a regisztrált cégek számára, amelyek sok esetben éppen a bőség zavara miatt nem tudják, hogy milyen digitális eszköz alkalmazásával tegyék hatékonyabbá működésüket.

Ingyenes TBSZ-szel csábítja a magyar ügyfeleket az európai befektetési platform

Ingyenes TBSZ-szel csábítja a magyar ügyfeleket az európai befektetési platform

Az európai befektetési piac sajátossága, hogy a lakosság töredékének vannak csak befektetései, a megtakarítások nagy része bankszámlákon inflálódik, aminek Martin Sokk, a Lightyear online kereskedelmi platform alapító-ügyvezetője szerint az az oka, hogy az átlagember bonyolultnak vagy költségesnek találja a pénzügyi közvetítők kínálta lehetőségeket. Véleményével nincs egyedül, az Európai Bizottság tavaly fogadott el egy befektetési javaslatcsomagot, amellyel növelni szeretnék a lakosság részvételét a befektetési piacon, akár az értékesítési ösztönzők és jutalékok szigorításával. A Lightyear megelőzte a szabályozót, mert az online platfrom számos befektetési lehetőséget kínál, miközben alacsony díjakkal operál, és olyan piaci sajátosságokat is integrál működésébe, mint a TBSZ nyitása magyar ügyfelek részére, méghozzá ingyenesen.

Aligha kivitelezhető a zéró emissziós közösségi közlekedés hidrogénüzemű buszok nélkül

Aligha kivitelezhető a zéró emissziós közösségi közlekedés hidrogénüzemű buszok nélkül

Egyéves tesztidőszakban Budapest agglomerációjában és hat vidéki nagyvárosban futnak majd hidrogén-üzemanyagcellás buszok idén januártól. A kísérleti projektet szervező HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. vezérigazgatóját, Dr. Mészáros Virágot és a hidrogéntankolási lehetőséget biztosító egyik cég, a Messer Hungarogáz ügyvezetőjét, Bohner Zsoltot kérdezte a Portfolio, hogy mikortól várható hidrogénüzemű buszok megjelenése a városi forgalomban nagy számban, hogyan oldható meg a töltőhálózat kiépítése gyorsan és biztonságosan, és hogy a kezdeti magasabb beruházási költség ellenére hogyan lehet versenyképes ez a megoldás a már elterjedtebb elektromos hajtás mellett.

Felvásárlásoknak kedvez a stagnáló piaci környezet, de ehhez hiányzik a tapasztalat a cégeknél

Felvásárlásoknak kedvez a stagnáló piaci környezet, de ehhez hiányzik a tapasztalat a cégeknél

Manapság a legtöbb cégnél a stagnálás is pozitív állapot, miközben nem mindenhol van meg az a tartalék vagy türelem a tulajdonosok részéről, hogy évekig lavírozzanak pozitív eredmények nélkül, így egyre több vezetőségi ülésen merülhet fel az értékesítés gondolata. Mihály Zsolt, A PortfoLion szenior befektetési menedzsere, és Nieder Jenő, az alapkezelő vezérigazgatóhelyettese szerint ilyen környezetben jobb ár-érték arányú akvizíciókat lehet végrehajtani, azonban nem minden esetben teljesül az „1+1 több mint kettő” tétel, vagyis, hogy a felvásárlás, a két cég együttműködése plusz hozzáadott értéket, növekedést hoz a működésbe. Ezért érdemes olyan befektetőket is bevonni, akiknek van gyakorlati tapasztalata és ki tudja szűrni azokat az elkerülhető hibákat, amin zátonyra futhat a nagyreményű együttműködés. Interjú.

Generációváltás: magasabb a profithányad, ha családtag ül a menedzsmentben

Generációváltás: magasabb a profithányad, ha családtag ül a menedzsmentben

A FINO-FOOD Kft. neve elsőre keveseknek ismerős, de a Magyar és Finom, a Hazai és Finom, valamint a Vegajó márkanevek talán már igen. Közös bennük, hogy mind a kaposvári cég termékei, amely 30 év alatt a magyar tejipar egyik jelentős szereplőjévé nőtte ki magát. Ebben jelentős szerepe volt annak is, hogy az alapító sikeresen tudta átadni a vállalat vezetését három gyerekének, akik közül többen is ígéretes nemzetközi karriert hagytak ott a családi vállalkozás kedvéért.

