New York Stock Exchange
Üzlet

Rángatják az amerikai tőzsdéket az újabb pocsék adat után

Portfolio
Utoljára 2008 negyedik negyedéve indult ennyire rosszul az amerikai tőzsdéken, a befektetők a növekedési kilátások romlása miatt aggódnak, emellett a kereskedelmi háború továbbterjedésével kapcsolatos félelmek még tovább fokozhatták a részvénypiaci feszültséget. A tengerentúli tőzsdék jelentős szerdai esése úgy tűnt, magukra találhatnak az amerikai részvénypiacok, a hangulat azonban ismét borúsra fordult, miután a szolgáltatói ISM beszerzési menedzserindex alaposan elmaradt az előzetes várakozásoktól, újra felerősítve ezzel a gazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmakat, az amerikai tőzsdék a mai nagy esés után az irányt keresik.

Emelkedéssel zárta a csütörtöki kereskedést a BUX

Lefordultak a tengerentúli tőzsdék, miután a szeptemberi szolgáltatói ISM beszerzési menedzserindex elmaradt az előzetes várakozásoktól, az amerikai részvényindexek a korábbi esésüket azonban ledolgozták, miután a piaci szereplők alapvetően jól fogadták Donald Trumpnak a kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos mai nyilatkozatát, a tengerentúli tőzsdék ezt követően előző napi záróértékeik fölé kapaszkodtak vissza.

Emelkedéssel zárta a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 131 pontos plusz mellett 0,3 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan zárták a hét negyedik napját. A Mol 0,1 százalékos emelkedés után 2 804 forinton zárt, a Magyar Telekom 0,7 százalékos erősödés után 438 forinton fejezte be a csütörtöki kereskedést, míg az OTP 0,9 százalékos erősödés után 12 520 forinton búcsúzott a hét negyedik napjától. A negatív kivételt a Richter jelentette, a gyógyszergyártó részvényei 4 780 forinton zártak.

Rángatják az amerikai börzéket a gyenge makroadat után

A vártnál gyengébb szolgáltatói ISM beszerzési menedzserindex után nagyot estek a tengerentúli tőzsdék, a Dow több mint 1 százalékot esett, majd ezt követően az amerikai részvényindexek a korábbi mínuszok egy részét le tudták dolgozni, a Dow 0,6 százalékos esése mellett az S&P500 0,4 százalékkal került lejjebb.

s&p500

Lefordultak a tengerentúli részvényindexek a vártnál gyengébb szolgáltatói ISM beszerzési menedzseri

A tengerentúli piacnyitás után minimális elmozdulást mutattak az amerikai részvényindexek a jelentős szerdai esés után, a hangulat azonban ismét elromlott, miután a szolgáltatói ISM beszerzési menedzserindexe a várakozásokat alaposan alulmúlva 52,6 pontra csökkent szeptemberben, ismét felerősítve ezzel a növekedési kilátások romlásával kapcsolatos befektetői aggodalmakat. A Dow 280 pontos mínusz mellett 1,1 százalékkal került lejjebb, a Dow az elmúlt két nap során a mai kereskedést is beleértve több mint 1 000 pontot esett. Míg az S&P500 0,9 százalékot esett.

dow

Kiábrándító adat érkezett az USA-ból

Az amerikai szolgáltató szektor beszerzésimenedzser-index 2016 óta a legalacsonyabb eredményt produkálta. A várakozásokhoz képest 3 ponttal alacsonyabb BMI érkezett.

Tovább a cikkhez

Nem találják az irányt az amerikai tőzsdék, a Tesla azonban nagyot esett

A nagy szerdai esés után mérsékelt elmozdulás mellett felemásan teljesítenek az amerikai részvénypiacok, a csütörtöki piacnyitástól távolodva a Dow 0,2 százalékkal került lejjebb, míg az S&P500 és a Nasdaq előző napi záróértéke közelében jár. A Tesla hatalmasat esett ma, a cég hiába gyártott és értékesített rekordszámú autót a harmadik negyedév folyamán, A Tesla így is alulmúlta az elemzők várakozásait, amit a befektetők egyáltalán nem díjaztak, a társaság részvényárfolyama több mint 5 százalékot zuhant.

Tesla

Felülteljesíti a régiós tőzsdéket a BUX

A csütörtöki kereskedés második felében vegyesen teljesítenek a régiós részvényindexek, a prágai tőzsde 0,4 százalékos esése mellett a bécsi börze 0,3 százalékkal került feljebb, míg a lengyel WIG 0,1 százalékot erősödött. A hazai részvényindex emelkedik, a BUX 1,8 milliárd forintos forgalom és 223 pontos plusz mellett 0,6 százalékkal került feljebb, míg a hazai blue chipek közül 1,2 százalékos erősödésével a Mol teljesít a legjobban. A BUX komponensei közül a Waberer’s papírjai teljesítenek a legjobban.

