Üzlet

Csökkent a világ legnyereségesebb vállalatának nyeresége

MTI
Az alacsonyabb olajárak miatt csökkent a Saudi Aramco szaúdi állami olajcég nettó profitja az első fél évben, de így is a világ legnyereségesebb vállalata maradt.
A honlapján hétfőn közzétett adatok szerint a Saudi Aramco összbevétele január-júniusban 163,88 milliárd dollárra rúgott, 2,27 százalékkal csökkent a 2018 első felében elért 167,67 milliárd dollárhoz képest. A működési eredmény 8,35 százalékkal 92,76 milliárd dollárra, a nettó nyereség pedig 11,55 százalékkal 46,89 milliárd dollárra mérséklődött, míg a szabad cash flow termelés 6,7 százalékkal, 37,98 milliárd dollárra nőtt.

Összehasonlításképpen a világ legnyereségesebb tőzsdén jegyzett társasága, az amerikai Apple 31,5 milliárd dollár profitot termelt üzleti évének első hat hónapjában. A nagy olajipari vetélytársak közül az amerikai Exxon Mobil mintegy 5,5 milliárd, a holland-angol Royal Dutch Shell pedig 8,8 milliárd dollár nyereséget ért el az első fél évben.

A szaúdi olajvállalat nyeresége alapvetően amiatt csökkent, hogy az értékesített kőolaj hordónkénti átlagára 4 százalékkal, 69 dollárról 66 dollárra süllyedt, miközben a költségek növekedtek. Ezt csak részben ellensúlyozta, hogy a társasági adó 2,62 milliárd dollárral csökkent.

A Saudi Aramco a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata: a kutatás és kitermelés (upstream) üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, míg feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletága globális kiterjedtségű. A dahráni székhelyű vállalat az első fél évben napi átlagban 13,2 millió hordó kőolaj-egyenértékű szénhidrogént termelt ki, ennek háromnegyed része, 10 millió hordó volt nyersolaj.

A tőzsdére készülő Saudi Aramco korábban szigorú üzleti titokként őrizte pénzügyi adatait, és először idén hozta nyilvánosságra eredményeit, jelesül a 2018. évit, hogy hitelbesorolást nyerjen nemzetközi hitelminősítőktől. Erre azért volt szüksége, mert az olajvállalat globális kötvénykibocsátást hajtott végre tavasszal.

A szaúdi nemzeti olajvállalat a jelenlegi tervek szerint 2020-2021-ben hajt végre elsődleges részvénykibocsátást, a lehetséges helyszínek között szerepel New York, London és Hongkong. Első lépésben öt százaléknyi tulajdonhányadot adnak el, 100 milliárd dollár értékben.

Tíz év alatt az Aramco 49 százalékát tervezik tőzsdére vinni. Az Aramco részbeni privatizálásával finanszíroznák a szaúdi trónörökös Vízió 2030 elnevezésű tervét, amely a kőolajtól túlságosan függő gazdaság átalakítását irányozza elő.

Az Aramco tavalyi adózott eredménye 111,1 milliárd dollár volt. Ez a másik öt nagy olajtársaság - az amerikai ExxonMobil és a Chevron, valamint a brit BP, az angol-holland Royal Dutch Shell és a francia Total - együttesen számolt nyereségét majdnem egyharmaddal haladta meg.

Az első fél év eredményeit ismertetve Hálid ad-Dabbág, a Saudi Aramco alelnöke megerősítette, hogy 20 százalékos részesedés vásárlását tervezik a Reliance Industries indiai konszern olajfinomítói és vegyipari üzletágából. A 15 milliárd dolláros ügyletről szóló szándéklevelet már aláírták, de a tárgyalások még nagyon korai szakaszban vannak. A tőzsdei kibocsátásról szólva annyit mondott, hogy a vállalat készen áll, de az időzítésről az egyetlen részvényes szaúdi kormány hozza meg a döntést.
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
bkk_busz_bkv
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
rossmann_getty_editorial