Megugrott az orosz gázexport Magyarországra
Üzlet

Megugrott az orosz gázexport Magyarországra

Portfolio
A 2019-re leszerződött mennyiségen felül további 2 milliárd köbméter földgázt szállított le a Gazprom Magyarországnak - közölte a Gazprom.
Az orosz gázmonopólium január 1. és június 5. között összesen 4,3 milliárd köbméter gázt exportált Magyarországra, ami 57,5 százalékkal meghaladja a tavalyi hasonló időszak során teljesített szállításokat - közölte a társaság Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatójának egyeztetését követően.

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon folytatott megbeszélésen Miller és Szijjártó a magyarországi gázszállítási rendszer fejlesztésének aktualitásait is megtárgyalták. A Reuters beszámolója szerint a magyar fél kifejezte arra irányuló szándékát, hogy biztosítsa, a tervezett gázmennyiség a lehető legrövidebb idő alatt Magyarországra ér a Török Áramlat gázvezeték új ágán.

Szijjártó Péter csütörtökön jelentette be, hogy új megállapodásokat kötött az orosz féllel annak éredkében, hogy a 2020-as magyar gázellátás az ukrajnai tranzitútvonal bizonytalanná válása, illetve kiesése után is biztosított legyen. Bár az ukrán szállítási útvonal megszűnése ellen több ország hevesen tiltakozott, Moszkva várhatóan minimális szintre szorítja vissza jövőre az ukrán gáztranzitot az Északi Áramlat 2 és a Török Áramlat új ágának megépülését követően, amely alternatív ellátási útvonalakat nem kis részben a több mint évtizedes múltra visszanyúló orosz-ukrán gázvita hatására építi ki.

A Gazprom tavaly összesen 7,6 milliárd köbméter földgázt exportált Magyarországra, ami 9,3 százalékkal haladja meg a 2017-es 7 milliárd köbmétert.

Címlapkép: shutterstock
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Benzinkút
Olvasta már? Olcsóbb lett a benzin