Egyre jobban dübörög a magyar buszgyártás - Három év alatt duplázódhat a termelés
Üzlet

Egyre jobban dübörög a magyar buszgyártás - Három év alatt duplázódhat a termelés

Portfolio
Idén mintegy 450-500 autóbusz készülhet el a magyarországi gyárakban - erről a Magyar Buszgyártók Szövetségének elnöke beszélt a Világgazdaságnak.
A lapnak Vincze-Pap Sándor jelezte azt is, hogy ez a mennyiség megközelítőleg 150-180 darabbal haladja meg a 2018-as volument, vagyis a növekedés 30 százalék körül lehet. Abból kiindulva, hogy egy szólóbusz ára 65 millió forint, egy csuklósé 85 millió forint környékén alakul, a piac értéke 30-40 milliárd forintra tehető.

A buszos közbeszerzések lebonyolítására 2016-ban alapított Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottság (NABB) 2019-ben 700-800 járműre tervezi tender kiírását, a hazai piac tehát ennek nagyjából a felét képes leszállítani - emelte ki a Világgazdaság. Hozzátették, elképzelhető, hogy az erre az évre vonatkozó célszámot lefaragják majd annak érdekében, hogy a tervszám teljesüléséhez ne külföldi gyártóktól kelljen buszokat beszerezni.

Vincze-Pap Sándor úgy fogalmazott, hogy a Volán társaság központosításának begyűrűző hatása lehet a megrendelések szintjére. Azt is hozzátette, hogy az elmúlt csaknem három évtizedben az ágazat szinte teljes egészében szétesett, ezért hiába mutat az utóbbi három évben fellendülést, és nyílik meg most előtte több tízmilliárdos piaci forrás, a 2020-as piacliberalizációra (az addig állami üzemeltetésű járatvonalakat versenyeztetik a szolgáltatók között), illetve a változás által generált igények kielégítésére csak részben alkalmas a szektor.

A lap cikkében kiemeli, a NABB létrejöttének nagy nyertese a győri Kravtex-Kühne csoport, amely a legrégebbi gyártónak számít Magyarországon. A vállalatnak ma már 1800 autóbusza közlekedik a hazai utakon, az elmúlt három évben összesen hatszáz jármű értékesítését nyerte el pályázatokon.

Ahogy arról nem rég mi is beszámoltunk, két kisalföldi várost, Győrt és Mosonmagyaróvárt egyre többen a magyar buszgyártás központjaként azonosítanak, ami nem véletlen. A 20 éve buszokat gyártó Kravtex-Kühne csoport ugyanis itt állítja elő a járműveit, amelyekből csak idén több mint 250 darab készült, idén pedig elkészülhet a kétezredik autóbuszuk is.

A vállalat 2018 végén fejezte be 120 új, elővárosi autóbusz átadását. Az új Credobusok Budapest agglomerációjában, valamint Baja, Kecskemét, Békéscsaba és Szeged térségében álltak forgalomba.
GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
GettyImages-994507602
GettyImages-961179614
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
volkswagenshutterstock