Kiskorúaknak is egyeztetni kell a banki adatait - Nem pénzmosó ovisokra gyanakodnak
Üzlet

Kiskorúaknak is egyeztetni kell a banki adatait - Nem pénzmosó ovisokra gyanakodnak

Portfolio
A 14 év alatti gyermeknél is előfordulhat, hogy ha bankszámlával rendelkezik, akkor egyeztetnie kell az adatait a számlát vezető pénzintézettel a pénzmosási törvény szabályai szerint. Ezeket a számlákat is használhatnák ugyanis pénzmosásra vagy terrorizmusfinanszírozásra, az ügyfél-átvilágítással a gyermekeket védenék a szabályozók.
Elsőre furcsának tűnhet, hogy a 14 év alattiak bankszámláira is vonatkozik a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzéséről szóló szabály, amely két éve változott, és ami miatt most a bankszámlák jelentős részénél újra azonosítania kell/kellett magukat a számlatulajdonosoknak. Mégis hogyan moshatna pénzt egy gyermek, vagy miért utalna pénzt terroristáknak egy csecsemő?

Természetesen - ahogy azt a 24.hu kérdésére az MNB kifejtette - itt nem erről van szó, hanem éppen a gyermekek védelme érdekében kell újra pontosítani a korábban megadott adatokat a bankokkal. Mint írják: nem lenne szerencsés, ha kiderülne, hogy a legkiszolgáltatottabb gyermekkorú ügyfelek adataival nyitottak számlákat bűnözői célok megvalósítására.

Magyarországon számos hitelintézet kínál gyermekeknek, fiataloknak junior bankszámlákat, akár már újszülött kortól. Ezeken a számlákon 14 éves életkor alatti gyermek esetén csak a szülő, gondnok, gyám (azaz a gyermek törvényes képviselője) önállóan vagy a gyermekkel együttesen végezhet számlaműveleteket. Ugyanez vonatkozik a banki azonosításra is.

A pénzügyi ügyfelek azonosításának célja, hogy az ügyfelek adatainak jogszabályban (A pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvényben, Pmt.) előírt pontos rögzítésével megóvják őket - és a pénzügyi rendszer egészét - a pénzmosási és terrorizmusfinanszírozási ügyletektől, bűncselekményektől - írta a jegybank a lapnak.

Az adategyeztetés június 27-ei határidejét elhalasztották, az új határidő október 31-e lett. Aki mostanáig nem kapott felszólítást a bankjától, hogy egyeztesse az adatait, és az értesítési címe jól szerepel a banki nyilvántartásban, megnyugodhat, mert jogszabályban is rögzítették, hogy a banknak értesítenie kell teendőikről az ügyfeleket.
Gyorgy Matolcsy, Governor of the Magyar Nemzeti Bank
Frankfurti tőzsde
Budapesti utca
GettyImages-1180080525
shutterstock_712267579
cimlap_kep_decker-attila_es_szalma_csaba
önkormányzati választás
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde