Nagyot esett a Telekom, érdemes már beszállni?
Üzlet

Nagyot esett a Telekom, érdemes már beszállni?

Túl vagyunk a Telekom első negyedéves gyorsjelentésén, a közgyűlésen és az osztalékszelvény-vágásán, az árfolyam 14 százalékkal áll lejjebb, mint az idei csúcson, megnéztük, hogyan állnak a cég szempontjából fontosabb témák, és mi látszik a grafikonon. Egy kis update Telekomhoz.

Fontos témák

A Telekom működése, osztalékfizetése, részvényárfolyamának alakulása szempontjából több kiemelkedő témában is történt változás az elmúlt hetekben, érdemes átnézni ezeket.


Hogy megy a cégnek?
2018 erős volt a Telekomnál, és 2019 is jól kezdődött, miközben a menedzsment arra számít, hogy a bevételek enyhén csökkennek, az EBITDA pedig 1-2 százalékkal nő idén, az első negyedévben a bevételek 5,5 százalékkal emelkedtek, az EBITDA pedig (nagyrészt technikai hatás miatt) 9 százalékkal nőtt. A bevételek növekedésében nagy szerepe volt annak, hogy (akár a Digi érkezésére felkészülve) a Telekom Magyarországon felpörgette a készülékértékesítést, de a mobil adat értékesítés és az észak-macedón bevételek is emelkedtek.

Mi lesz a rendszerintegráció/IT-bevételekkel?
A Telekom bevételeinek és a bevételek növekedésének is egyre nagyobb részét a rendszerintegráció/IT szegmens adja, itt kiemelten fontosak a közszféra számára teljesített hardver és szoftverszállítási projektek. Itt a nagy sztori a 4iG színre lépése volt, a Mészáros Lőrinc közvetett tulajdonában lévő informatikai cégtől azt lehetett várni, hogy sorra nyeri majd a közbeszerzéseket, egyre nagyobb szeletet hasítva ki abból a tortából, aminek az egyik legnagyobb szelete most a Telekomé. A folyamat már elkezdődött, több milliárd forint értékben nyert el projekteket közbeszerzéseken - részben konzorciumi partnerekkel - a 4iG, vélhetően a következő negyedévekben lesz majd ezeknek a projekteknek érzékelhető hatása a Magyar Telekom üzletmenetére. Az "egyszerűbb", hardver- és szoftverbeszerzések elvesztése azok alacsony marzstartalma miatt nem lenne fájdalmas a Telekomnak, sokkal inkább az, ha a nagyobb projektektől, mint amilyen például a BuBi megvalósítása, vagy a nagyobb közigazgatási projektektől esne el a Telekom.

Hogy hat a Digi mobilpiaci belépése?
2014-ben, kifejezetten magas összegért szerzett saját mobilhálózat kiépítésére is alkalmas frekvenciablokkokat a Digi Magyarországon, gyakorlatilag azóta megy a találgatás arról, mikor indul el a cég saját mobilszolgáltatása, és mire lesz képes az a hálózat, amit a Digi épít. A Magyar Telekom menedzsmentje is évek óta ismételgeti, hogy az óvatosságuk (például az osztalékkal kapcsolatban) egyik oka a Digi mobilpiaci belépése, az új szereplő ugyanis közismerten agresszív árazásával felforgathatja a piacot. A frekvenciák megszerzése óta már közel 5 év telt el, most jutott odáig a Digi, hogy elindítsa mobilszolgáltatását, ami egyelőre inkább tűnik tesztelésnek, mint versenyképes alternatívának, a közel ingyenes egyetlen csomagot év végéig kínálják, a szolgáltatási terület pedig erősen korlátozott. Egyelőre úgy tűnik, hogy idén biztosan, de valószínűleg jövőre is csak mérsékelt lesz a mobilpiaci hatása a Digi belépésének, már csak azért is, mert a három piacon lévő szolgáltató, így a Telekom is igyekezett kedvezményes készülékértékesítéssel megfűszerezett 1-2 éves hűségidővel magához kötni az ügyfeleket.

