Bitcoin
Üzlet

Szárnyalás után összeomlás - Néhány nap alatt esett össze a Bitcoin

Portfolio
Az év elején sokan temették a bitcoint, azonban a kriptodeviza a hatalmas tavalyi zuhanása után szép lassan magára talált és az árfolyam április végétől június végéig valósággal szárnyalt. A nyár folyamán azonban megtört a lendület, majd heves csapkodás kezdődött. Szeptemberben úgy tűnt, hogy folytatódhat az emelkedés, a bitcoin azonban szeptember végén hatalmasat zuhant. Az esés mögött álló lehetséges okok mellett megnéztük, hogy mit mutat a grafikon és merre mehet az árfolyam.

Temették a bitcoint, az árfolyam mégis szárnyalt

A bitcoin a tavalyi, 20 000 dollár közeli csúcsától egészen 3 000 dollár közelébe esett, az idei év elején már sokan temették a kriptodevizát, azonban a bitcoin a kétkedőkre rácáfolva tavasszal nagyot emelkedett. A piaci kommentárok szerint a szárnyalásban szerepet játszhatott, hogy a befektetők egy része menedékeszközt keresett a fokozódó kereskedelmi háborús aggodalmak közepette, míg a Facebook saját kriptopénzével, a Librával kapcsolatos befektetői várakozások szintén fűthették a kriptodeviza emelkedését. A bitcoin az év elején a 3 693 dollárról június végéig egészen 14 000 dollár közelébe emelkedett.

Zuhanás jött az év eleji szárnyalás után

A bitcoin a június végi csúcsáról nagyot esett, miután a Facebook kriptodevizája fölött sokasodtak a sötét felhők. Bár ezt követően heves csapkodások után az árfolyamot rendre visszahúzták, a kriptodeviza végül sem július elején, sem augusztus elején nem tudott már a korábbi, júniusi lokális csúcsa fölé emelkedni. A volatilis nyár után a szeptember eleje viszonylagos nyugalomban telt, és bár egy ideig úgy tűnt, hogy a formálódó beszűkülésből az árfolyam felfelé törhet ki, azonban végül nem így történt, és a bitcoin szeptember 24-én nagyot esett, az árfolyam a múlt hét kedden több mint 17 százalékos mínuszban is járt és a bitcoin 8 000 dollár alá is beszúrt.

A piaci kommentárok az esés mögötti lehetséges okként elsősorban a New York-i tőzsde határidős bitcoin platformjával kapcsolatos felfokozott várakozásokat, majd a befektetők csalódottságát emelték ki, miután az NYSE-n fizikai teljesítéssel működő bitcoin-futures terméket vezettek be. A termék mögött a Bakkt nevű cég állt, amelynek egyik nagybefektetője az Intercontinental Exchange (ICE), amely tulajdonosa a New York-i tőzsdének is. A határidős bitcoin platform indulása azonban sok elemzőnek és kereskedőnek is csalódást okozhatott, miután a Bakkt adatközlése szerint szeptember 24-én mindössze 166 darab bitcoin-kontraktus cserélt gazdát, amit a piaci szereplők kiábrándítóan alacsonyként értékelhettek.

A korábban felröppent hírek szerint a kínai jegybank novemberig előállt volna a saját kriptodevizájával, iparági források korábban azt valószínűsítették, hogy Peking hamarosan bemutatja a digitális fizetési rendszerét. A piaci szereplők egy része ezután kifejezetten rosszul fogadhatta, hogy a kínai központi bank határozottan cáfolta a kínai kriptodeviza elindításával kapcsolatos híreket, ami szintén hozzájárulhatott a bitcoin piacán kialakult borús hangulathoz.

A fundamentális faktorok mellett technikai tényezők is közrejátszhattak a bitcoin múlt heti nagy esésében, miután az árfolyam a 9 300 és 9 100 dollár által határolt zónából lefelé tört ki. A 9 300 és 9 100 dollár közötti zónából július közepén és végén, majd augusztusban is felfelé mozdult el az árfolyam, azonban a múlt héten a támaszzónából lefelé tört ki az árfolyam, a bitcoin 8 000 dollár alá is beszúrt, és a kriptodeviza azóta sem tudott érdemben feljebb emelkedni.

Bitcoin

Jöhet a felpattanás

A múlt heti zuhanás után a bitcoin rövid távon túladottá vált, az RSI alapján elképzelhető egy felpattanás, azonban felfelé akkor fordulna pozitívabbra a technikai kép, ha a bitcoinnak sikerülne a korábbi 9 100 és 9 300 dollár közötti zónából felfelé kitörnie, azonban pusztán a napos grafikont szemlélve ennek az esélye egyelőre alacsonynak tűnik.

Bitcoin

Távolabbról nézve a kriptodevizát, a hetes grafikonon az 5 900 dollár közelében található szint többször szolgált már támaszként és ellenállásként is a bitcoin számára, amennyiben az árfolyam nem lenne képes a 8 000 dolláros szint közelében megkapaszkodni, középtávon az 5 900 dolláros szintet vehetné célba a bitcoin.

Bitcoin

Azonban van, aki hosszabb távon optimista, az ismert kereskedő, Peter Brandt szerint a bitcoin 2020 februárjában 5 500 is dollárig is eshet, majd ezután emelkedni kezd, és hosszú távon az árfolyam elérheti az 50 000 dollárt is. McAfee osztja Brandt vélekedését, a híres tech guru szerint a kriptodeviza árfolyama 2020 végére eléri majd az egymillió dollárt.

Címlapkép forrása: Chesnot/Getty Images

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ott_one_2019_1500x844