Vizsgálják a világ legnagyobb repülőgépeit, miután előkerült a jégből egy felrobbant hajtómű darabja
Üzlet

Vizsgálják a világ legnagyobb repülőgépeit, miután előkerült a jégből egy felrobbant hajtómű darabja

Portfolio
Az Air France egyik Airbus A380-as gépének 2017-es balesetét vizsgáló szakértők szerint egy újonnan előkerült alkatrész alapján elképzelhető, hogy gyártási hiba okozta az egyik hajtómű felrobbanását, ami miatt valószínűleg elrendelik több tucat szuperjumbó sürgős ellenőrzését - írja a Reuters.
Két évvel ezelőtt kezdődött a vizsgálat a Grönland felett történt baleset miatt, amikor is a több mint 500 utast szállító repülőgép kénytelen volt egy hajtóművel kevesebbel folytatni az útját (szerencsére senki sem sérült meg és a gép végül biztonságosan földet ért Kanadában). Most előkerült egy alkatrész a jégből, ami újabb bizonyítékokkal szolgált. A légibaleseteket vizsgáló francia ügynökség elmondta a Reutersnek, hogy egy, a felszín alatti fáradásos törést vettek észre a jégből kiemelt darabon, ezért a hajtóművek gyártója ellenőrzésekre készül.

A világ legnagyobb utasszállítója, az A380-as hajtóműveinek egy részét a GE, a United Technologies és a Pratt & Whitney gyártja közösen. Az ügyhöz közel álló források szerint felmerült annak a lehetősége, hogy a törést egy gyártási hiba okozta, mégpedig a Pratt & Whitney által gyártott rész a gyanús. A sürgős ellenőrzés több tucat repülőgépet érinthet. A 237 forgalomban lévő A380-as repülőgép több mint 60 százalékának (152 gépnek) a konzorcium szállítja a hajtóművet, a többi géphez a brit Rolls-Royce gyártja a hajtóművet.

Az Air France mellett az Emirates, a Qatar Airways, az Etihad és a Korean Air a konzorcium hajtóműveivel felszerelt A380-as gépek legnagyobb üzemeltetői. Az ellenőrzések miatt néhány gép kieshet a forgalomból a szokásos karbantartási munkálatokon kívül.

A vizsgálatok még nem zárultak le és elképzelhető, hogy más tényezők is szerepet játszottak a balesetben. Az Airbus egyelőre nem kommentálta a Reuters értesüléseit.

A címlapkép forrása: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images
Thomas Cook
Thomas Cook
shutterstock_564998512
Frankfurt Stock Exchange
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
bitcoin kriptopénz