Felemásan teljesítenek az európai börzék, míg a német tőzsdén nincs ma kereskedés

Utoljára 2008 utolsó negyedéve indult ennyire rosszul az amerikai részvénypiacokon, a tengerentúli tőzsdék jelentős eséssel fejezték be a hét harmadik napját, a Dow 1,9 százalékkal került lejjebb, míg az S&P500 1,8 százalékot esett. A piaci kommentárok szerint a keddi, várakozásokat alulmúló feldolgozóipari ISM beszerzési menedzserindex után erősödtek a növekedési kilátások romlásával összefüggő aggodalmak, továbbá a szerdán beérkező és a vártnál gyengébb ADP foglalkoztatottsági adat is óvatosságra inthette a befektetőket. A piaci szereplők emellett attól tartottak, hogy újabb front nyílhat a kereskedelmi háborúsban, miután a WTO tegnap jóváhagyta az Egyesült Államok vámkiszabását az Európai Uniós importtermékekre az Airbus illegális szubvenciós ügyében, tehát az USA 7,5 milliárd dollár értékű importvámot szabhat ki az Európai Unióból érkező termékekre. Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma ezt követően jelezte is, hogy európai polgári repülőgépek és mezőgazdasági, illetve ipari termékek kapcsán jelentős vámemeléseket foganatosít.

A növekedési kilátások romlásával kapcsolatos aggodalmak és a fokozódó kereskedelmi háborús feszültség közepette az ázsiai tőzsdék is estek csütörtökön, a Nikkei 2 százalékos esése mellett a szingapúri tőzsde 0,5 százalékot esett, míg a hongkongi tőzsde végül a korábbi mínuszokat ledolgozva 0,3 százalékos emelkedéssel zárt. Csütörtökön a dél-koreai Kospi zárva tartott, míg a sanghaji börzén az ünnep miatt továbbra sem volt kereskedés.

A jelentős szerdai esés után az irányadó európai részvényindexek felemásan teljesítenek a csütörtöki kereskedés második felében, a piaci szereplők az USA kereskedelmi tárcája által közzétett közleményt emésztették, amelyből kiderült, hogy az Egyesült Államok többségében 25 százalékos vámokat vetett ki élelmiszeripari termékekre, de a repülőgépgyártás esetében csak százalékos vámot alkalmaztak, a lista főként Franciaországot, Németországot, Spanyolországot és az Egyesült Királyságot érinti. Nem került fel a listára a konyak és a pezsgő, továbbá a bőráruk sem, amelyet követően a francia szeszesitalgyártó, a Rémy Cointreau árfolyama 5,7 százalékkal került ma feljebb, míg a luxuscikkeket gyártó Louis Vuitton tulajdonosa, az LVMH árfolyama 1,6 százalékkal került feljebb. Az európai tőzsdéken nem volt egyértelmű az irány ma, a brit FTSE100 0,6 százalékos esése mellett a CAC40 0,4 százalékkal került feljebb, mindemellett érdemes megjegyezni, hogy a német tőzsdén nincs kereskedés, miután csütörtökön a német újraegyesítést ünneplik.

CAC40

Érkezik a döntés a lengyel devizahitelekről, emelkednek a régiós bankpapírok

Csütörtökön kijött a döntés a lengyel devizahitelekről, bár a konkrét döntést egyelőre nem látni, azonban az árfolyamreakciók alapján a bíróság kedvező döntést hozhatott a lengyel devizahiteles üggyel kapcsolatban, a lengyel bankindex közel 2 százalékot emelkedett, az mBank és a Millenium árfolyama közel 8 százalékkal került ma feljebb. 

A régiós bankpapírok erősödése nyomán az OTP is emelkedik ma délelőtt, a hazai bankrészvény 1,1 százalékkal került feljebb.

OTP

Hatalmasak az elvárások: már az is kevés, ha a Tesla történelmet ír

Hiába gyártott és értékesített rekordszámú autót a Tesla a harmadik negyedév során, így is alulmúlta az elemzők várakozásait, amit a befektetők egyáltalán nem díjaztak. Az amerikai elektromosautó-gyártó árfolyama több mint 5 százalékot esett az amerikai tőzsdék zárását követő kereskedési szakaszban.

Tovább a cikkhez

Mi ez a felfordulás a tőzsdéken?

Az év első három negyedéve meglepően jó volt a világ tőzsdéin, a kockázatokra immunisak voltak a befektetők, az utolsó negyedéve azonban rosszul indult, nagyot estek a világ vezető részvényindexei. Az október egyébként historikusan is kifejezetten volatilis, úgyhogy nem az elmúlt napok voltak az utolsók, amikor nagyot mozdultak a vezető tőzsdék. Öveket becsatolni!

