cimlap_olaj0916_2
Üzlet

Durva mozgások az olajpiacon, meddig tarthat ez még?

Portfolio
Dróntámadások érték szombaton a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját, melynek következtében a kőolaj árfolyama évtizedek óta nem látott mértékben emelkedett. Összeszedtük a főbb fundamentális és technikai tényezőket, hogy következtetéseket tudjunk levonni a kőolaj árfolyamának jövőbeli alakulására vonatkozóan. Nagy valószínűséggel hosszabb távon visszatérhet az olaj ára a pénteki szintekre, de a nagy volatilitás miatt érdemes lehet még várni a belépéssel.

Nyílhatnak a stratégiai készletek

A Brent ára a történéseket követően 19,5 százalékkal 71,9 dollárra ugrott, ez a legnagyobb emelkedés az 1991-es Öbölháború óta. Napi 5,7 millió hordónyi kapacitás esett ki, ekkora kínálati sokkra még nem volt példa, nagyobb, mint az 1990 augusztusi kuvaiti és iraki kapacitáskiesés. A nagy kérdés, hogy mennyi időn belül lesznek képesek a szaúdiak helyreállítani termelésüket, de addig is összeszedtük, hogy milyen lehetőségek lehetnek adottak a kieső olajmennyiség pótlására:

  • Szaúd-Arábia jelezte, már hétfőn visszaállítja a kiesett kapacitások harmadát.
  • Szaúd-Arábia elveszítette a napi 2,27 millió hordós rugalmasságát is, mellyel vészhelyzet esetén hamar megtudná még pluszba növelni termelését.
  • Az OPEC-nek a hétvégi incidens előtt napi 3,21 millió hordós tartalékkapacitása volt, melyben már benne van az előbb említett opcionális szaúdi kitermelés bővítés, így maximálisan napi 1 millió hordóval tudnák kitermelésüket növelni.
  • Az OPEC a legutóbbi vágása alkalmával 1,2 millió hordóval csökkentette a napi olajkihozatalát, melyeket most ismét termelésbe lehetne állítani, azonban ennek nagyrészét épp Szaúd-Arábia adta, amely most kiesett.
  • Az oroszok csupán napi 100-150 ezer hordóval tudnák növelni termelésüket hirtelen.
  • Iránnak lennének szabad kapacitásai, csak épp az amerikai szankciók miatt nem exportálhatnak.    
  • Venezuelát szintén amerikai szankciók sújtják, bár valószínűleg amúgysem tudnának emelni kitermelésükön.
  • Az Egyesült Államok palaolajtermelői az emelkedő olajárak okán viszonylag gyorsan tudnák termelésüket növelni, azonban az olajkikötők szűk kapacitása az exportot visszafoghatja.
  • Lényegében a stratégia olajkészletekből lehet kipótolni a kieső szaúdi termelést, Donald Trump már engedélyezte is az Egyesült Államok tárolóinak megnyitását. A JP Morgan elemzője szerint azonban annyira sok a felhalmozott készlet, hogy amennyiben a jelenlegi szaúdi kiesés még 5 hónapig fennmaradna, a készletszintek csak akkor térnének vissza az elmúlt 40 év historikus átlagához.

Hatalmas rés a grafikonon

A nap eleji hatalmas emelkedés részben a shortpozíciók zárásának tudható be. Ennek a jelenségnek a megértéséhez egészen csütörtökig kell visszamennünk, ugyanis ekkor a Brent két jelentős támaszát is letörve visszaesett az 58-61 dolláros kereskedési sávjába. Egy úgynevezett bikacsapda szituáció alakult ki, mivel a korábban kitörést megjátszók nagyrésze ilyenkor zárni szokta vételi pozícióját, és eladási megbízások is érkezhettek. A mai nyitáskor épp a korábbi bikacsapdát megjátszók voltak kénytelenek visszavenni short pozícióikat, mely hatalmas szárnyalást okozott pillanatok alatt. Az emelkedés 4 jelentősebb ellenállás átugrását is okozta, mellyel már kezd túlvetté válni az árfolyam. A legvalószínűbb kimenet, hogy betöltésre kerül a ma kialakult rés, jelenleg azonban érdemes lehet inkább távolabbról követni az olaj árfolyamát, és figyelni, hogy első körben a korábbi fej-vállak alakzat fej és nyakvonalai megtartják-e a jegyzést. Amennyiben az árfolyam stabilan 67 dollár felett tud maradni, megtörhetne a május óta tartó csökkenő trend, és akár az áprilisi csúcsok is ostrom alá kerülhetnének. A 66,7 dolláros és a 66,5 dolláros támasz elesése esetén nagyon gyorsan 62,5 dollárnál találná magát az árfolyam, mellyel már a keletkezett 6 dolláros rés nagyrésze betöltésre kerülne. 

Konklúzió

Leginkább egyszeri hatásnak tudható be a szaúdi terrorcselekmény hatása az olajra. Szaúd-Arábia kiesésével jóformán megszűnt a rugalmasság termelői oldalon, mely egy újabb váratlan termeléskiesésénél gondot okozhat, így egyfajta kockázati prémium épülhetett be a nyersolaj árába. Azonban távolabbról nézve a lassuló világgazdaság a keresleti oldalon fejti ki negatív hatását, az Egyesült Államok folyamatosan növekvő palaolajkitermelése pedig kínálati többlettel fenyeget, így hosszabb távon továbbra sem látszik az olaj számára a fény az alagút végén.     

Címlapkép: Shutterstock

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ott_one_2019_1500x844