Kiskorúaknak is egyeztetni kell a banki adatait - Nem pénzmosó ovisokra gyanakodnak
Üzlet

Kiskorúaknak is egyeztetni kell a banki adatait - Nem pénzmosó ovisokra gyanakodnak

Portfolio
A 14 év alatti gyermeknél is előfordulhat, hogy ha bankszámlával rendelkezik, akkor egyeztetnie kell az adatait a számlát vezető pénzintézettel a pénzmosási törvény szabályai szerint. Ezeket a számlákat is használhatnák ugyanis pénzmosásra vagy terrorizmusfinanszírozásra, az ügyfél-átvilágítással a gyermekeket védenék a szabályozók.
Elsőre furcsának tűnhet, hogy a 14 év alattiak bankszámláira is vonatkozik a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzéséről szóló szabály, amely két éve változott, és ami miatt most a bankszámlák jelentős részénél újra azonosítania kell/kellett magukat a számlatulajdonosoknak. Mégis hogyan moshatna pénzt egy gyermek, vagy miért utalna pénzt terroristáknak egy csecsemő?

Természetesen - ahogy azt a 24.hu kérdésére az MNB kifejtette - itt nem erről van szó, hanem éppen a gyermekek védelme érdekében kell újra pontosítani a korábban megadott adatokat a bankokkal. Mint írják: nem lenne szerencsés, ha kiderülne, hogy a legkiszolgáltatottabb gyermekkorú ügyfelek adataival nyitottak számlákat bűnözői célok megvalósítására.

Magyarországon számos hitelintézet kínál gyermekeknek, fiataloknak junior bankszámlákat, akár már újszülött kortól. Ezeken a számlákon 14 éves életkor alatti gyermek esetén csak a szülő, gondnok, gyám (azaz a gyermek törvényes képviselője) önállóan vagy a gyermekkel együttesen végezhet számlaműveleteket. Ugyanez vonatkozik a banki azonosításra is.

A pénzügyi ügyfelek azonosításának célja, hogy az ügyfelek adatainak jogszabályban (A pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvényben, Pmt.) előírt pontos rögzítésével megóvják őket - és a pénzügyi rendszer egészét - a pénzmosási és terrorizmusfinanszírozási ügyletektől, bűncselekményektől - írta a jegybank a lapnak.

Az adategyeztetés június 27-ei határidejét elhalasztották, az új határidő október 31-e lett. Aki mostanáig nem kapott felszólítást a bankjától, hogy egyeztesse az adatait, és az értesítési címe jól szerepel a banki nyilvántartásban, megnyugodhat, mert jogszabályban is rögzítették, hogy a banknak értesítenie kell teendőikről az ügyfeleket.
Orbán Viktor szelfi Róma
europaiunipopo
virgingalactic
tungsrammonusmarton
londonparlament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
virgingalactic