Gigabírsággal sújthatják a Facebookot a Cambridge Analytica-botrány miatt
Üzlet

Gigabírsággal sújthatják a Facebookot a Cambridge Analytica-botrány miatt

Portfolio
5 milliárd dolláros bírsággal zárulhat az a vizsgálat, ami tavaly indult a Facebook ellen a Cambridge Analytica-botrány miatt - tudta meg a The Wall Street Journal, amit később több lap forrásai is megerősítettek. Ez az amerikai kereskedelmi bizottság (FTC) által kiszabott valaha volt legnagyobb bírság lehet, ha igazak az értesülések. A befektetőket látszólag nem hatotta meg a hír, a közösségi média óriás részvényeinek árfolyama még emelkedett is a zárás utáni kereskedésben. Pedig az összeg nem kicsi, a Facebook idei évre várt profitjának negyedét teszi ki.
Megállapodott a Facebook az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottsággal (FTC) a Cambridge Analytica-botránnyal kapcsolatos vizsgálat kapcsán, aminek eredményeként minden idők legnagyobb FTC-bírságát fizetheti ki a Facebook: az ügyhöz közel álló források szerint 5 milliárd dolláros büntetést kaphat a közösségi média óriás. Eddig a legmagasabb összegű büntetés, amit az FTC kiszabott, 22,5 millió dollár volt, ezt a Google kapta, szintén az adatbiztonság megsértése miatt.

A Cambridge Analytica-botrány Tavaly márciusban robbant a hír, hogy a Cambridge Analytica nevű brit politikai elemzőcég Facebook-felhasználók millióinak profiljához fért hozzá kétes, feltehetően illegális módon. Még 2013-ban egy brit akadémikus fejlesztett egy alkalmazást, amin keresztül 270 ezren töltöttek ki egy felmérését. De az alkalmazás nem csak a saját felhasználói adatait kapta meg, hanem hozzáfért az ismerőseik profiljához is, így Facebook-felhasználó adata szivárgott ki. Ami végül a Cambridge Analyticához került. Akikről pedig azt feltételezik, hogy akár befolyásolhatták az amerikai elnökválasztást is a hozzájuk került adatoknak köszönhetően, a választók manipulálásával.

Az 5 milliárdos bírság jelentős lehet a Facebook életében, a tavalyi bevétel 9 százalékára rúg és az idei évre várt profit mintegy negyedét teszi ki. A befektetők mégsem reagáltak különösebben a hírre, az árfolyam még emelkedett is a zárás utáni kereskedésben azt követően, hogy napvilágot láttak a hírek. A botrány kirobbanásakor nagyot zuhant a Facebook részvényeinek árfolyama, a 190 dollár körüli szintekről 150 dollár közelébe esett. Mostanra azonban már az ügy kirobbanását megelőző szint fölött jár az árfolyam, 205 dolláron forognak a részvények, ami közel 1 éves csúcs.

Gigabírsággal sújthatják a Facebookot a Cambridge Analytica-botrány miatt
A Facebook már készült a büntetésre, az első negyedévben elkönyvelt egy 3 milliárd dolláros céltartalékot az esetleges bírságra. A befektetők negatív reakciójának elmaradására az egyik lehetséges magyarázat, hogy a büntetéssel kapcsolatos bizonytalanság elmúlik ezzel, amit a tavaly március óta húzódó vizsgálat okozott. Ha igaznak bizonyulnak a média értesülései. Ezt ugyanis egyelőre sem az FTC, sem a Facebook nem erősítette meg.

De még nem biztos, hogy itt vége a történetnek az amerikai politikusok nyilatkozatai alapján.

Látva, hogy a Facebook sorozatosan megsérti az adatbiztonságot, világos, hogy strukturális reformok kellenek

- nyilatkozta a demokrata szenátor, Mark Warner. Hozzátette, hogy ha az FTC nem képes rá, vagy nem akar megfelelő védőkorlátokat felállítani, amelyekkel megóvhatja a felhasználók adatait, akkor a Kongresszusnak kell lépnie.

Gigabírsággal sújthatják a Facebookot a Cambridge Analytica-botrány miatt
Mark Zuckerberg a kongresszusi meghallgatáson, forrás: Chip Somodevilla/Getty Images
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde