weworkkkk
Üzlet

Beigazolódtak a félelmek: milliárdokat bukott a WeWorkön a legnagyobb tulajdonosa

Portfolio
Több milliárd dolláros veszteséget könyvelt el a SoftBank a balul elsült WeWork-befektetésén, ezzel pedig 14 éve először veszteséges negyedéve volt a cégnek – derült ki a japán konglomerátum negyedéves gyorsjelentéséből. A coworking irodákat üzemeltető ingatlanos cég értéke a tőzsdei bevezetés elmaradása óta a töredékére zuhant, ami miatt leírásokat volt kénytelen eszközölni a legnagyobb befektetője, a SoftBank.

14 éve először számolt be veszteséges negyedévről a japán konglomerátum, a SoftBank elsősorban 100 milliárd dolláros befektetési alapja, a Vision Fund egyelőre nem túl jól sikerült befektetési miatt. Az elmúlt hónapokban a cég neve a WeWork csúnya lejtmenete kapcsán került előtérbe, az ingatlancég legnagyobb befektetője ugyanis a SoftBank.

A WeWork néhány hónappal ezelőtt még egy sikeres, nagy növekedésű startupként készült a tőzsdére, közel 50 milliárd dollárra becsült vállalatértékkel. De amikor a kibocsátási prospektussal fény derült a hatalmas veszteségekre és az alapító furcsa üzelmeire, megcsappant az érdeklődés a WeWork iránt, olyannyira, hogy végül nem is sikerült a tőzsdei bevezetés. Akkora volt a baj, hogy végül legnagyobb tulajdonosának, a SoftBanknak kellett kimentenie. Múlt hónapban újabb 10 milliárd dollárt tett tőke és hitel formájában a cégbe.

A Softbank a lezárt negyedévben 3,4 milliárd dolláros leírást könyvelt el a WeWork-befektetésén és a teljes pénzügyi évben várhatóan 4,6 milliárd dolláros leírása lesz belőle.

A Vision Fund-befektetések az üzemi eredmény szintjén 970 milliárd jenes (8,9 milliárd dolláros) veszteséget jelentettek. A WeWork mellett például az Uberben is van részesedése az alapnak, amely szintén jelentős árfolyamzuhanást szenvedett el a májusi tőzsdei bevezetése óta.

A SoftBank vezérigazgatója, Masayoshi Son elmondta, hogy sok szempontból nem ítélte meg jól a WeWorkot, amikor meghozta a befektetési döntést és nem vette észre az intő jeleket olyan terülteken, mint például a vállalatirányítás.

A Softbank 704 milliárd jenes veszteséggel zárta a július-szeptemberi negyedévet (6,5 milliárd dolláros veszteség), ami jóval nagyobb veszteség, mint amivel az elemzők számoltak, a konszenzus szerint ugyanis 48 milliárd jenes veszteséget vártak. Az előző év azonos időszakában még több mint 700 milliárd jenes profitja volt a cégnek.

A menedzsment nem adott előrejelzéseket, mondván, hogy túlságosan sok a bizonytalanság.

A WeWork körüli felhajtás nem tett jót a SoftBank árfolyamának sem, lejtmenetbe kezdtek a részvények, amióta a nyár végén előtérbe kerültek a WeWork problémái.

A SoftBank árfolyamának alakulása.
matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Frankfurti tőzsde