hetülés családos autó
Üzlet

Elszámolta magát a kormány az autóvásárlási ingyenmilliókkal

Portfolio
Minden piaci várakozást és a kormány előzetes terveit is felülmúlja a nagycsaládosok autóvásárlási programja iránti igény.

A héten tudtuk meg, hogy 3 hónappal az indulása után már több mint 14 ezer kérelem érkezett a nagycsaládosok autóvásárlását támogató program keretében. A program lényege, hogy a három vagy több gyermeket nevelő családok 2,5 millió forintos segítséget igényelhetnek legalább hétüléses új autó vásárlásához, a gépkocsi árának maximum 50 százalékának erejéig. Részletesen itt írtunk az ingyenmilliókról és videót is készítettünk a témában.

A kormány eredetileg azzal kalkulált, hogy 2019-ben, a program bevezetésének első évében 5 milliárd forintot kell költenie erre a célra, vagyis 2000 autóvásárlással számolt. Ehhez képest már most hétszeres az igény, és hátra van még két hónap az évből. De ez a program igénybevétele szempontjából mellékes, ugyanis a kormány már az elejétől fogva azt hangsúlyozta, hogy az erre vonatkozó költségvetési keret felülről nyitott.

A 14 ezer kérelem egyúttal azt is jelenti, hogy amennyiben minden igénylő jogosult a 2,5 millió forintra, akkor ez a tétel összesen 35 milliárd forintjába kerül az idei költségvetésnek.

A jegybank néhány nappal ezelőtt közzétett inflációs jelentése is érinti ezt a kérdéskört, valamint az idei költségvetési lépések hatását.

A bejelentett kormányzati intézkedések és a Családvédelmi Akcióterv intézkedéseinek vártnál nagyobb igénybevétele következtében a 2019. évi hiány 0,1 százalékponttal magasabb lehet a júniusi Inflációs jelentésben vártnál - írták. Majd felsorolják, hogy 

  • mintegy 2,6 millió nyugdíjas 9 ezer forintos rezsiutalványban,
  • és mintegy 100 ezer közmunkás 54 ezer forintos egyszeri juttatásban részesül. Ez a két tétel együttesen  30 milliárd forintos többletkiadást jelent a költségvetésnek.
  • Emellett a családvédelmi intézkedések babaváró támogatással és nagycsaládosok autóvásárlásával kapcsolatos vártnál magasabb kiadásai is növelik a deficitet.

Ezek egyenlegrontó hatását ellensúlyozza a vállalati adóbevételek vártnál magasabb teljesülése, így idén összességében a GDP 1,7-1,8%-a lehet a költségvetés hiánya.

Az autóvásárlási program keretében elérhető modellek listáját tartalmazza táblázatunk, amelyet a Portfolio elsőként közölt korábban.

arendas_gergely_meretezett_cmyk
getty, budapest, villamos, szabadság híd,
cimlap_szoja
kínavírua200127
FrankfurtTőzsde
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
cimlap_szoja