Figyelmeztetnek az elemzők: már kopogtathat a válság
Üzlet

Figyelmeztetnek az elemzők: már kopogtathat a válság

Portfolio
Már egy ideje a piacok felett lebegtek a kereskedelmi háborús feszültségek, de az amerikai indexek idén mégis új csúcsokat döntögettek, lehetett benne reménykedni, hogy csak kisebb sérülésekkel megússzák a tőzsdék a kínai-amerikai csatározásokat. De a hétvégén fordulatot vettek az események, Trump emelte a tétet, amire Kína válaszolt, az amerikai tőzsdék pedig négy hónapja a legnagyobb esést szenvedték el hétfőn. Néhány elemző szerint már a recesszió kopogtat és a részvénypiacok ezt még nem árazzák.
De mi is változott a múlt hét óta? Egyrészt megnőtt az esélye annak, hogy zsákutcába jutnak a tárgyalások. Elképzelhető, hogy Kína és USA nem tudnak megállapodni. Elképzelhető, hogy a tőzsdék sem tudnak ezen túllépni. És elképzelhető, hogy a gazdasági következmények túl nagyok lesznek - írja a Bloomberg.

A Morgan Stanley vezető részvénypiaci stratégája szerint a kereskedelmi háború eszkalálódása miatt megnőtt az esély az elhúzódó gazdasági lejtmenetre, ami jó eséllyel kivégzi a bika piacot is. Bár a piacokon most ezzel nem a többség véleményét képviseli, van még, aki hasonlóképpen pesszimista, például a JP Morgan stratégája, John Normand is, aki 10 százalékos esésre számít a részvénypiacokon.

A Morgan Stanley szakértője, Mike Wilson szerint a korrekciónak köszönhetően a kockázat-hozam arány közelebb került a kiegyensúlyozotthoz. De nagyobb a tér az esésre, mint az emelkedésre, tekintve, hogy a vállalati profitvárakozások 5-10 százalékkal magasabbak a kelleténél. A Morgan Stanley közgazdászai között sem általános ez a vélemény, jellemzően azt gondolják, hogy a recesszió nem mostanában köszönt be. De hozzáteszik, hogy ha a Trump-kormányzat 25 százalékos vámot vezet be a fennmaradó 325 milliárd dollárnyi importra, abban az esetben az S&P 500 indexben szereplő vállalatok profitja 1,5 százalékkal csökkenhet, ami elég ahhoz, hogy visszavesse a vállalatok beruházási aktivitását.

A JP Morgan szakértője szerint recesszióhoz közeli szinteket látni néhány fontos indikátorban, amire hatással vannak a vámok, például a globális termelés, a beszerzési menedzser indexek, a capex és a vállalati profitok. Szerinte a részvénypiacok nem áraznak semmilyen kockázati prémiumot arra az esetre, ha a makrogazdasági adatok rosszabbra fordulnának. A konszenzus szerint idén stagnálhat a profitnövekedés, de recessziót még nem jósolnak általánosságban. A makrogazdasági mutatók nem rosszak, a munkanélküliségi ráták alacsonyak, és bár GDP-növekedés és a feldolgozóipar lassul, de még mindig növekedés van.

A hétfői esést követően az egyik amerikai jegybankár elmondta, hogy korai még megjósolni, milyen hatása lesz a kereskedelmi háború eszkalálódásának a gazdaságra. De akár tartósan megemelheti az inflációt. És az is számít, hogy a piacokon milyen hatása lesz a bejelentéseknek, hiszen a nagy mozgások vagyonátrendeződéseket hozhatnak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy voltak már eddig is recessziós jelek, de a gazdaság még egyelőre köszöni, jól van. 2009 óta, amikor elkezdődött a bika piac, öt alkalommal volt korrekció a részvénypiacokon, de a recesszió elmaradt. Pedig jellemzően minden recessziót megelőzi a recesszió, vagy legalább kéz a kézben jár vele.
GettyImages-172781953federalreserve
GettyImages-200487905-002
Csaknem pormentes lesz az ALDI magyarországi logisztikai bázisa
STA_0781
STA_0480
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-170645890