Üzlet

Hatalmas növekedés előtt a drónpiac: itt a szállítás jövője?

Portfolio
Közel hetvenszeresére növekedhet a drónalapú szállítási piac mérete nyolc év alatt - vélik a CNBC-nek nyilatkozó szakemberek. Mivel a nagy terveken kívül a fejlesztéssel foglalkozó startupoknak számos technológiai és szabályozói kérdésre is választ kell adniuk, a robusztus növekedés ellenére nem várható, hogy a drónok felváltják a konténerhajókat vagy teherautókat a közeljövőben.
A gyársáról és a logisztikáról is szó lesz a Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencián. Regisztráljon Ön is!Ma konténerhajókon szállítják a világ áruforgalmának 90%-át, összesen mintegy 4000 milliárd dollár értékben, de több mint egy hónap lehet, mire Pekingből New Yorkba megérkezik egy szállítmány. A szárazföldön az áruforgalom 71%-át teherautók szállítják az Egyesült Államokba, viszont egyre kevesebb ember áll kamionsofőrnek. A repülő sokkal gyorsabb, viszont sokkal drágább megoldást is jelent egyszerre.

Több startup is áruszállító drónokkal adna választ ezekre a kihívásokra, ilyen például a Natilus, a Volans-i, a Matternet vagy a Zipline. Ezek a cégek mind áruszállító drónokkal egészítenék ki - ha egyelőre nem is helyettesítenék - az áruszállítást.

Bár például a UPS és az Amazon is tervez drónokat használni kisebb csomagok szállítására, jelenleg a piac legnagyobb kihívása, hogy nem tudnak a drónok közel sem akkora tömegeket felemelni, mint egy hajó, vagy akár egy repülőgép. Ennek a problémának a megoldásán dolgozik a Natilus, amely például egy speciális kialakítású, csak áruszállításra alkalmas gépet építene, melyből egyszerre egy tucatot is képes lenne egy pilóta elvezetni távirányítással. A Volans-i a drónok akkumulátoralapú működését helyettesítené újfajta hajtóművekkel, a Matternet pedig egyszerűen olyan eszközök szállítására specializálódna, amelyek nagy értékűek vagy szállításuk sürgős, mint például a gyógyászati segédeszközök.

A technológiai hiányosságok mellett egyébként szabályozói akadályok is hátráltatják a dróncégek fejlődését, hiszen a légi forgalom szigorú keretek közé van szorítva.

2018-ban a drónalapú logisztikai piac mérete még alig 24 millió dollár volt, 2027-re ez az érték 1,6 milliárd dollárra nőhet 2027-re - vélik a szakemberek. Ez az érték egyébként még mindig eltörpül a hajózási társaságok vagy kamionvállalatok mérete mellett: az egyik legnagyobb tengeri logisztikai cég, Maersk piaci kapitalizációja 158 milliárd dollár.

A gyársáról és a logisztikáról is szó lesz a Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencián. Regisztráljon Ön is!
President Donald J. Trump welcomes Prime Minister of Israel Benjamin Netanyahu
Saudi Prince and Saudi Minister of Defence Mohamed Bin Salman Bin Abdul Aziz Al Saoud
Facebook founder and CEO Mark Zuckerberg
starbucks - plaza Chicago
kivánd190919
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
bika wall street index tőzsde