Allergan
Üzlet

Felvásárolták a Richter amerikai partnerét

Portfolio
Júniusban jelentették be, hogy az amerikai gyógyszergyártó cég, az AbbVie 63 milliárd dollárért felvásárolja az Allergant, a cég részvényesei a hétfői, rendkívüli közgyűlésen jóváhagyták az AbbVie felvásárlási ajánlatát, a tranzakció zárására várhatóan 2020 elején kerülhet sor. A többek között a Botox forgalmazásáról ismert Allergan értékesíti Egyesült Államokban a Richter fontos készítményét, a Vraylart is.

Az amerikai gyógyszergyártó cég, az AbbVie június végén jelentette be, hogy 63 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot tett az Allergan részvényeire. A megállapodás részleteit június 25-én hozták nyilvánosságra, a tranzakcióban az Allergan részvényesei 120,3 dollár készpénzt és 0,866 darab AbbVie részvényt kapnak minden részvényük után, ami Allergan részvényenként összesen 188,24 dollárt jelent.

A tranzakcióval kapcsolatban a piaci szereplők valószínűleg abban bízhattak, hogy az ügylet segítségével az AbbVie diverzifikálhatja portfolióját, miután a vállalat legfontosabb készítményének, a Humirának szabadalma 2023-ban lejár az Egyesült Államokban és cég Európában már most is fokozott versenyhelyzettel néz szembe. Az AbbVie vezérigazgatója júniusban arról beszélt, hogy az Allergan megvásárlását részben a Humiraból származó bevétel tette lehetővé, az AbbVie vezére emellett hozzátette, hogy a Humira segítségével vásárolják meg azokat az eszközöket, amelyeket hosszútávon helyettesíteni tudják azt.

Az Allergan részvényesei az október 14-i, rendkívüli közgyűlésen jóváhagyták a cég az AbbVie által történő felvásárlását, a tranzakció lezárására a hatósági jóváhagyások függvényében várhatóan 2020 elején kerülhet majd sor.

Az Allergan egyik legfontosabb terméke a Botox, amelynek értékesítéséből a cég tavaly 3,6 milliárd dolláros árbevételt realizált, emellett az Allergan forgalmazta a Richter Vraylar (cariprazine) készítményét az Egyesült Államokban. A Vraylar a Richter egy fontos készítménye, a társaság 2018-ban a készítmény után 75,9 millió eurós royalty bevételt kapott.

Mit érdemes tudni a cariprazine-ról?

A cariprazine a Richter saját fejlesztésű készítménye, az amerikai Foresttel (azóta már Allergan) 2005 óta folynak a fejlesztések. Az említett készítmény a Richter egyik legígéretesebb originális terméke, melynek fejlesztései az alábbi indikációban történtek: bipoláris depresszió, major depresszió, bipoláris mánia, skizofrénia. A vegyületet a Richternél fedezték fel, de az amerikai partnerrel folytatott közös fejlesztési munka nyomán az Allergan az USA és Kanada területére megszerezte a termékértékesítési jogokat. Az igazi áttörést a Richter 2012-ben érte el a cariprazine-nal, amikor a fő indikációban, a skizofrénia esetében is sikeresen zárult a klinikai fázis III vizsgálat. Ez lehetőséget adott arra, hogy az Egyesült Államokban meginduljon a törzskönyvezés folyamata, ami 2015 szeptemberében zárult le pozitív véleménnyel, így 2016 márciusában Vraylar márkanéven került bevezetésre az Egyesült Államokban a Richter és az Allergan közös gyógyszere.

A Richter a készítményt Reagila néven 2017. májusa óta az Európai Unióban is forgalmazza, a társaság 2018-ban a Vraylar után kapott royalty bevétele 75,9 millió euró volt, míg a Reagilából származó bevétel 2,8 millió euró volt, a készítményből származó tavalyi bevétel összesen 78,7 millió eurót tett ki, ami a társaság 2018-as bevételének 5,6 százalékát adta.

Emelkedik a Richter

Míg az elmúlt napok emelkedései után a magyar tőzsde lejjebb került kedden délelőtt, a hazai blue chipek közül egyedül a Richter képes emelkedni, a gyógyszergyártó részvényei 0,6 százalékkal került ma feljebb.  A Richter papírjai azonban idén gyengén teljesítettek, a cég részvényárfolyama idén 10,3 százalékot esett.

Richter

Az AbbVie minimális, 0,1 százalékos erősödéssel zárta a hét első napját, a társaság részvényei idén nagyot estek, az AbbVie árfolyama idén 20 százalékkal került lejjebb.

AbbVie

A felvásárlás június végi bejelentése után az Allergan árfolyama hatalmasat emelkedett, ezt követően augusztus közepéig lecsorgás következett, majd a társaság részvényei ismét emelkedéssel próbálkoztak meg, az Allergan részvényei idén 26,4 százalékot erősödtek.

Allergan

Címlapkép forrása: Scott Eisen/Bloomberg via Getty Images

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
frankfurtitozsde