Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagy emelkedéssel zárta a szerdai kereskedést az OTP

Portfolio
Emelkedtek az irányadó európai részvényindexek a szerdai kereskedés második felében, miután Kína a kereskedelmi háború hatásait enyhítő lépéseket jelentett be. A magyar tőzsde is emelkedik is emelkedéssel zárta a hét harmadik napját, míg a hazai blue chipek közül az OTP teljesített a legjobban.

Nagy emelkedéssel zárt az OTP

Emelkedéssel zárta a hét harmadik napját a magyar tőzsde, a BUX 246 pontos plusz mellett 0,6 százalékkal került feljebb. míg a blue chipek felemásan zárták a szerdai kereskedést. A Richter 4 840 forinton stagnált, míg a Mol 0,6 százalékos esést követően 2 910 forinton zárt. A Magyar Telekom 0,4 százalékkal került feljebb, a telekomcég papírjai 421,5 forinton vettek búcsút a hét harmadik napjától. A hazai blue chipek közül az OTP teljesített a legjobban, a bankpapír 2 százalékos erősödést követően 12 680 forinton zárt.

Felfelé kapaszkodnak az amerikai tőzsdék, emelkedik az Apple

Az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos aggodalmak enyhülése javította a részvénypiacok hangulatát szerdán, miután a kínai Global Times főszerkesztője először a Twitteren lebegtette meg, hogy Kína fontos intézkedéseket tervez, amelyek csökkentik majd a Washingtonnal folyó kereskedelmi és gazdasági konfliktusnak a kínai gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatását. Ezt követően kiderült: Kína vállalja, hogy egy évre felfüggeszti egyes amerikai termékek importvámjának emelését. A hírt kedvezően fogadták a befektetők, az európai tőzsdék erősödésével párhuzamosan a tengerentúli tőzsdék is emelkedéssel vágtak neki a hét harmadik napjának, majd a szerdai piaczárástól távolodva az amerikai részvényindexek továbbra is mérsékelt erősödést mutatnak. A Dow néhány pontos erősödése mellett az S&P500 0,1 százalékkal került feljebb.

Az Apple árfolyama 1,6 százalékkal került ma feljebb, miután tegnap az új iPhone 11, az új iPad mellett a cég bejelentette, hogy novemberben Apple TV+ néven elindítja az új videós streaming szolgáltatását, ezzel hivatalosan is elindítva az árháborút a Netflix, a Disney és a többiek ellen.

Emelkedik az OTP és a Waberer's

A szerdai kereskedés második felében emelkednek az irányadó európai tőzsdék, a régiós részvényindexek is erősödnek, a lengyel WIG 0,4 százalékos emelkedése mellett a prágai tőzsde 0,3 százalékkal került feljebb, míg a bécsi börze 1,5 százalékot erősödött. A hazai részvényindex is emelkedik, a BUX 5,2 milliárd forintos forgalom és 247 pontos plusz mellett 0,6 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül az OTP teljesít a legjobban, míg a BUX komponensei közül a Waberer’s papírjai teljesítenek a legjobban ma délután.

Olcsó vagy már drága a Mol? Van, amiben lenyomja az összes versenytársat

Az olaj árfolyamának május óta tartó esése felvetette a kérdést, hogy milyen hatást fejthet ki a régiós olajcégek árfolyamára. Megnéztük, hogy a három nagy regionális olajtársaság, a Mol, az OMV, és a PKN Orlen közül melyik a legérzékenyebb az olajárra. Ezentúl összehasonlítottuk a Mol és két nagy régiós riválisának az árazását, melyből kiderült, hogy a PKN vitathatatlanul a legdrágább a trióból, cserében kevésbé függ a klasszikus olajipartól, aminek a hanyatlása előbb vagy utóbb elkerülhetetlenül be fog következni a jelenlegi tendenciákat figyelembevéve.

