Üzlet

Eséssel zárta a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde

Portfolio
A tengerentúli piaczárás után az Apple bejelentése rontotta el a hangulatot, miután a cég visszavágta a legutóbbi negyedévére vonatkozó bevétel várakozásait. Az Apple által visszavágott előrejelzések után estek az ázsiai tőzsdék csütörtökön, az ismét felerősödő növekedési aggodalmakkal párhuzamosan az európai tőzsdék is lejjebb kerültek a hét negyedik napján. A csütörtöki piacnyitástól távolodva az amerikai tőzsdék is esnek, míg az Apple részvényei 9 százalék feletti mínuszban is jártak. A magyar tőzsde a borús részvénypiaci hangulatban mérsékelt eséssel zárta a csütörtöki kereskedést.

Eséssel zárta a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde

Borús hangulatban telt a csütörtöki kereskedés a részvénypiacokon, miután az Apple visszavágott árbevétel várakozásai alaposan ráijesztettek a befektetőkre, a cég a tegnapi piaczárás után jelentette be, hogy alacsonyabb árbevételt vár a tavalyi év utolsó negyedévére. Az Apple szerint csak 84 milliárd dollár körül alakulhatott, miközben korábban míg 89-93 milliárd dollárt jelzett előre a menedzsment, amit az Apple elsősorban az alacsonyabb kínai iPhone értékesítésekkel indokolt. Az Apple részvényei 8,5 százalékkal kerültek ma lejjebb. Felemás makroadatok érkeztek a tengerentúlról, bár a foglalkoztatottság az ADP adatsora alapján a várakozásokat meghaladó mértékben, 271 ezer fővel bővült decemberben, azonban az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe nagyot esett, a mutató decemberben 54,1 pontra esett a novemberi 57,9 pontról, ami fokozhatta a rossz hangulatot a tengerentúli részvénypiacokon. A Dow 548 pontos mínusz mellett 2,3 százalékkal került lejjebb, az S&P500 1,7 százalékot esett, míg a Nasdaq 2 százalékot esett. A magyar tőzsde a délelőtti esését ledolgozta, azonban a BUX lendülete a csütörtöki piaczárás felé közeledve elfogyott, a borús részvénypiaci hangulatban a hazai részvényindex 61 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb. A blue chipek vegyesen zárták a napot, a Richter 5560 forinton stagnált, az OTP 0,4 százalékos esés után 11 500 forinton zárt, míg a Mol 0,3 százalékkal került lejjebb, az olajcég részvényei 3086 forinton fejezték be a csütörtöki kereskedést. A pozitív kivételt az 1,4 százalékot erősödő Magyar Telekom jelentette, a telekomcég részvényei 447 forinton zárták a csütörtöki kereskedést.


630 pontos mínuszban a Dow

Gyenge adat érkezett az Egyesült Államokból, ami nem kedvezett az egyébként is negatív hangulatnak, a Dow már 630 pontos mínuszban tartózkodik. A novemberi 59,3 pontról 57,9 pontra süllyedésre számított a piac az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser indexnél, de a tényadat 54,1 pont lett, azaz egyik hónapról a másikra több mint 5 ponttal szakadt a fontos konjunktúra mutató. Ekkora zuhanásra 2008 októbere óta nem volt példa és maga az 54,1 pontos üzleti aktivitás 2016 novembere óta a legalacsonyabb.


Folytatódik a Telekom-rali

Tavaly egy pletykára nagyot emelkedett a Magyar Telekom árfolyama, ma tovább folytatódott a rali. Megnéztük, mennyire drágák a Telekom részvényei, és milyen szintekre érdemes figyelni, ha folytatódik az emelkedés. Tovább a cikkhez

Esnek az amerikai tőzsdék, zuhan az Apple

Eséssel indul a csütörtöki kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, miután a részvénypiacokra az Apple által visszavágott árbevétel várakozások vetettek árnyékot, a társaság a szerdai piaczárás után jelentette be, alacsonyabb árbevételt vár a tavalyi év utolsó negyedévére, ami az Apple szerint csak 84 milliárd dollár körül alakulhatott, miközben korábban még 89-93 milliárd dollárt jelzett előre a menedzsment, amit az Apple elsősorban az alacsonyabb kínai iPhone értékesítésekkel indokolt. Az Apple bejelentése ismét felerősítette a globális növekedési félelmeket, a tengerentúli tőzsdék esnek a csütörtöki piacnyitás után, a Nasdaq 1,4 százalékos esése mellett az S&P500 1,1 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 363 pontos mínusz mellett 1,6 százalékkal került lejjebb. A Dow komponensei közül 9,3 százalékos zuhanásukkal az Apple részvényei teljesítenek a leggyengébben.


