Elképesztő tűzerővel bírnak a világ legbrutálisabb harci helikopterei
Üzlet

Elképesztő tűzerővel bírnak a világ legbrutálisabb harci helikopterei

A legmodernebb harci helikopterek már képesek akár komplett páncélos menetoszlopok vagy katonai bázisok megsemmisítésére, sőt akár drónok irányítóközpontjaként is szolgálhatnak. Nem véletlen, hogy egy ilyen forgószárnyast kifejleszteni és üzemeltetni mindig költséges és nehézkes folyamat, így csak a legnagyobb gazdaságok engedhetik meg maguknak, hogy ilyen vállalkozásba kezdjenek. Bemutatunk tízet a világ legjobb harci helikopterei közül anélkül, hogy bármilyen rangsort próbálnánk felállítani köztük ütőképesség szempontjából.

1 2 3

1. oldal.

Mi-24Elképesztő tűzerővel bírnak a világ legbrutálisabb harci helikopterei
Fotó: Shutterstock
A szovjet Mil helikopterüzem által összeállított Mi-24-es helikopter a legöregebb konstrukció a listán, az első Mi-24-esek az 1970-es évek elején álltak szolgálatba a szovjet légierő kötelékében. A "repülő tankként", Krokodilként és Hindként is emlegetett gép szinte az összes kisebb-nagyobb konfliktusból kivette a részét a világon, mára már több mint 50 ország rendszeresítette (a volt szovjet blokkon kívül többnyire inkább exportra szánt változatát, a Mi-35-öst). Népszerűségét elsősorban sokoldalúságának köszönheti: felszereltségétől függően képes páncélozott célpontok megsemmisítésére, gyalogság támogatására és akár egy nyolcfős lövészraj szállítására is.

Bár egy körülbelül 50 éves dizájnról van szó és a Hindok gyártása a '90-es évek elején abbamaradt, a Mi-24-eseket a felhasználó országok folyamatosan korszerűsítik, így ezek bőven lépést tudnak tartani a modernebb forgószárnyasokkal, a Honvédség Mi-24P és Mi-24V típusú gépei épp most esnek át nagyjavításon.

Denel RooivalkElképesztő tűzerővel bírnak a világ legbrutálisabb harci helikopterei
Fotó: Shutterstock
A Rooivalk egy dél-afrikai harci helikopter, fejlesztését még az apartheid idején kezdte meg a kormány, hiszen a dél-afrikai határháború alatt szükségük volt egy tankvadász légi járműre, az ENSZ nemzetközi szankciói miatt viszont nem jöhetett szóba az import. A fejlesztés aztán politikai és költségvetési akadályok miatt egészen a 2000-es évek elejéig elhúzódott, majd 2011-ben álltak szolgálatba az első Rooivalkok, viszont alig egy tucat készült belőlük.

Bár a Rooivalk alapvetően az idejét múlt Atlas Oryxon és az SA 330 Pumán alapszik, 2016-os korszerűsítése óta könnyedén elfér a legmodernebb harci helikopterek listáján, különösen annak köszönhetően, hogy felszerelhető a helyileg gyártott (egyesek szerint még a Hellfire-nél is hatékonyabb) Mokpa tankelhárító rakétákkal.

AW129 Mangusta / T129 ATAKElképesztő tűzerővel bírnak a világ legbrutálisabb harci helikopterei
Fotó: Shutterstock
Az olasz Augusta (ma AugustaWestland) gyár Mangustája az első nyugat-európai harci helikopter, amit valaha építették, a '90-es évek elején állt szolgálatba az olasz hadseregnél. Legkorszerűbb változatát a törökök üzemeltetik, a TAI T129 ATAK névre hallgató, helyileg összeszerelt forgószárnyas először 2010 körül emelkedett a levegőbe, ennek nehezebb, korszerűbb változatát 2017 novembere óta fejlesztik. Szakértők szerint harci képességeit tekintve nagyjából egy szinten van a gép egy korszerűbb Apache-csal.

A T129-es egyébként éles bevetésen is szerepelt már a kurdok ellen Afrínban, a hadműveletek során egy ATAK-helikoptert vesztettek a törökök.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ferrari_getty_editorial