Tovább a cikkhez

Egy olajcég, aminek nagyobb a nyeresége, mint az Apple-nek

A Saudi Aramco 2000 milliárd dollárra értékeli önmagát, piaci elemzők 1500 milliárd dolláros vállalatértéket tartanak reálisnak. Az első hat hónapban nyereségesebb volt az olajtársaság, mint az Apple, amely jelenleg a legprofitábilisabb tőzsdei cég a világon. Az Aramco 49%-a kerülhet tőzsdére az elkövetkezendő 10 évben.

Tovább a cikkhez

Emelkedik az Est Media árfolyama

Az Est Media október 1-jén rendkívüli közgyűlést tart, a társaság tegnap tette közzé a közgyűlési előterjesztéseket, amelyből kiderült, hogy a részvényesek döntenek az Est Mediának a Deltagroup Holding Zrt.-vel megkötött, 2019. július 30-i üzletrész adásvételi szerződés, és a GlobTerm Kft.-vel kötött kölcsönszerződés jóváhagyásáról. A felek abban egyeztek meg, hogy az üzletrész vételára 28,6 milliárd forint, a vételárból 2,35 milliárd forint pénzben fizetendő, a fennmaradó vételár, vagyis 26,25 milliárd forint értékben apportként a Deltagroup Holding tőkét emel az Est Mediában új részvények zártkörű forgalomba hozatala útján. Az igazgatóság javaslata alapján a részvényesek dönthetnek az Est Media cégnevének módosításáról. A keddi közzététel szerint a társaság igazgatósága a Deltagroup Holding bevonásával jelenleg is dolgozik azon, hogy az Est Media a tranzakció zárása utáni új működését és tevékenységét megfelelően kifejező, de a befektetők számára is vonzó névjavaslatot terjesszen a közgyűlés elé, az igazgatóság a közgyűlés napjáig elő fogja terjeszteni javaslatát a konkrét cégnévre. Az Est Media árfolyama 4,9 százalékkal került ma feljebb.

Rossz hírre sem esik az olaj

John Bolton, Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadójának elbocsájtása enyhülést hozhat az olaj kínálati oldalán, mivel kedvezőbb irányba változhat az Egyesült Államok politikája Irán és Venezuela kapcsán. Trump a jövőhétre ígérte Bolton utódjának kijelölését.

Tovább a cikkhez

Enyhül a kereskedelmi háborús feszültség, emelkednek az európai tőzsdék

Eséssel indult a keddi kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, majd a nap második felében az amerikai részvénypiacok emelkedni kezdtek. Az energiaszektor részvényei jól teljesítettek kedden, míg a technológiai papírok összességében gyengélkedtek. A Dow 0,3 százalékos erősödése mellett az S&P500 stagnált, míg a Nasdaq 3 pontos eséssel zárta a hét második napját.

Ázsiában összességében jó hangulatban telt a hét harmadik napja, a Nikkei 1 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 1,6 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji részvényindex 0,4 százalékkal került lejjebb. Ázsia más részein is emelkedtek a tőzsdék, a szingapúri tőzsde 1 százalékos erősödése mellett a dél-koreai Kospi 0,7 százalékkal került feljebb.

Az ázsiai tőzsdék erősödése után az irányadó európai részvényindexek is emelkednek, miután Kína a kereskedelmi háborút enyhíteni szándékozó intézkedéseket jelentett be. Először a kínai Global Times főszerkesztője a Twitteren lebegtette meg, hogy Kína fontos intézkedéseket tervez, amelyek csökkentik majd a Washingtonnal folyó kereskedelmi és gazdasági konfliktusnak a kínai gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatását. Ezt követően kiderült: Kína vállalja, hogy egy évre felfüggeszti egyes amerikai termékek importvámjának emelését. A kínai kormányzat vámügyekért felelős bizottsága kiadott két listát, melyekre vonatkozóan bejelentette, hogy a következő egy évben ezek vámját nem emeli. A listákon álllati takarmányozáshoz szükséges alapanyagok (például halliszt), kenőanyagok, zsírok, rovarirtók szerepelnek. A bejelentést kedvezően fogadták a piaci szereplők, az európai tőzsdék emelkednek ma délelőtt, a CAC40 0,4 százalékos erősödése mellett a milánói börze 0,7 százalékkal került feljebb, míg a DAX 0,7 százalékot erősödött.

