cimlap_mol_omv_pkn
Üzlet

Olcsó vagy már drága a Mol? Van, amiben lenyomja az összes versenytársat

Bosnyák Zsolt
Az olaj árfolyamának május óta tartó esése felvetette a kérdést, hogy milyen hatást fejthet ki a régiós olajcégek árfolyamára. Megnéztük, hogy a három nagy regionális olajtársaság, a Mol, az OMV, és a PKN Orlen közül melyik a legérzékenyebb az olajárra. Ezentúl összehasonlítottuk a Mol és két nagy régiós riválisának az árazását, melyből kiderült, hogy a PKN vitathatatlanul a legdrágább a trióból, cserében kevésbé függ a klasszikus olajipartól, aminek a hanyatlása előbb vagy utóbb elkerülhetetlenül be fog következni a jelenlegi tendenciákat figyelembevéve.

A Mol európai léptékben

Annak érdekében, hogy a Molt el tudjuk helyezni európai viszonylatban, érdemes először azt megvizsgálni, hogy mekkora a vállalatok piaci kapitalizációja, azaz összegben mennyire értékelik a befektetők az olajtársaságokat. A Mol európai viszonylatban a kisebb olajtársaságok közé sorolható, azonban már épp a középső harmadban helyezkedik el. Nem véletlenül szokták az osztrák OMV-hez és a lengyel PKN Orlenhez hasonlítani a hazai olajtársaságot, ugyanis méretben és regionálisan is hasonló kaliberűek.

A profitok forrása

Amennyiben picit mélyebbre szeretnénk ásni a vállalatok és különösképpen a Mol fair értékét tekintve, érdemes leszűkíteni az elemzést a Mol, OMV, PKN Orlen trióra.

A Mol eredményének nagy része három üzletágból tevődik össze: a kutatás-termelésből (Upstream), a finomítás és petrolkémiából (Downstream), illetve a kiskereskedelemből, vagy másnéven fogyasztói szolgáltatásokból. Az eredmények szempontjából a két húzóágazat egyértelműen az Upstream és Downstream.

Az OMV esetén már kevésbé kiegyenlített képet láthatunk. Az eredmény nagyrészét az Upstream divízió szállítja. Az OMV nem választotta le a fogyasztói szolgáltatások szegmensét a finomítás és petrolkémia üzletágáról, így a Downstream a töltőállomások eredményeit is tartalmazza. Azonban még így is elsöprő az Upstream jelentősége az osztrák olajtársaságban.

A PKN esetén pont a fordítottja figyelhető meg, mint ami az OMV-nél látható. Teljesen Downstream túlsúlyos a cég, az eredmény nagyságrendileg kétharmadát termeli ki. A fogyasztói szolgáltatások is nagyon hangsúlyos, azonban az Upstream teljesen elhanyagolható szerepet tölt be a vállalat életében.

Upstream vagy Downstream túlsúly

Amennyiben még mélyebbre ásunk, tovább elemezhetjük a vállalatok közötti különbséget, mely majd segítségünkre lesz a vállalatok árazásának megértése tekintetében. Az Upstream túlsúly fokozott olajár kitettséget jelent, a Downstream többlettel rendelkező társaságok a finomítói marzsokra érzékenyek, a nagyobb petrolkémiai és fogyasztói szolgáltatások divízió előnye a relatív függetlensége a klasszikus olajipartól.

Upstream

Amint azt már az eredmények üzletági bontása sugallta, az OMV-nek van a legnagyobb kutatás-termelés kitettsége. Mintegy négyszer annyit termel, mint a Mol, azonban a PKN Upstream portfoliója csupán ötödakkora a magyar olajtársaságéval összevetve.

Finomítás

Finomítói termelésben azonban már egyértelműen a PKN a legnagyobb, nagyságrendileg 50%-kal haladja meg a fej-fej mellett haladó Molt és OMV-t.

Petrolkémia

A finomításhoz nagyon hasonló helyzet áll fenn a petrolkémiai értékesítés tekintetében is, ezen a területen azonban nagyobb a Mol lemaradása a régiós versenytársaihoz képest.

Fogyasztói szolgáltatások

Nem meglepően a PKN rendelkezik a legnagyobb töltőállomáshálózattal a három olajtársaság közül, a finomítói termelési arányok jól visszatükröződnek a töltőállomások számában. A Mol és az OMV nagyságrendileg ugyanakkora játékos a szegmensben.

A PKN a legdrágább

Összességében megállapítható, hogy a Mol olcsó a régió olajtársaságaihoz viszonyítva. P/E alapon a Mol tűnik a legjobb választásnak a trióból, ugyanis a legalacsonyabb az értékeltsége, és emellett várhatóan a legnagyobb eredménynövekedést is a hazai olajtársaság kínálhatja az elkövetkező két esztendőben. Egy másik szemszögből nézve, EV/EBITDA alapon már az OMV tűnik a legjobb választásnak. A két összehasonlítás azonban teljesen konzisztens abban, hogy a PKN Orlen a legdrágább társaság a hármasfogatban, és érdekes módon a legkisebb eredménynövekedést is a lengyel olajtársaság produkálhatja az elkövetkezendő két évben.

Az OMV az idei nyertes

Idén egyértelműen az járt a legjobban, aki az OMV-t választotta a három olajtársaságból, már több, mint 20%-ot lehetett keresni az oszták papírral. Ezzel szemben a Mol kicsit veszített az értékéből, a PKN Orlen pedig közel 20%-ot esett. Az OMV év eleji szárnyalását egyértelműen az olaj árának emelkedése magyarázza a nagy Upstream túlsúly következtében. A PKN gyenge teljesítménye a fnomítói marzsok szűkülésének következménye, a Mol pedig mint a két szélsőséges szereplő között elhelyezkedő, kiegyensúlyozott Upstream és Downstream aránnyal rendelkező társaság nagyságrendileg a két konkurens teljesítményének átlagát hozta.

Konklúzió

Első ránézésre a Mol tűnik a legjobb vételnek a három olajtársaság közül, ugyanis P/E alapon a legolcsóbb, emellett a legnagyobb eredménynövekedéssel kecsegtet az elkövetkező két évben, és a legdiverzifikáltabb Upstream-Downstream aránnyal rendelkezik. Azonban az alacsonyabb árazást indokolhatja a két legértékesebb szegmens, a petrolkémia és a kúthálózat alacsonyabb súlya.

Az arányaiban jóval nagyobb petrolkémiai termelés és töltőhálózat magyarázhatja a PKN magas árazását. A befektetők jelenleg jóval többre értékelik a gazdasági növekedéssel korreláló és egyben növekedő petrolkémiai üzletágat és kiskereskedelmi értékesítéseket. Az olajkorszak hanyatlását a fő olajipari szegmensek, az Upstream és Downstream érezné meg elsősorban, amelyet a befektetők érzékeltetnek is az árazásban.

Abban az esetben érdemes venni az OMV papírjait, amennyiben az olajár jó teljesítményére számítunk a közeljövőben és nem mellesleg EV/EBITDA alapon az osztrák olajtársaság papírjai a legkecsegtetőbbek.

Címlapkép: Készítette Pazargic Liviu

BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
BET
Olvasta már? Áttörte a falat az OTP