Üzlet

Brüsszelhez fordul egy gázügyben a horvát és a magyar kormány

MTI
Az Európai Bizottsághoz fordul a horvát-magyar gázszállítás tarifájának kérdésével a két ország kormánya.
A jövő év végére adottak lesznek a fizikai feltételei annak, hogy Horvátországból Magyarországra gázt lehessen szállítani, ezért annak érdekében, hogy egy megkötendő gázvásárlási megállapodás esetén a szállítási tarifákat fixálni lehessen, a két ország az Európai Bizottsághoz fordul - mondta Szijjártó Péter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten, miután egyeztetett Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energetikai miniszterrel.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, Magyarország érdeke, hogy a 2020-at követő időszakban, amikor lejár az Oroszországgal a jelenleg hatályos, hosszú távú gázvásárlási megállapodás, minél több gázbeszerzési forrás álljon rendelkezésre. A jelenlegihez képest két alternatív forrás tűnik reálisnak: az egyik a Fekete-tengerből az Exxon Mobile és az OMV Petrom által kitermelendő gáz a román felségvizeken, a másik pedig, hogy a horvátországi Krk szigetén felépülő LNG-terminálból (cseppfolyósított földgáz-terminál) vásároljon gázt Magyarország.

Magyarország számára az ország gázellátása gazdaságstratégiai, nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági kérdés. Ezért érdeke, hogy minél több forrás rendelkezésre álljon, így az LNG-terminál Krk szigetén felépüljön, a magyar kereskedő és gázipari vállalatok pedig onnan vásárolni tudjanak - hangsúlyozta. A 2,6 milliárd köbméter kapacitású horvát LNG-terminál Magyarország gázellátása szempontjából fontos új forrást jelenthetne, ami évente 1,7 milliárd köbméter gáz szállítását tenné lehetővé Magyarországra - tette hozzá Szijjártó.

Horvátország stratégiai fontosságú projektje az LNG-terminál, amely hozzájárul a térség gázellátásának diverzifikálásához - mondta el Tomislav Coric, aki örvendetesnek nevezte, hogy a magyar fél érdekelt a krki kapacitások leendő lekötésében. A kapacitás meghaladja a horvát szükségleteket, vagyis lehetővé teszi a Horvátországtól északra fekvő országok, így Magyarország számára is, hogy alternatív forrásokból elégítsék ki saját szükségleteiket. Hangsúlyozta, hogy a projekt kivitelezése stratégiai érdek az Európai Unió (EU) számára, ezért a projektet az Európai Bizottság (EB) 100 millió euróval támogatta.

Tovább csúszik a kapacitáslekötési eljárás Ismét elhalasztották a 2020-ra megépítendő horvátországi LNG-terminál kapacitásainak előzetes lefoglalását célzó Open Season eljárás lezárását. Az első sikertelen ajánlatkérési eljárásra még tavasszal került sor, a határidőt előbb augusztus 3-ra, majd szeptember 28-ra tolták ki miután nem érkezett be elegendő, a feltételeknek megfelelő ajánlat, most pedig december 20-ig hosszabbították meg. A fejlesztést vezető LNG Croatia közlése szerint az új határidőt a horvát Plinacro és a magyar FGSZ együttműködésével jelölték ki, miután a leendő felhasználók kérték az ajánlatok benyújtására rendelkezésre álló időszak meghosszabbítását.

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ott_one_2019_1500x844