Hatalmas összegeket spórol a mesterséges intelligencia Magyarország egyik legnagyobb logisztikai cégénél

Hatalmas összegeket spórol a mesterséges intelligencia Magyarország egyik legnagyobb logisztikai cégénél

A telematikai és ügyviteli adatoknak köszönhetően ma már mesterséges intelligencia által támogatott szoftverek percre pontosan megírják a sofőrök útvonalát, azon gépjárművezetők, akik pedig a vezetési stílusukat is ezekre az adatokra alapozzák, magasabb bérre számíthatnak. Tobak Tamás, a Waberer’s International Nyrt. IT igazgatója szerint ma már egy logisztikai operáció hatékony működése elképzelhetetlen fejlett informatikai rendszerek nélkül, ugyanakkor a folyamatok digitalizált térbe terelése a kibertámadások miatt az egyik legnagyobb kihívás a cég működésében. Az új stratégia mentén tervezett külföldi akvizíciók pedig kihívások sora elé állítják a cégcsoport IT részlegét. Interjú.

Negyven százalékos növekedés is jöhet az aranynál, ha ez a technikai alakzat bejön

Negyven százalékos növekedés is jöhet az aranynál, ha ez a technikai alakzat bejön

Több jel is arra mutat, hogy az arany árfolyamában jelentős emelkedés veheti hamarosan kezdetét, de miközben a befektetők többsége a dollár árfolyamát és a FED kamatpolitikáját figyeli, addig a nemesfémkereskedéssel foglalkozó Conclude Zrt. szakértői szerint számos olyan geopolitikai és rendszerkockázati veszély is fenyeget, amely miatt az elkövetkezendő években nem annyira az árfolyamnyereségen, mint inkább a vagyonmegőrzésen lesz a hangsúly.

Az aranypiac átalakulása jól mutatja mekkora pénzügyi cunami vár a világra

Az aranypiac átalakulása jól mutatja mekkora pénzügyi cunami vár a világra

Amíg korábban egyértelműen London volt az aranykereskedelem központja, addig mára jól látszik, ahogy Moszkva, India és Sanghaj egyre nagyobb szerepre törekszik és saját aranystandardokat dolgoznak ki – a London Bullion Market Association által kiadott Good Delivery standarddal összhangban – amelynek köszönhetően a BRICS-országok – és számos el nem kötelezett ország – nemesfémkereskedelme ezekre a tőzsdékre vándorolhat át, miközben egyre inkább megrendül a bizalom a különböző nemzeti devizákban, ami az arany jelentős felértékelődésével járhat. A Portfolio Business podcast új adásában a nemesfém kereskedelemmel foglalkozó Conclude Zrt. szakértői beszélnek az arany várható árfolyamáról, az átalakuló pénzügyi rendszerben várható szerepéről, és hogy miért nem auditálták a FED aranykészletét 70 éve.

Most jöhet az arany nagy ugrása, de az ETF-ek elveszthetik értéküket

Most jöhet az arany nagy ugrása, de az ETF-ek elveszthetik értéküket

Az arany hosszú távú grafikonján alakul egy markáns technikai alakzat, az un. „füles csésze”, ami azt mutatja, hogy nagy árfolyam emelkedés veheti hamarosan kezdetét, de Juhász Gergely a nemesfém kereskedelemmel foglalkozó Conclude Zrt. vezérigazgatója szerint a jelen helyzetben az arany vagyonmegőrzésben betöltött szerepe sokkal fontosabb, mint az árfolyam spekuláció. Juhász szerint sokan nem vesznek tudomást róla, hogy előszobájában vagyunk a pénzügyi rendszer egy olyan szintű átalakulásának, amelyben kulcsszerepet kaphat az arany. A szakember a Portfolio-nak adott interjúban arra is felhívta a figyelmet, hogy azok viszont könnyen megégethetik magukat, akik különböző aranyfedezetű értékpapíroktól (például ETF-ek) várják a vagyonbiztonságot a kézbe vehető, fizikai aranyrudak és érmék helyett.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.