usa
Üzlet

Csőstül jönnek a rossz hírek, minden adott a tökéletes viharhoz

Az elmúlt hónapok alaphírei voltak a kereskedelmi háborúról, a részben emiatt lassuló világgazdaságról, a Brexitről szóló hírek, amelyekre az utóbbi hetekben már egyre immunisabbak voltak a befektetők, az amerikai tőzsdék idén szeptember közepén már közel új csúcsra emelkedtek, de a vezető európai és ázsiai részvényindexek is elindultak felfelé. Az elmúlt napokban azonban valami megváltozott, a tegnapi gyenge amerikai makroadat után pedig begyorsult az esés, ami ma folytatódott. Megnéztük, milyen hírek mozgatják a tőzsdéket, és meddig tarthat még az esés.

A gazdasági lassulásról is szó lesz a Budapest Economic Forumon.

Rossz hírek

Az elmúlt órákban több olyan hír is érkezett, ami nyomás alá helyezte a tőzsdéket, ezek közül a fontosabbak:

  • ISM: A tegnapi hangulatromlásban egyértelműen az játszott szerepet, hogy egy borzasztó gyenge amerikai makroadat érkezett, ami arra utal, hogy részben a kereskedelmi háború miatt a világ legnagyobb nemzetgazdasága, az Egyesült Államok gazdasági növekedése is jelentősen lassulhat. Az amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index több mint egy évtizede nem volt olyan alacsony, mint most, a 47,8-as érték alaposan elmaradt a várt 50.1-től. A szeptemberi érték zsinórban a második csökkenést mutatja, az 50 alatti érték a feldolgozóipar lassulását jelzi előre. Az új export megrendelési alindex 41 pontra esett, ilyen alacsonyan utoljára 2009 márciusában állt.
  • Brexit: az új esemény, ami újra a Brexitre irányította a befeltetők figyelmét, hogy a brit kormány ma juttatja el az Európai Unióhoz a megállapodási javaslatait a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről. Ez már végleges javaslatcsomag, amit, ha az EU nem fogad el, már nem lesznek új tárgyalások, jön a rendezetlen kilépés.
  • Fékez a német gazdaság: A német gazdaság állapotával kapcsolatban is érkeztek rossz hírek. Egyre több jel utal arra, hogy a német gazdasági növekedés jelentősen csökken a következő negyedévekben, sőt, akár recesszióba is süllyedhet a gazdaság, vagyis definíció szerint lesz legalább két olyan negyedév, amikor visszaesik a gazdasági teljesítmény. Az idei második negyedévben 0,1 százalékos volt a GDP-visszaesés, a harmadik negyedévben pedig a várakozások szerint szintén csökkent a gazdasági teljesítmény, többek között a Fitch is ezzel számol legfrissebb elemzésében. Németország vezető gazdaságkutató intézetei ma megjelent közös elemzésükben azzal számolnak, hogy a korábban várt 0,8 helyett csak 0,5 százalékos lehet a német gazdaság növekedése.
  • Impeachment (alkotmányos vádemelési eljárás): Donald Trumpot alkotmányos vádemelési eljárás fenyegeti, a demokrata többségű képviselőház már megkezdte az eljárással kapcsolatos vizsgálatokat. A képviselőház illetékes bizottságai a héten kezdik meg a meghallgatásokat az amerikai és az ukrán elnök idén júliusi telefonbeszélgetése ügyében. A folyamat vége akár az amerikai elnök alkotmányos úton történő elmozdítása is lehet, ami pedig bizonytalanságot és ezzel együtt turbulenciákat hozhat a tőkepiacokon.
  • Pesszimistábbá váltak az elemzők: Az elmúlt 3 év leggyengébb gyorsjelentési szezonja jöhet Európában, a 600 legnagyobb európai vállalat bevétele 0,3 százalékkal eshet vissza, profitjuk pedig a legfrissebb számok alapján 2,2 százalékkal eshet vissza, miközben egy hete az elemzők még csak 1,9 százalékos visszaesésre számítottak. A bevételek visszaesésére 2018 első negyedéve, a profit ilyen mértékű visszaesésére pedig 2016 harmadik negyedéve óta nem volt példa.  
  • Észak-Korea: A fenti hírek bőven elegek lennének egy alapos hangulatromláshoz, de van itt még valami, Észak-Korea jó ütemérzékkel kontrázott rá a tegnapi ISM-adatra, és a legfrissebb hírek alapján egy víz alatti platformról vagy tengeralattjáróról ballisztikus rakétát lőhettek ki, ami súlyos megsértése az ENSZ Biztonsági Tanácsának legutóbbi határozatának, amely megtiltotta Észak-Koreának ballisztikus rakéták kilövését. Az esemény biztosan nem simítja el a régióban a geoplolitikai feszültségeket.

Mi hozhat megnyugvást?

A gyenge ISM-adat után a következő napokban a befektetők kiemelten figyelik majd az amerikai makroadatokat, például a szerdai és a pénteki munkaerőpiaci adatot, és több amerikai jegybankár is beszél majd a héten, ott a befektetők arra figyelnek majd, tesznek-e utalásokat a jegybankárok a következő kamatvágásra, kamatdöntő ülést idén még 2 alkalommal, október végén és decemberben tart a Fed, több elemző szerint mindkét alkalommal 25-25 bázispont kamatvágásra kerülhet sor. A hangulatot viszont érdemben az javítaná a tőkepiacokon, ha a jövő heti amerikai-kínai tárgyalásokról az álláspontok közeledéséről szóló hírek érkeznének, végleges megállapodásnak (van olyan?) kicsi az esélye.

Merre tovább tőzsdék?

A részvénypiaci emelkedés vezetői eddig az amerikai tőzsdék voltak, azok közül az S&P 500 grafikonját vizsgáltuk meg.

Nagyon messziről nézve az elmúlt másfél évben az S&P 500 grafikonján egy emelkedő ék rajzolódott ki, amelyen belül mozogva az árfolyam szeptember elején újra az ék ellenállási szintjéhez közelített, az elmúlt hetekben azonban lefordult az árfolyam, az esés pedig begyorsult, az előző lokális csúcshoz képest már több mint 3 százalékkal áll lejjebb az árfolyam. A bulloknak jó hír, hogy a tavaly szeptember/októberi, az idén május eleji és idén augusztusi csúcs is nagyjából azon a szinten áll, ahová a tegnapi eséssel került az árfolyam, ráadásul az emelkedő ék alsó szára is ott húzódik, így ha ezekről a szintekről jön a felpattanás, akkor folytatódhat a rali. Ellenkező esetben, ha massszívan elesik ez a szint (a határidős S&P alapján az index 2924 pont körül nyithat), akkor az árfolyam kiesik a már több mint másfél éve rajzolódó formációból, az nagyon csúnya lesz. Gyorsan elérhető a 2830-2850 körüli zóna, idén augusztusban többször leszúrt oda az árfolyam.

spx11

Címlapkép: Spencer Platt/Getty Images

termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
cimlap_Davos0124