Bosnyák Zsolt

Elemző , Equilor Alapkezelő

Karrierjét a Mol kutatás-termelés divíziójában kezdte, majd 6 évet dolgozott a GDF SUEZ-ben, ahol a földgáz árazási szakértőtől egészen a portfólió optimalizálási osztályvezető szintig betöltött pozíciókat. 2 évet töltött a MET és Magyar Telekom által tulajdonolt E2 energiakereskedő cégben mint gáz árazási és portfoliókezelési osztályvezető, majd az Equilor Befektetési Zrt-ben lett részvényelemző. Jelenleg a Portfolionál az energetikai területért felelős részvényelemzőként dolgozik. Tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem befektetéselemző szakirányán folytatta. Szabadidejében tőzsdei kereskedéssel, jógázással, vitorlázással és gitározással foglalkozik szívesen.
Kapcsolatfelvétel
Cikkeinek a száma: 83

Equilor Alapkezelő: nagyot változott a piac egy hónap alatt

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az Equilor Alapkezelő írását olvashatják:  

Itt az oka, amiért a jó részvénypiaci hangulattal nem tud menni a Mol

Itt az oka, amiért a jó részvénypiaci hangulattal nem tud menni a Mol

Már jó ideje a 2000 forint körüli szintek körül ingadozik a Mol árfolyama annak ellenére, hogy a részvénypiaci környezet kifejezetten támogató. Eddig az olajárak esését kárpótolták valamelyest a magas finomítói árrések, azonban most májusban közel nullázódtak az előző hónapokban rekord magasságokban levő értékek.

Eljött a nemesfémek ideje, bomba formában az ezüst

Eljött a nemesfémek ideje, bomba formában az ezüst

Májusban hatalmas rali bontakozott ki az ezüst piacán, mely egyrészt nemesfém jellegének köszönhető, másrészt a gazdaságok fokozatos újraindításának. Az arany árfolyamához képest továbbra is rendkívül olcsó az ezüst, és amennyiben a 2008-as válságból indulunk ki, bőven van tér még a szürke nemesfém árfolyamemelkedése előtt.

Sokan temették már, de most újra a régi fényében csillog: 7 éves csúcson az arany ára

Sokan temették már, de most újra a régi fényében csillog: 7 éves csúcson az arany ára

7 éve nem látott magasságokba emelkedett az arany ára, miután Jerome Powell Fed elnök lehűtötte kissé az optimista befektetői kedélyeket a gazdaság gyors talpra állása kapcsán. Soha nem látott mennyiségű pénzt nyomtatnak a jegybankok, és óriási gazdasági mentőcsomagokkal sietnek a kormányok a gazdaság megsegítésére. Az egyetlen kérdés, hogy vajon a hatalmas stimulusokat most is büntetlenül megúszhatja a világgazdaság jelentős inflációs következmények nélkül, csakúgy mint 2008-ban?

Óriási szárnyalás előtt állhat az arany, még nem késő beszállni

Óriási szárnyalás előtt állhat az arany, még nem késő beszállni

Az arany mind fundamentálisan, mind technikailag kedvező befektetésnek tűnik a jelenlegi turbulens környezetben. A kormányok hatalmas mentőcsomagjai és a jegybankok óriási pénznyomtatásai mind jó hatással vannak a sárga nemesfém fundamentumaira. A Bank of America elemzői szerint másfél év múlva 3000 dollárig szárnyalhat az arany, mely a jelenlegi szintekről 74 százalékos emelkedésnek felelne meg.

A zuhanó olajárak kifogtak a Molon, veszteséges lett a hazai olajtársaság

A zuhanó olajárak kifogtak a Molon, veszteséges lett a hazai olajtársaság

A kőolaj árának zuhanása jelentős profitcsökkenést okozott a kutatás-termelés divíziónak, és hatalmas készletátértékelési veszteséget a finomítás üzletágnak. Március közepéig még remekül teljesített a hazai olajtársaság, azonban a koronavírus terjedése ellen hozott korlátozó intézkedések jelentősen éreztették a hatásukat a Mol több üzletágában is. A menedzsment továbbra sem határozott meg éves eredménycélt, de a szektortársaihoz képest olcsó a Mol. Az elemzői várakozásokat inkább felül, mint alulteljesítette a hazai olajtársaság, azonban a befektetők figyelme továbbra is a koronavírussal kapcsolatos fejlemények felé fordulhat.

