cimlap_olaj0911
Üzlet

Rossz hírre sem esik az olaj

Portfolio
John Bolton, Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadójának elbocsájtása enyhülést hozhat az olaj kínálati oldalán, mivel kedvezőbb irányba változhat az Egyesült Államok politikája Irán és Venezuela kapcsán. Trump a jövőhétre ígérte Bolton utódjának kijelölését.

A Brent ára 2%-ot esett, miután Donald Trump bejelentette, hogy megvált John Boltontól, nemzetbiztonsági tanácsadójától. Bolton 2018 áprilisi beiktatása óta az iráni olajtermelés 40%-kal a venezuelai pedig 48%-kal esett.

Amennyiben enyhülne Washington Iránnal szembeni politikája, elemzők szerint akár napi 700 ezer hordó olajtermelés kerülhetne vissza a piacra 2020 első negyedévére. Azonban ezzel ellentétes megnyilvánulásokat tett Michael Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere, és Steven Mnuchin pénzügyminiszter, akik továbbra is teljesen egyetértenek Trump szándékaival, aminek célja, hogy Irán olajexportja a nullával legyen egyenértékű.

Az Egyesült Államok Irán elleni szankciói az OPEC-en belül is feszültséget gerjesztenek, ugyanis Irán azzal vádolja Szaúd-Arábiát, hogy a kárára növeli olajexportját.

Bolton a venezuelai szankciók alóli felmentést is nagyon rossz szemmel nézte. Az előző hónapban például a Chevron kapott 90 napra engedélyt Venezuelában, ahol a hetvenes évek napi 3,7 millió hordós rekordtermelése után ma már csak napi 742 ezer hordót hoznak felszínre.       

A rossz hír ellenére a Brent árfolyama a 62,5 dolláros kulcsszint felett tartózkodik, ami tovább erősíti a május óta tartó középtávú csökkenő trend lehetséges fordulóját.

Címlapkép: Shutterstock

GettyImages-200487905-002
Csaknem pormentes lesz az ALDI magyarországi logisztikai bázisa
STA_0781
STA_0480
putyin
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-170645890