Milyen áron kelnek el a frekvenciák?
A Digi mobilpiaci belépése mellett egy másik érv a Telekom-menedzsment óvatossága mellett, hogy idén frekvenciaaukciót tartanak, ahol 5G-szolgáltatás nyújtására is alkalmas frekvenciablokkokhoz juthatnak a szolgáltatók, a költségek azonban egyelőre nehezen kalkulálhatók (lásd német frekvenciaaukció, ahol a 3-5 milliárd eurós várakozáshoz képest már 6 milliárd euró felett állnak a licitek). A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a dokumentumokat idén nyár elején teszi közzé, a frekvenciaértékesítés eredményét idén ősszel hirdethetik ki. A frekvenciadíjon felül az 5G-hálózat kiépítése is költségekkel jár, azonban idén ez még mérsékelten jelentkezhet (Szabó János a negyedéves gyorsjelentés után: a frekvenciák idei kiosztása után sem várható látványos változás az 5G-lefedettségben, ... nem megy gyorsan a teljes hálózat átállítása 5G-re).

Van alternatíva?
Június 3-tól lehet jegyezni az új magyar állampapírt, a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP+). Hogy miért érdekes ez a Magyar Telekom szempontjából? Mint befektetés, az új magyar állampapír abszolút alternatívája a Telekom részvényeinek, ezért sok más elérhető befektetéshez hasonlóan a Telekom-papírokra nézve is lesz elszívó hatása a MÁP+-nak. Az új állampapírral az 5 éves futamidő során évi akár 4,94 százalékos hozamot is el lehet érni, kamatadó-mentesen, alacsony kockázat mellett, ehhez képest a Telekom papírjai a menedzsment által indikált 27 forintos 2020-ban fizetendő osztalékkal jelenleg a MÁP+-nál magasabb, 6,5 százalékos osztalékhozamot nyújtanak, viszont kockázatosabbak is, mint az állampapírok, ráadásul az osztalék után osztalékadót kell fizetni (ezt TBSZ-szel és legalább 5 éves tartással ki lehet küszöbölni, az 5 éves "futamidővel" még inkább alternatíva a MÁP+ a Telekom-részvénynek).

Összességében tehát
  • a Telekomnak az első negyedév számai alapján kifejezetten jól megy,
  • a 4iG egyre több közbeszerzést nyer el, így nyilván valamelyest rontja a Telekom üzleti lehetőségeit,
  • a Digi elindította mobilszolgáltatását, az eddig megjelent információk (ajánlat, lefedettség, mobiltechnológia) alapján idén még nem lesz nagy versenytársa a három nagy mobilszolgáltatónak, idővel (főként a tesztidőszak végétől) számolni kell majd a negyedik mobilcéggel
  • hamarosan indul az új frekvenciaaukció, a frekvenciablokkok költsége egyelőre nehezen megbecsülhető
  • a Telekom-részvények szempontjából érdemes figyelni az új magyar állampapírt, ami alternatívája a Telekom papírjainak, lehet elszívó hatásuk.

Elromlott a technikai kép

A technikai kép elemzésénél érdemes foglalkozni a május közepi osztalékfizetéssel, a részvényenként 25 forintos osztalékszelvény lekerülése ugyanis (mint mindig) most is alaposan elrontotta a technikai képet. Az árfolyam az osztalékfizetés óta esik, egyébként így volt ez az elmúlt években is, tavaly a 25 forintos szelvényvágás után még közel 9,

Nagyot esett a Telekom, érdemes már beszállni?
2017-ben közel 3,

Nagyot esett a Telekom, érdemes már beszállni?
2016-ban pedig közel 6 százalékot esett a Telekom árfolyama a szelvényvágást követő napokban.

Nagyot esett a Telekom, érdemes már beszállni?
Most eddig a mai emelkedéssel együtt 4 százalékot esett a Telekom árfolyama, mióta lekerült a 25 forintos osztalék, a szelvényvágással kellemesen el is romlott a technikai kép. Még tavaly novemberben indult a rali (egy azóta sem igazolt lapértesülésre, ami arról szólt, hogy a Deutsche Telekom ajánlatot kapott a Magyar Telekomban lévő részesedéséért), amiben közel 20 százalékkal került feljebb a Telekom árfolyama. Ez a rali tört meg idén tavasszal, az árfolyam esése az osztalékfizetés után tovább rontotta az összképet.

Mostanra viszont kellemesen túladottá vált a napos grafikonon a Telekom, ez alapot teremthet egy kisebb felpattanásra. Első körben a szelvényvágással kialakult gap alsó (~430 forint), később a felső széle (~454 forint) is elérhető.

Nagyot esett a Telekom, érdemes már beszállni?
Összességében azonban annak adunk nagyobb valószínűséget, hogy egy felpattanás után a mostaninál lejjebb is áll majd az árfolyam, izgalmas az előző mélypontnál húzódó, 387 körüli szint, az korábban többször támaszként és ellenállásként is szolgált már.

Nagyot esett a Telekom, érdemes már beszállni?
Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Lefordult az OTP