Könnyen lehet, hogy láttuk már az alját az üzemanyagáraknak, még nem késő tankolni menni

Könnyen lehet, hogy láttuk már az alját az üzemanyagáraknak, még nem késő tankolni menni

Rengeteg emberben merülhet fel a kérdés, hogy vajon meddig eshetnek a kutakon az árak, véleményünk szerint közel lehet az alja az üzemanyagáraknak. Az elmúlt héten elszállt az olaj ára, illetve a benzinkutak is kénytelenek voltak növelni árréseiket a hatalmas üzemanyag-felhasználásban bekövetkezett zuhanás következtében. Amúgyis érett már a fordulat az üzemanyagok kapcsán, nagyon nyomott szinten található már a benzin és a gázolaj literenkénti ára. Nem mellesleg szerdától 6 forinttal emelkedik a benzin ára a kutakon, azonban az autósok ennél jóval nagyobb áremelkedésre számíthatnak.

Zuhan az olaj, jöhet a 300 forint alatti gázolajár

Zuhan az olaj, jöhet a 300 forint alatti gázolajár

Felmerült bennünk a kérdés, hogy az utóbbi napok negatív olajárának láttán még mekkorát eshetnek a kutakon tapasztalható üzemanyagok árai. Amennyiben ilyen árszinteken stabilizálódnának a jegyzések, akkor a benzin literje 270 forint alá, a gázolaj ára pedig 290 forintra is eshetne számításaink szerint.

10 kérdés és 10 válasz a negatív olajárról

10 kérdés és 10 válasz a negatív olajárról

Ilyen még sohasem fordult elő a történelemben, hogy az amerikai típusú WTI olaj ára negatívvá vált volna. Az olajpiac és a negatív árazás kapcsán igyekeztünk minél közérthetőbben megfogalmazni a jelenlegi helyzettel kapcsolatos fogalmakat és történéseket.

Ez már történelem: soha nem látott pánik az olajpiacon, mínusz 40 dolláros olajár

Ez már történelem: soha nem látott pánik az olajpiacon, mínusz 40 dolláros olajár

A piacokon már többször láttuk azt a történelem folyamán, hogy bekerítik a shortosokat (short squeze), és a bepánikolt eladók csillagászati árakon kénytelenek visszavásárolni a korábban eladott eszközt, legyen akár részvényről, vagy árupiaci termékről szó. De az nagyon nem szokott jellemző lenni, hogy a vevők kerülnek bajba, és pánikszerű eladásokat kell emiatt végrehajtaniuk. Jelenleg az amerikai típusú kőolaj piacán ezt látjuk, ugyanis amennyiben elfogynak a tárolói kapacitások, akkor a vevők nem tudnak mit kezdeni a fizikai olajjal, így mindenáron szabadulni akarnak tőle. Történelmi események ezek, amikor akár 40 dollárt is fizet egy eladó, hogy vegyék át tőle a kőolajat, és ne kelljen neki fizikailag később bajlódni a termékkel. Ez a pillanat biztosan bele fog kerülni a gazdaságtörténeti könyvekbe, és még kitudja mi vár ránk, soha nem látott helyzetben tartózkodik jelenleg az olajpiac.

Olajba fekteted a pénzed? Még így is kimaradhatsz az árrobbanásból

Olajba fekteted a pénzed? Még így is kimaradhatsz az árrobbanásból

Az olaj fizikai ára jóval olcsóbb, mint a tőzsdén jegyzett határidős árfolyamok. Az eltérő lejáratú határidős árak között is óriási különbség alakult ki, így azok a befektetők, akik profitálni szeretnének az alacsony olajárfolyamokból, nehéz helyzetbe kerülhetnek, hiszen a későbbi árfolyamemelkedés jelentős részét elviheti az egyes határidős kontraktusok közötti hatalmas árkülönbözet. Bár látszólag nagyon kecsegtető lehet az olajba hosszú távon befektetni, azonban a 2008-as válság példája jól mutatja, hogy a nagy visszaemelkedés jelentős részéből ismét kimaradhatunk.

Hatalmas összeomlások és szárnyalások az olajpiacon: Trump látszólag megnyerte a háborút, de még hosszú út vezethet a végső győzelemig

Hatalmas összeomlások és szárnyalások az olajpiacon: Trump látszólag megnyerte a háborút, de még hosszú út vezethet a végső győzelemig

Vasárnap hivatalosan is lezárult a Szaúd-Arábia és Oroszország között feszülő olajháború, és történelmi méretű alku született a felek között, méghozzá nem akárki, hanem Donald Trump személyes közbenjárásával. Ezzel az elmúlt bő hónap olajpiaci eseményei a legrövidebb ideig tartó, de annál véresebb árháborúként kerülhetnek be a történelemkönyvekbe. Bár a megállapodás első ránézésre az Egyesült Államok számára a legkedvezőbb, azonban amennyiben a dolgok mélyére tekintünk, az amerikai palaolajszektor még közel sincs kint a bajból teljesen, és Oroszország illetve Szaúd-Arábia érdekeit is hasonlóan szolgálja a jelenlegi egyezség. Külön érdemes megemlíteni, hogy hatalmas fordulat történt az Egyesült Államok olajpolitikájában, a jelen pillanatig az USA mindig rendívül ellenezte a kartell által mesterségesen magasan tartott olajárakat. Mindennek ellenére sem lélegezhet fel teljesen az olajpiac, ugyanis a kereslet zuhanása nagyságrendileg a duplája a jelenleg elfogadott termelés-csökkentéseknek, így végtére a gazdaság újraindításával állhatna ismét teljesen talpra a szektor.

