Olyan fordulatra készül Amerika, amire közel 70 éve volt legutóbb példa
Üzlet

Olyan fordulatra készül Amerika, amire közel 70 éve volt legutóbb példa

Portfolio
Alapvető fordulat előtt áll az Egyesült Államok energiagazdasága: csaknem hét évtized elteltével importőrből hamarosan ismét nettó energiaexportőri helyzetbe kerül, elsősorban az olaj- és gáztermelés felfutásának köszönhetően - prognosztizálja az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége (EIA). A 2050-ig előre tekintő jelentés szerint folytatódik a megújuló energiaforrások előretörése, de a gáz és a szén szerepe még az évszázad közepén is jelentős lesz.
1953 után először 2020-ban az Egyesült Államok ismét több energiát exportálhat, mint amennyit importál, nettó exportőri pozíciója pedig a vizsgált időtávon, 2050-ig várhatóan végig fennmarad - szögezi le a jelentés. A nettó exportőri pozíció elérését minden forgatókönyv előre jelzi, vagyis bekövetkezése meglehetősen valószínűnek látszik. Az EIA 2019-es éves energiapiaci jelentése a leginkább valószínűnek tartott referenciaeset mellett további hat, a legfontosabb alapfeltételeket - olajárak, energiahordozók kínálata és kereslete, gazdasági növekedés - variáló esetet is vizsgál. (Cikkünkben elsősorban a referencia-, vagyis alapeseti forgatókönyv következtetéseit ismertetjük.)

Olyan fordulatra készül Amerika, amire közel 70 éve volt legutóbb példa
EIA
Az export növekedését nagyrészt a nyersolaj és olajtermékek, illetve a cseppfolyósított földgáz és feldolgozott termékeinek kivitele hajtja már most és a következő években is, mielőtt lassulás majd stabilizálódás állna be. Az Egyesült Államok már jelenleg is a világ legtöbb nyersolajat termelő országa, 2018-ban a kitermelés átlagos szintje megközelítette a napi 11 millió hordót, meghaladva az 1970-ben felállított napi 9,6 millió hordós rekordot. A következő évek mindegyike újabb és újabb olaj- és gázkitermelési rekordokat hozhat, az olajtermelés a 2020-as évek második felében már a napi 15 millió hordós szintet fogja közelíteni, hogy aztán a 2030-as években ismét lassú, majd gyorsabb csökkenés álljon be a kitermelésben. Ezt követően az import ismét bővülésnek indulhat.

A különféle forgatókönyvek azonban jelentős eltéréseket jeleznek előre, így a kutatások, a technológiai helyzet vagy az olajárak kedvező alakulása esetén a kitermelés akár a napi 20 millió hordót is átlépheti rövid időre a 2040-es években.

Olyan fordulatra készül Amerika, amire közel 70 éve volt legutóbb példa
EIA
Az ország 2017-ben vált nettó gázexportőrré, ezen pozíciója pedig a következő években tovább erősödhet, részben a vezetékes, részben a hajószállítmányoknak köszönhetően. A gázexportot egyre inkább a cseppfolyósított földgáz (LNG) kivitele fogja dominálni, ami a következő évtizedben a jelenleginek többszörösére emelkedik majd az EIA várakozása szerint. Ez egybevág az amerikai kormányzati piacszerzési törekvésekkel, amelyek Kelet-Európában is egyre erőteljesebben érzékelhetők. Ezzel együtt a jelentés, más piacokkal ellentétben nem nevesíti Európát, mint az egyik legnagyobb bővülési potenciállal bíró felvevő piacot. A tengerentúli LNG-export 2030-ban érheti el csúcsát, majd 2050-ig viszonylag állandó marad mennyiségileg, mivel a viszonylag alacsony és stabil gázárak az ameriai LNG-t globálisan is versenyképessé teszik.

Más országok 2030 utáni LNG-exportőri fellépése azonban az amerikai kivitel versenyképességének csökkenését, egyúttal az LNG-árak esését eredményezi majd, ami az export további növelését az Egyesült Államok számára már gazdaságtalanná teszi. Miután az olajlelőhelyeken folytatott - részben gáz- - termelést elsősorban az olajárak és nem a gázárak határozzák meg, így az itt kitermelt gáz mennyiségének növekedése nyomás alá helyezi a gázárakat, egészen a vizsgált időszak végéig.

Olyan fordulatra készül Amerika, amire közel 70 éve volt legutóbb példa
EIA
A villamosenergia-termelésben a földgáz a megújulók további gyors térhódítása mellett is képes lesz megőrizni, sőt megerősíteni vezető szerepét 2050-ig. A gáznak az áramtermelésben 2018-ban betöltött 34 százalékos részaránya a század közepére 39 százalékra emelkedhet, részben szintén a kedvező gázár-környezet által támogatva. Közben a megújulók súlya 18-ról 31 százalékra nőhet a prognózis szerint, főleg a nap- és szélenergia-termelés bővülésének köszönhetően, ami mostantól számítva kevesebb mint egy évtizeden belül meghaladja a szén és az atomenergia együttes részarányát is.

A költségek folytatódó csökkenését és a teljesítmény javulását feltételezve a megújulók - elsősorban a nap- és szélenergia - versenyképességének további növekedése valószínűsíthető, a vonatkozó szövetségi adókedvezmények megszűnését követően is, elsősorban a villamos energia és ingatlanszektorban. A napenergia költsége a 2020-as években is minden más forrásnál gyorsabban fog csökkenni a jelentés szerint.

Olyan fordulatra készül Amerika, amire közel 70 éve volt legutóbb példa
EIA
A gáz és a megújulók áramtermelés területén várható további előretörésével párhuzamosan a következő években minden forgatókönyv szerint folytatódhat a nem gazdaságos szén- és atomerőművek zsinóráram-termelésből való kivonása, amelyek már eddig is nagy számban szenvedtek jelentékeny üzemi veszteségeket emiatt. A szén villamosenergia-termelésben betöltött részaránya a 2018-as 28 százalékról 2050-ig 17 százalékra eshet, míg az atomerőművek súlya 19-ről 12 százalékra mérséklődhet.

Az Egyesült Államok energiafogyasztása viszonylag állandó maradhat 2050-ig, mert a gazdaság bővülésének fogyasztásnövelő hatását az energiahatékonyság javulása nagyjából ellensúlyozza majd. Az érintett szektorok között a legnagyobb mértékű, mintegy 32 százalékos javulás a szállítás-közlekedésben várható az energiaintenzitásban 2018 és 2050 között, nagyrészt a standardok szigorodásának köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy a járművek napjainkhoz képest átlagosan mintegy harmadával kevesebb energia felhasználásával teljesíthetnek majd egységnyi távot.

Olyan fordulatra készül Amerika, amire közel 70 éve volt legutóbb példa
EIA
Az ország energiagazdaságának szén-dioxid-intenzitása ugyanakkor várhatóan nem csökken jelentősen. Ez alól némi kivételt képez a villamos energia szektor, azonban jellemző, hogy az ezredfordulótól napjainkig itt is nagyobbat esett az egységnyi energiafelhasználásra, illetve -termelésre jutó kibocsátás, mint amekkora csökkenést a következő több mint harminc évben prognosztizál a kormányügynökség.

Címlapkép: shutterstock
rezsiutalvány
kanada
tarlós-karácsony
Frankfurt Stock Exchange
kivánd190916
shutterstock_1077839366
A worker adjusts a control valve at the delayed coker unit of the Duna oil refinery operated by MOL  Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
kanada