cimlapkep_exxon1022
Üzlet

Olajipari óriáscéget fogtak perbe a klímavédelem miatt

Portfolio
Példátlan klímavédelmi per készülődik New Yorkban az amerikai Exxon Mobil olajtársasággal szemben, az állam azzal vádolja a vállalatot, hogy feélrevezető információkat tett közzé az üzletet érintő klímaváltozással kapcsolatos költségekről.
Energy Investment Forum 2019
A november 7-én megtartott Energy Investment Forumon bővebben kifejtésre kerül a klímavédelem szerepe és hatásai az energiaszektorban, többek között Ürge-Vorsatz Diána fog előadást tartani a témában.

Az Exxon természetesen nem ért egyet a váddal, véleménye szerint minden releváns információt megosztott a befektetőkkel, és a pernek kizárólag politikai okai vannak, ugyanis Rex Tillerson, a korábbi amerikai külügyminiszter is a vádlottak padján ül, aki azt megelőzően egy évtizedig vezette az Exxont. A mai nappal kezdődhet a pereskedés, és előreláthatólag 15 napon keresztül tarthat.  

Carroll Muffett, a Nemzetközi Környezetvédelmi Jogi Központ elnöke szerint az Exxon pere egy fontos mérföldkő abban a folyamatban, amire a világon jelenlevő összes olajcég számíthat.

New York legfőbb ügyésze pénzügyi csalással vádolja az olajóriást, ugyanis állítása szerint az Exxon a projektjei értékelését alacsonyabb környezeti költségekkel végezte el, mint azt ígérte a befektetőinek, így összességében a cég eszközeit értékesebbnek és kevésbé kockázatosnak tűntette fel, mellyel félrevezette a befektetőit. Az Exxon azzal védekezik, hogy a célja a kalkulációkkal csupán az volt, hogy jelezze, figyelembe veszik a környezet terhelésével járó költségeket kalkulációikban.

A környezeti aktivisták már régóta nyomják a nagy olajtársaságot, hogy transzparensebben tüntesse fel a klímavédelemmel kapcsolatos költségeit, ugyanis abban reménykednek, hogy a számok láttán eltántorodhatnak a befektetők és fenntarthatóbb célpontok irányába csatornázhatják át a befektetésre szánt forrásaikat.  

Idén érdemben nem produkált hozamot befektetőinak a tőzsdén jegyzett hatalmas olajtársaság.

Címlapkép: Sergio Flores/Bloomberg via Getty Images

Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
repules szegell iata GettyImages-1180597944