Simán lenyomta az OTP a második legnagyobb német bankot, felkészül az Erste

Az OTP árfolyama, ezzel pedig piaci értéke is egyre magasabbra emelkedik, így egymás után előzi meg piaci kapitalizáció alapján az európai pénzintézeteket. Tovább a cikkhez

Nem találnak magukra az európai tőzsdék

Ráijesztett a piaci szereplőkre az Apple, miután a társaság 12 év után először vágta vissza az árbevétel várakozásait, amit a cég részben a feltörekvő gazdaságok lassulásával és a Kínában értékesített iPhoneok visszaesésével magyarázott. Az Apple bejelentése után ismét felerősödtek a globális gazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmak, a csütörtöki kereskedés második felére ráfordulva az irányadó európai részvényindexek mínuszban járnak, a brit FTSE 100 0,6 százalékkal került lejjebb, a milánói börze 0,9 százalékkal került lejjebb, míg a CAC40 és a DAX egyaránt 1,5 százalékkal került lejjebb. A német tőzsde komponensei közül az Infineon részvényei teljesítenek ma a leggyengébben, miután a befektetők az Apple tegnapi, visszavágott árbevétel-bejelentése után büntették a chipgyártó cégek papírjait.


Ráijesztett a befektetőkre az Apple

Eséssel indult a csütörtöki kereskedés az európai tőzsdéken, miután a részvénypiacokra ismét a növekedési kilátások vetettek árnyékot. A borús hangulat mögött az Apple által visszavágott árbevétel előrejelzések álltak, miután a társaság visszavágta az árbevétel előrejelzését, ami az Apple szerint a 2019-es pénzügyi év első, tavaly december 29-én zárult negyedévében csak 84 milliárd dollár körül alakulhatott, miközben korábban még 89-93 milliárd dollárt jelzett előre a menedzsment, amit az Apple elsősorban az alacsonyabb kínai iPhone értékesítésekkel indokolt. Az Apple visszavágott árbevétel előrejelzését nem fogadták jól a piaci szereplők, az ismét felerősödő növekedési aggodalmak hatására az európai tőzsdék a csütörtöki kereskedés második felére ráfordulva továbbra is esnek, a befektetők büntetik a chipgyártók részvényeit, míg a kínai fogyasztásra érzékeny cégek papírjai közül a Burberry árfolyama 4,7 százalékkal került lejjebb, míg az Apple iPhone-jaiba az arcfelismerő szenzorokat előállító beszállító, az AMS részvényei közel 20 százalékot zuhantak ma.


Az irányt keresik a régiós részvényindexek

Az Apple negyedik negyedévre vonatkozó, alacsonyabb árbevétel várakozásai elrontották a részvénypiaci hangulatot, a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmak és a növekedési kilátásokkal kapcsolatos félelmek együttesen ismét óvatosságra intették a befektetőket. Az európai tőzsdék eséssel indították a napot, a régiós részvényindexek felemásan teljesítenek, a csütörtöki piacnyitástól távolodva a lengyel WIG 1,1 százalékkal került lejjebb, a prágai tőzsde 0,2 százalékkal került feljebb, míg a bécsi börze 0,3 százalékot emelkedett. A hazai részvényindex bár eséssel indította a csütörtöki kereskedést, a BUX ezt követően szerdai záróértéke közelébe kapaszkodott vissza, majd a magyar tőzsde ismét lefordult. A BUX 1,5 milliárd forintos forgalom mellett 0,1 százalékkal került lejjebb, a hazai blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom árfolyama képes minimális erősödésre, míg a BUX komponensei közül 1,6 százalékos esésével a PannErgy részvényei teljesítenek a leggyengébben.


Figyelmeztető jel mindenkinek, a kereskedelmi háború a legnagyobbakat is elkapja

Nem fogy úgy az iPhone, mint amire korábban számítani lehetett, ezt eddig csak sejtettük, most viszont már tudjuk. Főleg Kínában van baj, az ottani vásárlók jóval kevesebbet vettek, mint amire a cég és az elemzők számítottak, az egészért az Apple vezetői nyíltan a kereskedelmi háborút teszik felelőssé, majd meglátjuk, mit szól ehhez Donald Trump. Mindenesetre az Apple problémája jóval túlmutat a cégen, de még az iparágon is, a globális cégek alaposan megérzik majd a kereskedelmi konfliktusok negatív hatásait. Tovább a cikkhez

Esnek az európai tőzsdék

A tengerentúli tőzsdék mérsékelt erősödéssel zárták az új év első kereskedési napját, a szerdai piaczárás után azonban elromlott a hangulat, miután a cég visszavágta a negyedik negyedévre vonatkozó bevétel várakozásait, amelyet követően az Apple részvényei közel 8 százalékot estek a zárás utáni kereskedésben. Az ázsiai részvénypiacok is lejjebb kerültek a hét negyedik napján, a kínai tőzsdék mérsékelt mínuszai után az európai tőzsdék is esnek a csütörtöki piacnyitás után, a továbbra sem csillapodó növekedési aggodalmak közepette a milánói tőzsde 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a francia CAC40 és a DAX egyaránt 0,7 százalékot esett.