Tovább a cikkhez

Felfelé kapaszkodik a BUX, emelkedik a Mol

A csütörtöki piacnyitástól távolodva tovább kapaszkodik felfelé a hazai részvényindex, a BUX 193 pontos plusz mellett 0,5 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek kivétel nélkül emelkednek. A Magyar Telekom 0,2 százalékos emelkedése mellett a Richter 0,3 százalékkal került feljebb, míg az OTP 0,4 százalékot erősödött. A hazai nagypapírok közül 1 százalékos emelkedésével a Mol teljesít a legjobban ma reggel.

Mol

A szerdai nagy esés után mérsékelt erősödéssel indult a csütörtöki kereskedés a magyar tőzsdén

A nagy szerdai esés után mérsékelt erősödéssel indult a hét negyedik napja a magyar tőzsdén, a BUX 102 pontos plusz mellett 0,3 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek a stagnáló OTP-t leszámítva emelkednek ma reggel. A Richter 0,1 százalékos erősödése mellett a Magyar Telekom 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Mol árfolyama 0,7 százalékot emelkedett.

BUX

Nagy esés után iránykereséssel indulhat a csütörtöki kereskedés az európai tőzsdéken

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Hatalmasat estek szerdán az amerikai részvénypiacok, utoljára 2008 negyedik negyedéve indult ennyire rosszul az amerikai tőzsdéken, a piaci kommentárok szerint a befektetők a vártnál gyengébb makroadatok után a növekedési kilátások romlása miatt aggódtak, miután a keddi, a várakozásokat alulmúló ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindex után a szeptemberi ADP-adat is gyengébb lett a vártnál. A kereskedelmi háborús aggodalmak fokozódása tovább ronthatta a hangulatot, miután a WTO szerdán jóváhagyta az USA vámkiszabását az Európai Uniós importtermékekre az Airbus illegális szubvenciós ügyében. Ez azt jelenti, hogy az USA 7,5 milliárd dollár értékű importvámot szabhat ki az Európai Unióból érkező termékekre. Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma ezt követően jelezte is, hogy európai polgári repülőgépek és mezőgazdasági, illetve ipari termékek kapcsán jelentős vámemeléseket foganatosít. Végül jelentős eséssel zárták a szerdai kereskedést a tengerentúli tőzsdék, A Dow végül 494 pontos esés után 1,9 százalékkal került lejjebb, az S&P500 1,8 százalékot esett, míg a Nasdaq 1,6 százalékos eséssel zárta a hét harmadik napját.

Nagy eséssel zárta a hét harmadik napját a magyar tőzsde, a BUX 696 pontos mínusz után 1,7 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül eséssel zárták a szerdai kereskedést. A Magyar Telekom 0,7 százalékos esés után 435 forinton zárt, az OTP 1,4 százalékkal került lejjebb, a bankpapír 12 410 forinton fejezte be a hét harmadik napját. A Richter 2,2 százalékos esést követően 4 804 forinton zárt, míg a hazai blue chipek közül a Mol teljesített a leggyengébben, az olajcég papírjai 2,4 százalékos esés után 2 800 forinton zártak.

Mik az előjelek mára?

Az amerikai részvénypiacok jelentős szerdai esése után az ázsiai tőzsdék is lejjebb kerültek a hét negyedik napján, a piaci kommentárok szerint a hangulatra a növekedési kilátások romlásával kapcsolatos félelmek mellett a kereskedelmi háborús aggodalmak nyomták rá bélyegüket, miután az amerikai kormányzat tegnap bejelentette, 7,5 milliárd dollárnyi európai uniós termékre vetnek ki vámokat. A Nikkei 2,1 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a szingapúri börze 1 százalékot esett. A sanghaji tőzsde és a dél-koreai Kospi csütörtökön zárva tartott. Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 5 pontos mínusza iránykeresést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A 2008-as válság után óta nem történt ilyen az amerikai tőzsdéken, a Dow két nap alatt több mint 3 százalékot esett, negyedév utoljára 2008 utolsó három hónapjában indult ennyire rosszul. A befektetők a globális növekedési kilátások romlása miatt aggódnak, így a piaci szereplők egy része már alighanem a pénteki, átfogó munkaerőpiaci adatsort várja. A kereskedelmi háborús hírfolyam is piacmozgató hatású lehet, mivel amerikai kereskedelmi tárca tegnap jelentette be hogy, 7,5 milliárd dollárnyi európai uniós termékre vetnek ki vámokat, amire az EU válaszintézkedéseket helyezett kilátásba.

Mire érdemes ma figyelni?

Csütörtökön a KSH az augusztusi kiskereskedelmi statisztikáit publikálja majd, míg az ÁKK kincstárjegy aukciót tart. Az eurozónából az augusztusi kiskereskedelmi eladási adatsor érkezik majd, míg az Egyesült Államokból az augusztusi gyáripari megrendeléseket teszik közzé.

Csütörtökön teszi közzé gyorsjelentését a Pepsi.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Spencer Platt/Getty Images

Mozit kaphat a Köki
Nincs meg a harmadik: nem is foglalkozott ma velünk a Moody’s
deutsche bank_getty
Frankfurti tőzsde
applearfolyam
trump, christmas
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde