Felforgató fintechekkel és a
Üzlet

Felforgató fintechekkel és a "jövő Zuckerbergjeivel" barátkozik az MNB

Portfolio
A jegybank azt gondolja, a fintechek és a pénzintézetek között alapvetően kooperáció lesz, de ebben a versenyben az MNB egyik oldalra sem áll, hanem az innovációt támogatja - mondta el Windisch László MNB alelnök a jegybank Eiffel Szalon nevű új rendezvénysorozatának nyitóbeszédében.Az MNB abban érdekelt, hogy a magyar pénzügyi rendszer szereplői hatékonyabbá, versenyképesebbé váljanak. Ma tartották meg a pénzintézeti szektor és az MNB közötti párbeszéd kialakítására létrehozott rendezvénysorozat első eseményét, azonban mindjárt nem a pénzintézeti szektor már engedéllyel rendelkező szereplőit hívták meg, hanem a "jövő Zuckerbergjeit", fintech innovátorait.

Az MNB a felforgató innovátorokkal is nyitott a párbeszédre, őket szeretnék megérteni, ezért is hozták létre az innovation hubot és a regulatory sandboxot. Ez utóbbi nem kevesen kiváltsága lesz, hanem sok szereplőt várnak ide. Nem csak az MNB engedélyei alól lehet felmentést kapni, hanem akár törvényi előírások alól is, persze korlátozott módon. Az azonnali fizetési rendszer elindul nyáron, de senki nem fogja észrevenni, ha erre nem fejlesztenek új applikációkat, fizetési módokat, ezért is van szükség az innovátorokra - emelte ki Windisch László alelnök.

A rendezvény első panelbeszélgetésének résztvevői szerint az azonnali fizetési rendszer, a PSD2 szabályozás kapcsán és az e-kereskedelemben lesznek a közeljövő legfontosabb fintech innovációi. A fintechek kihívásairól Csabai Csaba beszélt, aki az Inlock egyik alapítója, ez egy P2P lending megoldással foglalkozik, amely kriptopénzre nyújt hitelt. Az Inlock Észtországban került bejegyzésre, de már fontolgatják az opeatív működés hazaköltöztetését, közel kilenc millió dollárt gyűjtöttek többnyire kriptopénzből és magánbefektetőktől. Az itthoni pénzügyi szektor szereplőihez ha valaki bekopog, hogy szeretne API-n keresztül a bankhoz csatlakozni, akkor kevés esetben fogadják tárt karokkal, ugyanis több projekttel vannak elfoglalva.

Fischer Bálint, a Dorsum banki innovációs vezetője szerint néhány évvel ezelőtt a bankok kapcsoltak, és a bigtech, fintech forradalom miatt elkezdték átalakítani a gondolkodásukat. Ez olyan folyamat, mint amilyen az ipari forradalom volt, és teljesen átalakította Európa gondolkodását. Még mindig kevés belső kapacitás és figyelem jut a bankoknál az innovációra, mert rengeteg szabályozási és megfelelőségi feladatot látnak el, de már egyre nyitottabbak a fintechek felé. De a szervezeti kultúrán kívül a bankok IT-rendszereinek modernizálása is komoly feladat, amin már gőzerővel dolgoznak.

Barna Balázs, a TransferWise európai fejlesztésekért felelős vezetője elmondta, ők azért tudtak kiemelkedni a mezőnyből, mert nagy kereslet volt a szolgáltatásukra, az alapító jó helyre tapintva ismerte ezt fel. A legfontosabb, hogy tanuljanak a nagy cégek problémáiból: érdemesebb egy területen 100 százalékos megoldást fejleszteni, mintsem rengeteg üzletágat indítani. Ezekkel rövidtávon növelni lehet a bevételeket, de hosszú távon ez nem működik jól. A szakember azt is elmondta, a következő néhány év alatt 170-ről 400-ra növelné a TransferWise a magyarországi irodájának létszámát, összesen egyébként most 1500-an dolgoznak a fintech unikornisnál.

A munkaerőpiaci kihívásokról szólva Fehér Péter, a Corvinus Egyetem dékánhelyettese elmondta, hatalmas kereslet van az informatikusokra és a közgazdászokra, a Corvinusról is "kilóra" viszik el a hallgatókat. A piacnak fontos, hogy nem elég, hogy a hallgatók csak programozók legyenek, hanem hogy értsék is, mi van a kód mögött. A banki csapatokba is kellenek olyan szakemberek, akik értenek a programozáshoz is. Egyre több fintech képzést tartanak az egyetemen, még posztgraduális menedzserképzés is van már erre, ezt próbálják most piacra kivinni.Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Balaton József
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
bika wall street index tőzsde