Megugrott az orosz gázexport Magyarországra
Üzlet

Megugrott az orosz gázexport Magyarországra

Portfolio
A 2019-re leszerződött mennyiségen felül további 2 milliárd köbméter földgázt szállított le a Gazprom Magyarországnak - közölte a Gazprom.
Az orosz gázmonopólium január 1. és június 5. között összesen 4,3 milliárd köbméter gázt exportált Magyarországra, ami 57,5 százalékkal meghaladja a tavalyi hasonló időszak során teljesített szállításokat - közölte a társaság Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatójának egyeztetését követően.

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon folytatott megbeszélésen Miller és Szijjártó a magyarországi gázszállítási rendszer fejlesztésének aktualitásait is megtárgyalták. A Reuters beszámolója szerint a magyar fél kifejezte arra irányuló szándékát, hogy biztosítsa, a tervezett gázmennyiség a lehető legrövidebb idő alatt Magyarországra ér a Török Áramlat gázvezeték új ágán.

Szijjártó Péter csütörtökön jelentette be, hogy új megállapodásokat kötött az orosz féllel annak éredkében, hogy a 2020-as magyar gázellátás az ukrajnai tranzitútvonal bizonytalanná válása, illetve kiesése után is biztosított legyen. Bár az ukrán szállítási útvonal megszűnése ellen több ország hevesen tiltakozott, Moszkva várhatóan minimális szintre szorítja vissza jövőre az ukrán gáztranzitot az Északi Áramlat 2 és a Török Áramlat új ágának megépülését követően, amely alternatív ellátási útvonalakat nem kis részben a több mint évtizedes múltra visszanyúló orosz-ukrán gázvita hatására építi ki.

A Gazprom tavaly összesen 7,6 milliárd köbméter földgázt exportált Magyarországra, ami 9,3 százalékkal haladja meg a 2017-es 7 milliárd köbmétert.

Címlapkép: shutterstock
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
online bolt_shutter