Üzlet

Új nagytulajdonosa lesz a Tigáznak

Portfolio
A svájci központú MET csoport tőkeemelésről szóló részvényjegyzési megállapodást írt alá a Status Energy csoporttal. Az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. kezelésébe tartozó Status Energy Magántőkealap, a leányvállalata révén 49,57 százalékos közvetett tulajdont szerzett a Tigáz Zrt.-ben.
A Tigáz Zrt. működtetéséért és szakmai irányításáért a jövőben is Lehőcz Balázs Gábor felel vezérigazgatóként. Az új tulajdonos a földgázelosztó társaság menedzsmentjébe Kiss Csabát üzletfejlesztési- és stratégiai vezérigazgató-helyettesnek, Baji Csabát, az Opus Global Nyrt. energetikai divíziójának vezetőjét pedig igazgatósági tagnak delegálja majd.

A Tigáz Zrt. a svájci központú MET Csoport tagja, amely eszközportfóliója bővítése érdekében stratégiai partnert von be a földgázelosztó társaságba. A partneri megállapodás értelmében a Status Energy Magántőkealap leányvállalata, a Status Energy Kft. tőkeemelés révén az MS ENERGY HOLDING AG-ban 50%-os közvetlen, ennek révén pedig közvetett módon 49,57 százalékos részesedéshez jut a Tigáz Zrt.-ben. A tranzakció kizárólag a földgázelosztó vállalat tulajdonosi szerkezetében jelent változást.

A Tigáz Zrt. a MET-csoport konszolidációs körében marad, és szakmai irányítását vezérigazgatóként továbbra is Lehőcz Balázs Gábor látja el. A vezérigazgató munkáját üzletfejlesztési és stratégiai vezérigazgató-helyettesként, Kiss Csaba a Status Energy csoport delegáltja segíti. A befektető a Tigáz Zrt. igazgatóságába Baji Csabát, az Opus Global Nyrt. energetikai divíziójának vezetőjét delegálja.

A MET Csoport 2019-ben átalakította működési struktúráját, növekedési stratégiáját pedig három divízió - eszközportfólió, európai értékesítés, trading és nagykereskedelem - mentén határozta meg. A földgázelosztás az eszközportfólió divízió része.

A TIGÁZ Zrt. Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója, amely mintegy 33.000 kilométernyi vezetékhálózaton szolgáltat. A TIGÁZ közel 70 éves múltjával a hazai energiaszektor egyik meghatározó és stabil szereplője. A vállalatnak Egerben, Debrecenben, Gödöllőn, Miskolcon és Szolnokon vannak üzemeltetési egységei, alkalmazottainak száma pedig meghaladja az 1100-at. A TIGÁZ részvényeinek 98,99%-át vásárolta meg 2018 júniusában a svájci székhelyű MET Csoport. A társaság a 2018-as üzleti évben 24,4 milliárd forintos adózott eredményt ért el, 31,2 milliárd forintos árbevétel mellett. A földgázelosztó vállalat 1178 főt foglalkoztatott 2018 év végén.

Az Opus Global Befektetési Alapkezelő tulajdonosa 53 százalékban Mészáros Lőrinc, 47 százalékban pedig a tőzsdén jegyzett Opus, amelynek az árfolyama a bejelentést követően már 3,6 százalék pluszba ugrott.

Új nagytulajdonosa lesz a Tigáznak
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
nyse tőzsde usa részvény