Rekord árbevételt ért el és többszörözte profitját az MVM
Üzlet

Rekord árbevételt ért el és többszörözte profitját az MVM

Portfolio
Rekord magasságba emelkedett az MVM-csoport árbevétele 2018-ban, és a társaság több mint megötszörözte nyereségét az előző évhez képest. Az eredmények után a társaságban 100 százalékos tulajdonos állam a megelőző három évitől elmaradó, 7,2 milliárd forintos osztaléktömeget vesz ki.
Az MVM fenntartható energiarendszerre való áttérést támogató innovációs tevékenységéről első kézből tájékozódhatnak a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című konferenciáján. Még nem késő jelentkezni!


Közel 30 százalékkal új csúcsra emelkedett az MVM-csoport csoportszintű árbevétele 2018-ban, és megközelítette az 1719 milliárd forintot - derül ki az Igazságügyi Minisztérium által üzemeltetett honlapon ismertetett elektronikus beszámolóból.

Az értékesítés nettó árbevételének bázis évhez viszonyított közel 388 milliárd forintos növekedése nagyobb részben az NKM-csoport 2018. augusztusi teljes körű bevonásából fakadó villamos energia- és földgáz-kereskedelmi árbevétel növekedésnek köszönhető. Ezen túl szintén jelentősen emelkedett a Magyar Földgázkereskedő Zrt., a Mavir ZRt., valamint az MVM Partner Zrt. által realizált árbevétel is. Az értékesítés nettó árbevételén belül az exportértékesítés jelentős, több mint 233 milliárd forintos növekedése jelentős részben a Magyar Földgázkereskedő Zrt. és külföldi leányvállalatainak MVM társaságcsoporton kívüli földgáz export forgalombővülésével magyarázható.

Rekord árbevételt ért el és többszörözte profitját az MVM
A társaság üzemi eredménye szintén szignifikánsan, közel 65 százalékkal 50 milliárd forint fölé emelkedett.

Rekord árbevételt ért el és többszörözte profitját az MVM
Az MVM-csoport EBITDA-ja 91,955 milliárd forintról 112,761 milliárd forintra emelkedett. Adózott eredménye az előző évhez viszonyítva 17,935 milliárd forinttal közel 22 milliárd forintra nőtt, amit a társaságok egyedileg elért eredményességének változása, illetve az NKM-csoport 2018 augusztusától történő teljes körű konszolidációja befolyásolt. Az anyavállalat nettó eredménye közben a megelőző évi több mint 14 milliárd forintról több mint 12 milliárd forintos veszteségbe fordult.

A legnagyobb mértékben a Paksi Atomerőmű járult hozzá a csoportszintű profit növekedéséhez, de a Mavir, az MVM Partner és a Magyar Földgáztároló Zrt. szintén kiemelkedően teljesített.

Rekord árbevételt ért el és többszörözte profitját az MVM
A közzétett dokumentumok szerint az MVM Zrt. feletti tulajdonosi jogok és kötelezettségek gyakorlójaként a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek az adózott eredmény felhasználására vonatkozó javaslata az, hogy a társaság 2018. évi adózott eredményével kiegészített szabad eredménytartalékából 7,2 milliárd forintot osztalékként teljesítsen. Ennek azonban csak kevesebb mint fele, 3,494 milliárd forint osztalékrész fizetendő pénzbeli átutalás formájában, a fennmaradó 3,706 milliárd összegű osztalékrész - nem pénzbeli juttatásként - az MVM Net Adatközpont Kft. 100%-os üzletrészének átruházása útján kerül teljesítésre annak MVM Zrt. általi megszerzését követően.

Rekord árbevételt ért el és többszörözte profitját az MVM
Az MVM fenntartható energiarendszerre való áttérést támogató innovációs tevékenységéről első kézből tájékozódhatnak a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című konferenciáján. Még nem késő jelentkezni!Rekord árbevételt ért el és többszörözte profitját az MVM


Címlapkép: MTI/Rosta Tibor
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
BÉT