Eséssel indult a csütörtöki kereskedés a magyar tőzsdén

Mérsékelt eséssel indítja a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 82 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek a csütörtöki piacnyitás után. Az OTP 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,7 százalékot esett, a Richter mindemellett stagnál, míg a pozitív kivételt a Magyar Telekom jelenti, a telekomcég árfolyama 0,1 százalékkal került feljebb.


A romló növekedési kilátások miatt eshet Európa

Mi történik a tőzsdéken?

 • Bár jelentős eséssel indult a szerdai nap az amerikai részvénypiacokon, a tengerentúli részvényindexek a korábbi mínuszokat végül teljesen ledolgozva, mérsékelt erősödéssel zárták az új év első kereskedési napját, a Dow végül 19 pontos emelkedés mellett 0,1 százalékkal került feljebb szerdán, az S&P500 0,1 százalékot erősödött, míg a Nasdaq 0,5 százalékos erősödéssel zárta szerdai kereskedést.
 • Az ázsiai kereskedésben elromlott a hangulat, miután az Apple a szerdai piaczárás után visszavágta az októbertől decemberig tartó negyedévre vonatkozó bevétel előrejelzéseit, az Apple az év utolsó negyedévében 84 milliárd dolláros árbevételt vetített előre, míg az elemzők 91,5 milliárd dolláros árbevételt vártak előzetesen az Apple-től. A társaság mindezt nagyobb részben a lassuló iPhone eladásokkal, és az USA és Kína kereskedelmi konfliktusának negatív hatásaival indokolta, a zárás utáni kereskedésben az Apple részvényei közel 8 százalékot zuhantak.
 • Az Apple által visszavágott bevétel előrejelzések óvatosságra intették a befektetőket, a kínai tőzsdék esnek csütörtökön, a Hang Seng 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 0,2 százalékot esett. Ázsia más részein is borús hangulatban telik a csütörtöki kereskedés, különösen rosszul teljesítettek a technológiai papírok és az Apple beszállítóinak részvényei is, a dél-koreai Kospi 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a szingapúri tőzsde 0,9 százalékot esett.
 • Emelkedéssel zárta a szerdai kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 595 pontos plusz mellett 1,5 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek kivétel nélkül emelkedtek. A Magyar Telekom 0,2 százalékos erősödést követően 441 forinton zárt, a Mol 0,6 százalékos emelkedés után 3096 forinton zárt, míg az OTP 2,2 százalékkal került feljebb, a bankpapír 11 540 forinton búcsúzott a szerdai kereskedéstől. A blue chipek közül a Richter teljesített a legjobban, a gyógyszergyártó részvényei 2,4 százalékos emelkedés után 5560 forinton zártak.
 • A határidős DAX index 90 ponttal került lejjebb csütörtök reggel, 0,9 százalékos esést vetítve előre a mai piacnyitásra.
 • A forint gyengüléssel indítja a csütörtöki napot az euróval szemben, egy euróért 321,19 forintot kell fizetni, míg egy dollár 280,47 forintba kerül.

Mire figyelnek a befektetők?

 • Csütörtökön a KSH a kormányzati szektor harmadik negyedéves egyenlegét teszi közzé.
 • Az ÁKK 3, 5 és 10 éves kötvényaukciókat tart.
 • Az Egyesült Államokból a decemberi ADP foglalkoztatottsági adatsorát publikálják majd.
 • A tengerentúlról a decemberi, ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindexet ismerhetik meg a befektetők.


A romló növekedési kilátások miatt eshet Európa

Mi történt idén a tőkepiacokon?

Felemásan teljesítettek az irányadó európai részvényindexek szerdán, bár a brit és a német tőzsde is mérsékelt erősödéssel zárta az új év első kereskedési napját, a DAX az elmúlt egy évben 17,8 százalékkal került lejjebb, míg az FTSE100 11,9 százalékkal került lejjebb.A romló növekedési kilátások miatt eshet Európa
Boris Johnson
autolipufogoooo
HUNGARY - NOVEMBER 17: Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
gyar
gyár190920
klimakiller
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
BET
Olvasta már? Áttörte a falat az OTP