Üzlet

Vízerőművet újít fel az Alteo

Portfolio
A mai napon ideiglenesen leállították az ALTEO által üzemeltetett Gibárti Vízerőművet, így a vállalat megkezdheti az 1903 óta üzemelő létesítmény rekonstrukcióját a hosszú távon fenntartható és biztonságos működés érdekében. A műemlékké nyilvánított erőmű lelkét képező generátoron és turbinán ugyanis az elmúlt 48 évben nagyobb felújítást nem végeztek, az 1,1 milliárd forint értékű beruházás azonban nagyságrendileg 35 évvel képes megnövelni az erőmű élettartamát 70 százalékos teljesítménynövekedés mellett. - Olvasható a BÉT közleményében.
Megtörtént az ALTEO által a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gibárt községben üzemeltetett vízerőmű leállítása, így elkezdődhetnek a közel egy éven át tartó felújítási munkálatok. A több mint száz éve üzemelő Gibárti Vízerőművet 1902-ben a környék egyik birtokosa építette az akkori vízimalom helyére, abból a célból, hogy a víz energiáját a környék villamosítására és mezőgazdasági ipari célokra használják fel. Az évek során árvizeket és a háború pusztításait is túlélő erőmű turbináit a Ganz Vagon és Gépgyár készítette.

Az erőművön az elmúlt 48 évben nagyobb felújítást nem végeztek, így mára szükségessé váltak a rekonstrukciós munkálatok a további megbízható és hosszútávú működtetéshez. Amellett, hogy a létesítmény energiatermelő berendezéseinek műszaki állapota már önmagában is megköveteli a felújítást, a beruházással - a hosszú távú üzemképesség biztosítása mellett - jelentősen javítani lehet a rendelkezésre álló természeti erőforrások hasznosításának hatásfokát is. A beruházás egyik fő eleme a korábbi turbinák lecserélése a mai műszaki színvonalnak megfelelő, magas hatásfokú, illetve nagyobb vízhozamot hasznosító turbinákra, 5,75 gigawattóra/év teljesítménnyel - ez a korábbiakhoz képest 70 százalékos teljesítménynövekedést jelent.

Az 1,1 milliárd forintból megvalósuló munkálatokat követően az erőmű műszaki átadása 2020 második felében várható.

A vízerőmű az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. tulajdona. Az ÉMÁSZ Nyrt. és a 2015 májusa óta az ALTEO Csoport tagjaként működő Sinergy Kft. által 2004-ben megkötött - azóta többször módosított - szerződések alapján az ALTEO Csoport jelenleg mint bérlő és üzemeltető vesz részt a vízerőmű működtetésében.

Az Alteo megújuló energiaforrásokat hasznosító portfóliójának kapacitása mostanra elérte az 55 megawattos teljesítményt. A vízerőművi felújítás sem ismeretlen terep az ALTEO számára. A Gibárti Vízerőműtől 11 kilométerre lévő Felsődobszai Vízerőművet egy hasonló, 900 millió forintos beruházás keretében, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával újították fel 2012-2013-ban.

Az Alteo jelenleg 1% pluszban tartózkodik, és idén már 20%-kal örvendeztette meg befektetőit.

Vízerőművet újít fel az Alteo
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_Davos0124