Stabil lábakon áll a Mol a nehéz olajipari környezet ellenére

Stabil lábakon áll a Mol a nehéz olajipari környezet ellenére

Réthy Róberttől megtudhattuk, hogy egyelőre a Molnak nincs eredményvárakozása idénre a bizonytalan működési környezetre való tekintettel, pénzügyileg stabil lábakon áll a hazai olajtársaság, hordónként 25 dolláros Brent olajár fölött már nyereségessé válhat a szénhidrogén-termelés, a kerozin kereslet nagyjából 90 százaléka tűnhetett el Magyarországon a koronavírus megjelenésének következtében, a benzin iránti igény eddig körülbelül 40 százalékkal zuhant, és bár folyamatosan épül a poliol üzem, de logisztikai problémák miatt csúszások is elképzelhetőek. A menedzsment mindent megtesz a működési és beruházási költségek csökkentése érdekében, hogy minél jobban átvészelje a jelenlegi nehéz iparági környezetet.

Eszméletlen szárnyalás az olaj árában pillanatok alatt

Eszméletlen szárnyalás az olaj árában pillanatok alatt

47 százalékkal emelkedett ma Donald Trump bejelentésére az olaj árfolyama, miszerint egyeztetett a szaúdi koronaherceggel, és a globális olajtermelés visszavágása lényegesen több lehet mint 10 millió hordó/nap. Soha nem emelkedett még ekkorát napon belül az olaj árfolyama.

Ma 40 éve omlott össze a történelem egyik legnagyobb tőzsdei spekulációja

Ma 40 éve omlott össze a történelem egyik legnagyobb tőzsdei spekulációja

Ma van a negyvenéves évfordulója az úgynevezett ezüst csütörtöknek, amikor egy mesteri spekuláció omlott össze a szürke nemesfém piacán. A Hunt fivéreknek sikerült meghétszerezniük az ezüst árát azzal, hogy bekerítették a nemesfém piacát, de aztán elkezdték szúrni az amerikai kormány szemét, és ez lett a végzetük. Remek olvasmányos és tanulságos történet a tőzsdei spekulációról, mesés vagyonokról, és végül a bukásról és annak következményeiről.

A koronavírus és a Fed elintézte: eljött az arany ideje, mint 2008-ban

A koronavírus és a Fed elintézte: eljött az arany ideje, mint 2008-ban

Továbbra is kedvezőek a fundamentumok az arany számára, ráadásul a Fed hétfőn bejelentett korlátlan likviditást biztosító intézkedése már technikailag is vonzóvá tette a sárga nemesfémet. Könnyen lehet, hogy ugyanaz a helyzet, mint 2008 novemberében, amikor a részvénypiacok éles esésének befejeződése után az arany árfolyama már emelkedésnek indult, holott a részvények még egy darabig tovább csorogtak lefele. Még egy érdekes anomália figyelhető meg az arany piacán, a szállítási nehézségeknek köszönhetően kezdenek lokális aranyárak kialakulni, és egyes helyeken érezhető a sárga nemesfém fizikai hiánya.

Meddig zuhan az olaj? Hol érdemes Molt venni?

Meddig zuhan az olaj? Hol érdemes Molt venni?

A „történelmi esést produkált” címet sok részvény és tőzsdei termék kiérdemelte az elmúlt hetekben, ám a napon belül 30%-os esést produkáló olajat azért nehéz überelni.  Az olaj zuhanása az egész olajszektort mélybe rántotta, így a Molt is. Hol érdemes beszállót keresni? Mi hozhatja meg az olajfordulatot? Bosnyák Zsolt elemző elmondja véleményét a videóban. Mol részvényekkel kedvező kondíciók mellett kereskedhetsz a Portfolio Online Tőzsde felületén.

Árháború az olajpiacon - Akár 100 forintos elmozdulás is jöhet a benzinnél

Árháború az olajpiacon - Akár 100 forintos elmozdulás is jöhet a benzinnél

Összefoglaltuk a jelenlegi komplex kőolajpiaci helyzetet, és megvizsgáltuk, hogy milyen jövőbeli forgatókönyvek mekkora valószínűséggel és milyen mértékben mozdíthatnák el a kőolaj árát. Nagyon érdekes az olajpiac jelenlegi állása, ugyanis egy dolog biztos, hogy az aktuális állapot hosszútávon nem fenntartható, tehát valamelyik nagyhatalom előbb-utóbb lépésre kényszerül, melynek hatása lesz a mindennapi emberek életére is a benzin árán keresztül.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.