A Huawei igazgatójának kiadatását kéri Kanadától az Egyesült Államok
Üzlet

A Huawei igazgatójának kiadatását kéri Kanadától az Egyesült Államok

MTI
Az Egyesült Államok arról tájékoztatta a kanadai kormányt, hogy hivatalosan kérni fogja Meng Van-csou, a Huawei kínai informatikai és távközlési konszern globális pénzügyi igazgatójának kiadatását, akit az Irán elleni szankciók megsértésével vádolnak az amerikai hatóságok - közölte David MacNaughton, Washington ottawai nagykövete.
A diplomata a Globe and Mail kanadai lapnak adott interjúban beszélt erről, de nem mondta meg pontosan, hogy mikor továbbítják a hivatalos kiadatási kérelmet. Ennek határideje a kanadai lap szerint január 30-án lejár, s ha addig nem érkezik meg a kérelem, Meng Van-csout elengedik.

Meng Van-csou a kínai óriásvállalat alapítójának a lánya. A kanadai hatóságok tavaly december 1-én tartóztatták le a vancouveri repülőtéren az amerikai hatóságok kérésére, amelyek azzal vádolják, hogy a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington, illetve az Európai Unió által elrendelt Irán-ellenes szankciókat. December 11-én a 46 éves üzletasszonyt csillagászati, 11 millió kanadai dolláros (2321 milliárd forint) ellenében szabadlábra helyezték, engedélyezték számára, hogy férje vancouveri házában tartózkodhasson. Állandó felügyelet alatt van, és csak korlátozott mértékben mozoghat a kanadai nagyvárosban.

A letartóztatás heves tiltakozást váltott ki Peking részéről, az esetet követően pedig őrizetbe vettek Kínában két kanadai állampolgárt az ország "nemzetbiztonságát fenyegető" cselekmények gyanújával. Bár Kína nem kapcsolta össze Meng ügyét a kanadaiak letartóztatásával, Peking korábban arra figyelmeztette Ottawát, hogy súlyos következményekkel kell számolnia abban az esetben, ha nem engedik azonnal szabadon a Huawei alapítójának lányát.

Tiltakozások Több mint 140 tudós és egykori diplomata petícióban kérte hétfőn Hszi Csin-ping kínai elnöktől a kínai hatóságok által letartóztatott két kanadai állampolgár, Michael Kovrig és Michael Spavor szabadon engedését. A nyílt levél aláírói 19 országból valók, köztük van többek között Chris Patten, Hongkong volt brit kormányzója, az Oxfordi Egyetem kancellárja, Volker Stanzel, Németország volt kínai nagykövete, illetve Kanada öt volt kínai nagykövete. Az aláírók méltatják Kovrigot és Spavort, amiért munkájukkal elősegítették a kulturális és szellemi kapcsolatok építését a Nyugat, Kína és Észak-Korea között. Rámutattak arra, hogy Michael Kovrig diplomata volt, és Ázsia-szakértőként dolgozott a Nemzetközi Válságcsoportnak. Letartóztatásukkal Peking azt üzeni a világnak, hogy az effajta konstruktív munka nem kívánatos, mi több, kockázatos Kínában - írják. Spavor üzletember, és kapcsolatot ápolt az észak-koreai kormány több tagjával, sőt magával Kim Dzsong Un phenjani vezetővel is, és igyekezett felkelteni a nemzetközi érdeklődést az észak-koreai gazdasági beruházások iránt. Szerepet játszott például abban is, hogy Dennis Rodman egykori neves amerikai kosárlabdázó ellátogatott Phenjanba 2013-ban.

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
ott_one_2019_1500x844