Hamarabb értesülhetnek a budapestiek arról, ha kritikus szintre romlik a levegőminőség
Üzlet

Hamarabb értesülhetnek a budapestiek arról, ha kritikus szintre romlik a levegőminőség

MTI
Portfolio
A fővárosi önkormányzat a jövőben már akkor is tájékoztatja a budapestieket a levegő minőségének romlásáról, ha a fővárosi légszennyezettség szintje az egyes légszennyező anyagok esetében meghaladná az egészségügyi határértéket, de még nem érné el a szmogriadó tájékoztatási fokozatához jogszabályilag rögzített értéket - döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.
A döntés értelmében ha az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a budapesti légszennyezettségi helyzetről indokolt a Budapesten tartózkodókat tájékoztatni, a megelőzéshez való hozzájárulás érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ által elkészített rövid távú értékelést - átmeneti intézkedésként, a fővárosi önkormányzat önként vállalt közcélú tájékoztatási feladatának részeként - a főpolgármester változatlan tartalommal, sajtóközlemény formájában közzéteszi. A képviselők egyhangúlag, 29 igen szavazattal támogatták a Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztést.

A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi, január 23-i ülésén tárgyalta V. Naszályi Márta (Párbeszéd) azon javaslatát, amely azt célozta, hogy a szmorgiadó rendeletben vezessék be a megelőzési fokozatot. Tarlós István főpolgármester akkor azt javasolta, hogy a Főpolgármesteri Hivatal vizsgálja meg, milyen módon valósítható meg a mihamarabbi megfelelő tájékoztatás azokban az esetekben is, amikor a budapesti légszennyezettség szintje az egyes légszennyező anyagok egészségügyi határértéke és a szmogriadó tájékoztatási fokozatához rendelt értéke között alakul. V. Naszály Márta akkor elfogadta a főpolgármester javaslatát, így ennek alapján hozta meg szerdai döntését a közgyűlés.

Budapesten 12 állomásból álló automata mérőhálózat működik, melynek üzemeltetője a Pest Megyei Kormányhivatal. Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) honlapján látható, az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózatból származó adatok szerint Budapesten kifejezetten egészségtelen a levegő minősége szerdán, a domináns szennyezőanyag a kisméretű részecske (PM10). Emellett másik három jellemző szennyezőanyag - nitrogén-dioxid (NO2), kén-dioxid (SO2), ózon (O3) - aktuális koncentrációjára vonatkozó, óránként frissülő adatok is elérhetők a rendszerben.

A megszavazott intézkedés jelentős változást jelent az érvényes rendszerhez képest, amelyben a tájékoztatási kötelezettség többnyire csak jóval az egészségügyi határértékek felett lép életbe minden mért szennyezőanyag esetében. A leggyakoribb, mért szennyezőanyagok egészségügyi határértékei és tájékoztatási küszöbértéke az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása alapján (qg/köbméter):
  • nitrogén-dioxid (órás átlag): egészségügyi határérték 100, tájékoztatási küszöbérték 350;
  • kén-dioxid (órás átlag): egészségügyi határérték 250, tájékoztatási küszöbérték 400;
  • ózon (órás átlag): egészségügyi határérték - , tájékoztatási küszöbérték 180;
  • ózon (nyolcórás mozgóátlagok napi maximuma): egészségügyi határérték 120, tájékoztatási küszöbérték - ;
  • kisméretű részecske szennyezés (napi átlag): egészségügyi határérték 50, tájékoztatási küszöbérték 75 (két egymást követő napon)


Címlapkép: shutterstock
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Cimlap_Shell