Hatalmas üzlet az e-sport, de vannak trükkök a szerződésekben
Üzlet

Hatalmas üzlet az e-sport, de vannak trükkök a szerződésekben

Dr. Horváth Katalin, Dr. Necz Dániel LL.M.
Az e-sport a szórakoztatóipar egyik legdinamikusabban fejlődő ága, melynek világpiaci bevétele rekordokat döntöget. Mára már a versenyszerű videójáték-használat a látványcsapatsportok népszerűségével vetekszik. Magyarországon is egyre nagyobb az érdeklődés, és így a tét is: az első Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság összdíjazása 15 millió forint volt. A nagy versenyek tekintélyes pénznyereményei pedig a csalókat is vonzzák: a nemrég rendezett Fortnite világbajnokságon a szervezőknek már a selejtező alatt mintegy 1200 versenyzőt kellett megbüntetniük. De mit kell szem előtt tartani az e-sport szerződéseknél és milyen kötelezettségei vannak a játékosoknak?

E-sport szerződések: mire érdemes figyelni?

Az e-sporttal kapcsolatos szerződések a játékosok köré szerveződnek, és azok teljesítményének és hírnevének minél hatékonyabb kihasználását célozzák. Mivel azonban az e-sport jogi szabályozása jelenleg a legtöbb országban - így Magyarországon is - egyelőre csak kialakulóban van, így nagyobb hangsúly helyeződik a szakmai szabályok, valamint a különböző versenyek és platformok gyakorlatára a szerződések megfogalmazása során is.

Az e-sport szerződések egyik legfontosabb részét a díjazással kapcsolatos feltételek képezik, így az egyes szerződéseknél különösen az alábbiakat javasolt figyelembe venni:
  • a játékosoknak nyújtott rendszeres, valamint teljesítményalapú díjazás (például: rankinghez kötött bónuszok), teljesítmény-feltételek meghatározása;
  • a streaming, valamint a szponzori és közösségi média jelenléttel kapcsolatos bevételek;
  • felszerelés (pl. PC, konzol, egyéb kiegészítők, ruházat, stb.) biztosítása, edzésekkel, valamint versenyzéssel kapcsolatos költségek;
  • a csapat nevével vagy logójával ellátott tárgyak értékesítési bevételei.

Természetesen a fenti bevételek a játékosok teljesítménye és egyéni szükségletei (ideértve: ranking, jelentős influencer érték, stb.) szerint is árnyalhatók, vagy akár az offline sportok gyakorlatához hasonló "büntetőtételek" is kiköthetők, így például csalás esetén a díjazás egy része vissza is tartható, illetve meg is vonható a játékostól.

Hatalmas üzlet az e-sport, de vannak trükkök a szerződésekben
A szerződés és a magatartási szabályok - az e-sport játékosok kötelezettségei
A játékos köteles az irányadó verseny- vagy magatartási szabályoknak megfelelni. Az utóbbiak meghatározása tekintetében jelentős szabadság áll a szerződő felek rendelkezésére (például: szponzori termékek, közös ruházat), melyek megszegése számos jogkövetkezményt vonhat maga után a díjazás bizonyos részének visszatartásától akár a szerződés felmondásáig. Mindezen túl azonban egyéb kötelezettségek is előírhatók, így például meghatározott gyakoriságú posztolás vagy streamelés.

Természetesen az egyes versenyekkel kapcsolatos doppingvétségek sem maradnak következmények nélkül az e-sportban sem, a gyakorlatban azonban a doppingszerek mellett sokkal nagyobb problémát jelentenek a játékon belüli csalások (például: fiókmegosztás, egyéni játékmódban való összejátszás, stb.) vagy segédszoftverek. Idén év elején hasonló beállítások alkalmazása miatt például a PUBG készítői tiltottak el több profi játékost a kiadó saját szervezésű versenyein való részvételtől, míg az idei Fortnite világbajnokság kapcsán a szervező cégnek közel 1200 csalás-gyanús versenyzőt kellett megbüntetnie.

Összességében tehát az e-sport szerződések összefoglalják a játékosok és a csapatok jogait és kötelezettségeit, a hangsúly azonban továbbra is a tehetségen és a játék szenvedélyén marad, melynek a jog csupán keretet biztosít.

A szerzők a CMS ügyvédei.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését a CMS támogatta.

Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
posterminal bankkartya card