Felfelé kapaszkodik a BUX, emelkedik az OTP

A kezdeti stagnálás után immár felfelé kapaszkodik a magyar tőzsde, a BUX a szerdai piacnyitástól távolodva 104 pontos plusz mellett 0,3 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek vegyesen teljesítenek. A Magyar Telekom stagnál, a Mol 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 0,4 árfolyama 0,4 százalékkal került lejjebb. A pozitív kivételt az OTP jelenti, a bankpapír 0,8 százalékkal került feljebb.

Minimális erősödéssel vágott neki a hét harmadik napjának a BUX

A keddi esést követően minimális emelkedéssel indult a hét harmadik napja a magyar tőzsdén, a BUX 31 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek a szerdai piacnyitás után. A Mol 0,3 százalékkal került feljebb, míg az OTP, a Richter és a Magyar Telekom árfolyama egyaránt előző napi záróértékén stagnál.

Emelkedéssel indulhat a hét harmadik napja Európában

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Eséssel indult a hét második napja az amerikai részvénypiacokon, majd a keddi piaczárás felé közeledve a tengerentúli tőzsdék ismét emelkedni kezdtek, a nap során az energiaszektor részvényei jól teljesítettek, míg a technológiai papírok összességében gyengélkedtek. A Dow végül 74 pontos emelkedés után 0,3 százalékkal került feljebb, az S&P500 stagnált, míg a Nasdaq 3 pontos eséssel zárta a hét második napját.

Kedden mutatta be új telefonjait az Apple, a legújabb iPhone-ok értékesítése szeptember 20-án kezdődik, a sima 11-es modell 699 dollár, a Pro változat már 999 dollárba kerül, a Pro Max pedig 1099 dollárba kerül majd. A cég mindemellett az új iPadet, az új Apple Watchot is bemutatta, az Apple részvényárfolyama végül 1,2 százalékos emelkedéssel zárta a napot.

Eséssel zárta a hét második napját a magyar tőzsde, a BUX 528 pontos mínusz mellett 1,3 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül eséssel zárták a keddi kereskedést. A Magyar Telekom 0,1 százalékos esés után 420 forinton zárt, a Mol 1,2 százalékkal került lejjebb, az olajcég papírjai 2 928 forinton zártak. Az OTP 1,4 százalékos esést követően 12 430 forinton búcsúzott a hét második napjától, míg a hazai blue chipek közül 2 százalékos esésével a Richter teljesített a leggyengébben. A gyógyszergyártó részvényei 4 840 forinton fejezték be a keddi kereskedést.

Mik az előjelek mára?

Az ázsiai részvényindexek többsége emelkedett a szerdai kereskedés második felében, az USA és Kína kereskedelmi háborújával kapcsolatban nem érkeztek újabb rossz hírek, míg a piaci kommentárok szerint a befektetők már az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntő ülésére vártak. A Nikkei 0,9 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 1,6 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze 0,4 százalékot esett. Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 62 pontos plusza 0,5 százalékos emelkedést vetíthet előre a szerdai piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Jelentős, piacmozgató makroadatok hiányában a befektetők az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos új hírekre figyelnek majd, míg a piaci szereplők egy része már az Európai Központi Bank csütörtökön esedékes kamatdöntő ülésére várhatott.

Mire érdemes ma figyelni?

Szerdán sem hazánkból sem az eurozónából nem érkezik kiemelt makroadat, míg az Egyesült Államokból az augusztusi termelői árindexet teszik közzé.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

SAP tanácsadó céget vett a 4iG

Újabb cég 100 százalékos tulajdonosa lett a 4iG - jelentette be a tőzsdei társaság kedden a piacok zárását követően.

Tovább a cikkhez
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde