Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Portfolio
Az irányadó európai részvényindexek többsége minimális erősödést mutatott a szerdai kereskedés második felében a Fed kamatdöntő üléséhez közeledve, míg a tengerentúli tőzsdék lejjebb kerültek a szerdai piacnyitás után. A magyar tőzsde emelkedéssel zárta a hét harmadik napját, míg a hazai blue chipek közül a Mol teljesített a legjobban.

Nagyot emelkedett a Mol

Emelkedéssel zárta a hét harmadik napját a magyar tőzsde, a BUX 334 pontos plusz mellett 0,8 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek kivétel nélkül emelkedéssel zárták a szerdai kereskedést. Az OTP 0,5 százalékos emelkedés után 12 750 forinton zárt, a Richter 0,4 százalékkal került feljebb, a gyógyszergyártó papírjai 4 942 forinton fejezték be a hét harmadik napját. A Magyar Telekom 0,9 százalékos erősödést követően 435 forinton búcsúzott a hét harmadik napjától, míg a blue chipek közül a Mol teljesített a legjobban, az olajcég papírjai 1,8 százalékos emelkedés után 3 000 forinton zárták a szerdai kereskedést.

Nagyot emelkedett az Elmű

Tegnap tették közzé, hogy bizonyos feltételekkel az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy az E.ON felvásárolja az Innogy elosztási és fogyasztói megoldásokat kínáló üzletágát, valamint egyes villamosenergia-termelési eszközeit. A brüsszeli testület fenntartásokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy az összefonódás - az eredetileg bejelentett formájában - korlátozta volna a versenyt, például Magyarországon is. A versenyjogi aggályok eloszlatása érdekében az E.ON vállalta, hogy a szabályozatlan magyarországi piaci szegmensben leválasztja kiskereskedelmi villamosenergia-üzletágát, ide értve az összes eszközt és az összes alkalmazottat. A tájékoztatás szerint a jóváhagyás feltétele, hogy az E.ON maradéktalanul eleget tegyen ezen, általa önként vállalt kötelezettségeknek. A tegnapi bejelentés után az Elmű árfolyama 5,9 százalékkal került ma feljebb.

Az Émász árfolyama 0,8 százalékkal került feljebb.

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék

Minimális elmozdulást mutatnak az irányadó európai részvényindexek ma délután, a CAC40 és a DAX egyaránt 0,1, százalékkal került ma feljebb. A befektetők kivárhattak a Fed esti kamatdöntése felé közeledve: míg néhány hete szinte biztosnak tűnt az újabb kamatcsökkentés, ma délelőtt a befektetők egy része csaknem a vágással megegyező esélyt adott annak, hogy mégsem csökken a kamat. A tengerentúli piacnyitás után lejjebb kerültek az amerikai részvénypiacok, a Fed kamatdöntését megelőző bizonytalanság mellett a geopolitikai feszültség is árnyékot vetett a tőzsdékre, miután az amerikai elnök jelentős szankciók kidolgozására utasította munkatársait Iránnal szemben. A szerdai piacnyitástól távolodva a Nasdaq és az S&P500 egyaránt 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 0,2 százalékot esett.

Emelkedéssel próbálkoznak az európai tőzsdék

A keddi kereskedésben gyakorlatilag oldalaztak a tengerentúli tőzsdék, az amerikai részvényindexek a keddi piaczárás felé közeledve emelkedéssel próbálkoztak meg, végül minimális erősödéssel fejezve be a hét második napját. A Dow 0,1 százalékos erősödése mellett az S&P500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékot erősödött.

Ázsiában nem volt egyértelmű az irány a szerdai kereskedésben, miután a piaci kommentárok szerint a befektetők kivártak a Fed ma esti kamatdöntése felé közeledve. A befektetők egy része arra számít, hogy a Fed 25 bázisponttal csökkentheti a kamatot. A Nikkei 0,2 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji részvényindex 0,3 százalékkal került feljebb.

Az irányadó európai részvényindexek mérsékelt eséssel vágtak neki a hét harmadik napjának, a szerdai piacnyitástól távolodva a kontinens börzéi emelkedéssel próbálkoztak meg, az európai tőzsdék egyelőre az irányt keresik ma délelőtt, miután a befektetők kivárhattak a Fed kamatdöntése felé közeledve. A DAX 0,1 százalékos erősödése mellett a CAC40 0,2 százalékkal került feljebb, míg milánói börze 0,5 százalékot emelkedett.

Felfelé kapaszkodik a BUX, emelkedik a Magyar Telekom

A szerdai piacnyitástól távolodva a BUX az előző napi záróértéke közelébe kapaszkodott vissza, a magyar tőzsde ezt követően lefordult, majd a hazai részvényindex ismét emelkedéssel próbálkozott meg, a BUX 17 ponttal került feljebb. A blue chipek közül egyedül az OTP nem képes emelkedni, a bankpapír 0,2 százalékkal került lejjebb. A Richter 0,1 százalékos emelkedése mellett a Mol 0,2 százalékkal került feljebb, míg a Magyar Telekom 0,5 százalékkal került feljebb.

Minimális eséssel indult a hét harmadik napja a magyar tőzsdén

Enyhe eséssel vágott neki a hét harmadik napjának a magyar tőzsde, a BUX 79 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a hazai blue chipek vegyesen teljesítenek a szerdai piacnyitás után. A stagnáló Magyar Telekom mellett a Mol árfolyama 0,1 százalékkal került feljebb, a Richter 0,1 százalékot esett, míg az OTP 0,6 százalékkal került lejjebb ma reggel.

Iránykereséssel indulhat a hét harmadik napja Európában

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

A keddi, tengerentúli piacnyitást követő mérsékelt esést követően az irányt keresték az amerikai részvényindexek a hét második napján, miután a piaci kommentárok szerint a befektetők kivártak a Fed szerdai kamatdöntése felé közeledve. A keddi piaczárás felé közeledve a tengerentúli tőzsdék emelkedni kezdtek, majd az amerikai részvényindexek végül mérsékelt erősödéssel fejezték be a keddi kereskedést. A minimális hangulatjavulásban Donald Trump nyilatkozta is közrejátszhatott, miután az amerikai elnök kedden meglebegtette, hogy akár akár hamarosan megállapodás jöhet Kínával, bár az elnök sietve hozzátette, hogya 2020-as elnökválasztás előtt vagy után egy nappal is sor kerülhet a megállapodásra. A Dow végül 34 pontos emelkedés után 0,1 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,3 százalékot erősödött, míg a Nasdaq 0,4 százalékos emelkedéssel zárta a hét második napját.

Eséssel zárta a hét második napját a magyar tőzsde, a BUX 223 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek vegyesen zárták a hét második napját. Az OTP 0,6 százalékos esés után 12 690 forinton zárt, a Mol 1 százalékkal került lejjebb, az olajtársaság részvényei 2 946 forinton zártak. A Magyar Telekom 0,2 százalékkal került lejjebb, a telekomcég részvényei 431 forinton fejezték be a hét második napját. A pozitív kivételt a Richter jelentette, a gyógyszergyártó papírjai 0,1 százalékos erősödés után 4 924 forinton vettek búcsút a keddi kereskedéstől.

Mik az előjelek mára?

Az amerikai részvénypiacok minimális keddi erősödése után az ázsiai tőzsdék mérsékelt elmozdulás mellett vegyesen teljesítettek szerdán, miután a piaci kommentárok szerint a befektetők kivártak a Fed kamatdöntése előtt. A Nikkei 0,1 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde stagnált, míg a sanghaji börze 0,5 százalékkal került feljebb. Ázsia más részein sem volt egyértelmű az irány, a szingapúri tőzsde 0,4 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi 0,5 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 4 pontos mínusza iránykeresést vetíthet előre a szerdai piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A hét harmadik napján a Fed kamatdöntésére figyelnek majd a befektetők, amelynek eredményét magyar idő szerint este nyolckor ismerhetik meg a befektetők, az előzetes várakozások alapján a Fed nagy valószínűséggel tovább csökkenthet a kamaton.

Mire érdemes ma figyelni?

Szerdán az MNB a nemzetközi tartalékainak augusztusi adatsorát teszi közzé, az Egyesült Királyságból az augusztusi kiskereskedelmi eladási statisztikák érkeznek, míg az eurozónából az augusztusi inflációs statisztikát publikálják majd. A nap legfontosabb eseménye a Fed kamatdöntése lesz, amelyet hazai idő szerint este nyolckor ismerhetünk majd meg, majd ezt követően Jerome Powell Fed-elnök nyilatkozatára figyelnek a befektetők.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

goldman shutter
vodafonemti
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde