BET
Üzlet

Ezért a hazai részvényért rajonganak leginkább a hazai alapkezelők

Portfolio
A nyár vége sem múlt el izgalmak nélkül a magyar tőzsdén, a volatilis augusztust a hazai részvényindex végül nagyobb eséssel zárta, a Portfolio által készített legfrissebb alapkezelői felmérésből azonban kiderül, hogy a profik egy része az elkövetkező 12 hónap folyamán lát esélyt a BUX nagyobb emelkedése előtt. Az általunk megkérdezett alapkezelők ebben a hónapban az OTP részvényeit kedvelték a leginkább, míg a midcapek esetében az ANY Biztonsági Nyomda részvényeit emelték ki a legnagyobb számban a profi befektetők.

A nyár vége is izgalmakat hozott a magyar tőzsdén, a BUX augusztus elején látott felpattanási kísérlete kifulladt, majd a hazai részvényindex nagyot esett, bár a hónap utolsó két kereskedési napján a magyar tőzsde ismét emelkedéssel próbálkozott meg, a BUX összességében 2,4 százalékos eséssel zárta az augusztust.

Ebben a hónapban a felmérésünkben résztvevő alapkezelők 91 százaléka számította arra, hogy a BUX 3 hónapos időtávon a mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozoghat, míg az alapkezelők 9 százaléka tartott elképzelhetőnek 3 hónapos időtávon nagyobb, 5 és 15 százalék közötti emelkedést. Mindemellett érdemes kiemelni, hogy az alapkezelők közül rövid távon senki sem számított nagyobb esésre. 12 hónapos időtávon a felmérésünkben résztvevő alapkezelők 40 százaléka számít arra, hogy a hazai részvényindex a mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozog majd, míg a profi befektetők 40 százaléka 12 hónapos időtávon nagyobb, 5 és 15 százalék közötti emelkedést is elképzelhetőnek tart. Egy kisebbség azonban pesszimista, miután az alapkezelők 20 százaléka 5 és 15 százalék közötti esést várt 12 hónapos időtávon.

Az alapkezelői válaszokból képzett 3 hónapos mutatónál a pesszimizmus csökkenése látható, mivel a felmérésünkben résztvevő alapkezelők közül a korábbi hónap 70 százalékával szemben ebben a hónapban 91 százalékuk számított mérsékelt, mínusz 5 és plusz 5 százalék közötti elmozdulásra a BUX esetében, míg nagyobb esést rövid távon ebben a hónapban egy alapkezelő sem várt. Mindemellett érdemes megjegyezni, hogy a korábbi hónapban egy alapkezelő sem várt nagyobb emelkedést a magyar tőzsdén 3 hónapos időtávon, míg ebben a hónapban a profi befektetők 9 százaléka nagyobb, 5 és 15 százalék közötti emelkedést is elképzelhetőnek tartott.  Az alapkezelői válaszokból képzett 12 hónapos mutató esetében a pesszimizmus csökkenése volt megfigyelhető, miután az előző hónap 30 százalékával szemben az általunk megkérdezett alapkezelők 40 százaléka számított arra ebben a hónapban, hogy a BUX mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozog majd, míg a nagyobb, 5 és 15 százalék közötti esést várók aránya 30 százalékról 20 százalékra csökkent. A nagyobb, 5 és 15 azázalékos emelkedést váró alapkezelők aránya pedig a korábbi hónap 30 százalékos értékéről 40 százalékra nőtt.

A hazai blue chipek közül az OTP részvényei ebben a hónapban 7 említést kaptak a felmérésünkben résztvevő alapkezelőktől, az OTP népszerűsége aligha lehet véletlen, miután a bankcsoport könyveiben egymás után jelennek meg az elmúlt hónapokban megvásárolt régiós pénzintézetek számai, legutóbb például a bolgár Expressbank és az albán SocGen számai is, de organikusan is szépen nő az OTP, ennek tudható be, hogy az idei második negyedévben rekordprofitot, 105 milliárd forintot ért el a bank. A blue chipek közül a Mol részvényei 3 említést kaptak, míg a Magyar Telekom és a Richter papírjait egyaránt 2-2 alapkezelő jelölte meg kedvenc részvényeként ebben a hónapban.

A midcapek esetében az ANY Biztonsági Nyomda részvényeit ebben a hónapban 4 alapkezelő jelölte meg kedvenc részvényeként, míg az Alteo és a Waberer’s papírjai egyaránt 3-3 említést kaptak. A CIG Pannónia és a Graphisoft Park részvényeit pedig 2-2 alapkezelő jelölte meg kedvenceként.

A felmérésünkben résztvevő alapkezelők közül ebben a hónapban hárman emelték a Richtert, mint a legkevésbé kedvelt részvényt, a hazai nagypapírok közül a Mol egy említést kapott, míg az OTP és a Magyar Telekom nem kapott említést ebben a hónapban. A 4iG és az Opus részvényeit ebben a hónapban 3 alapkezelő emelte ki, mint legkevésbé kedvelt részvényt.

A felmérésben résztvevő alapkezelők: Allianz Alapkezelő, CIB Alapkezelő, Dialóg, Diófa, Erste Alapkezelő, Equilor, Generali, Hold Alapkezelő, K&H Alapkezelő, OTP Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő.

Címlapkép forrása: Budapesti Értéktőzsde

Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde