STA_1147
Üzlet

Magán-egészségügyi vezetők: elképesztő szintre emelkednek az orvosbérek

Portfolio
Konszolidáció, új befektetők megjelenése, magán-egészségbiztosítások adókedvezményének megszüntetése és együttműködés az állammal: többek között ilyen izgalmas témák kerültek elő a hazai magán-egészségügyi szolgáltatók vezetői közötti délelőtti panelbeszélgetésben a Portfolio mai Private Health Forumán. Többen is dicsérték az MNB tavasszal közzétett Versenyképességi programjának egészségügyi részét.

A beszélgetést Bartók János, a Duna Medical Center vezérigazgatója vezette, többek között az alábbi témákat terítékre véve.

Mi hoz változásokat a következő években a magyar magán-egészségügyi piac szerkezetében?

Börzsei-Knoll Veronika (Emineo) szerint egyelőre fej-fej mellett halad az organikus és az akvizíciós úton történő növekedés. Csermely Gyula (Rózsakert) úgy látja, a biztos anyagi háttér mellett a szakmai hozzáértésnek is óriási jelentősége van, abban bízik, hogy a szakmai befektetők fogják segíteni a piacot. Kirschner András (Swiss) elsősorban az organikus fejlődésben bízik, Leitner György (Affidea) pedig úgy látja, a szektor nagyon szétaprózódott, az akvizíción átesett Affideánál természetesen a felvásárlásokhoz is nagy reményeket fűznek. Papik Kornél (Dr. Rose) szerint a növekedés során elérkezik egy olyan szint a cégeknél, amikor már egy külföldi szakmai befektetőnek érdemes beszállnia, elsősorban az akvizíciók fogják mozgatni a piacot.

Mi lesz a lakásrendelőkkel?

Papik Kornél (Dr. Rose) szerint helyük van a lakásrendelőknek a piacon, de probléma, ha átlépik a határiakat és jobb szabályozásra lenne szükség. Valós alternatívát a nagy méretű szolgáltatókat tudnak nyújtani az egészségügy átalakításában. Leitner György (Affidea) elmondása szerint 8 magán-egészségügyi szolgáltató rendelkezik minősített védjeggyel, amit nemcsak a nagyok, hanem akár a kis lakásrendelők is elnyerhetnek, és a minőség kiváló fokmérője a Primus Egyesület munkájának eredményeként. Kirschner András (Swiss) elmondása szerint csaknem 200, jellemzően pár tízmilliós árbevételű lakásrendelővel működnek együtt, szerződéses kapcsolataik a szektor fehéredését is segítik. Csermely Gyula (Rózsakert) szerint radikálisan csökkenni fog a lakásrendelők száma, különösen az egyszakmásoké. Börzsei-Knoll Veronika (Emineo) az autóversenyzéshez hasonlította a lakásrendelői szegmenst, a minőségi ellátásra vonatkozó igény miatt bizonyos ellátások esetében egyre inkább a nagyobb szolgáltatókra lesz szükség, másutt az együttműködések megtarthatják a lakásrendelők létjogosultságát.

Hogy alakul a vidéki és fővárosi szolgáltatók kapcsolata, erőviszonya?

Csermely Gyula (Rózsakert) szerint erős a vidéki magánegészségügy, bizonyos speciális ellátások területén van szükség feltétlenül a budapesti szolgáltatásra. Leitner György (Affidea) szerint erősödött Budapesten is a földrajzi elhelyezkedés szerinti választás, és vidéken is jellemzővé válhat a hálózatszerűség. Papik Kornél (Dr. Rose) abban látja a problémát, hogy a nagy állami szolgáltatók uralják a piacokat, már-már meg tudják fojtani az egyes vidéki kezdeményezéseket, vidéken sokkal erősebb az állami dominancia. Börzsei-Knoll Veronika (Emineo) a kevésbé speciális ellátásokhoz meg kell adni vidéken is a maga színvonalú hozzáférést. Kirschner András (Swiss) szerint az egyetemi centrumok támogatására és a tömeges betegigényre is szükség van komolyabb centrumok létrejöttéhez.

Hogy hatott a magánegészségbiztosítások adókedvezményének megszüntetése?

Csermely Gyula (Rózsakert) szerint nem jó irány a magánbiztosítások adókedvezményének megszüntetése, de a Rózsakert Medical Centert elsősorban munkaadóként érintette a változás, drágább ezek megvásárlása a munkavállalók számára. Szolgáltatói oldalon nem érinti érdemben őket a változás. Börzsei-Knoll Veronika (Emineo) hasonlóról számolt be, alacsony náluk a magánbiztosításból finanszírozott ellátások aránya.  Leitner György (Affidea) nagyon rossz iránynak nevezte az adókedvezmény megszüntetését, a prevenciós programokban és a többletfinanszírozásban nagyon fontos lett volna megtartani. Az adóváltozás dacára várhatóan jórészt megmaradnak a munkáltatói egészségbiztosítások, de most defenzív időszak, amiben vagyunk.  Kirschner András (Swiss) felhívta a figyelmet, hogy 2018-ban még sok vállalat kihasználta az adókedvezményt, így tavaly megkötötte csoportos egészségbiztosítását 2019-re, 2020-ban azonban ez a hatás már nem fog érvényesülni a kedvezmény megszűnése miatt. A biztosítói díjbevételek további, akár kétszámjegyű növekedése várható, de már nem a darabszám, hanem a díjak emelkedése miatt. Papik Kornél (Dr. Rose) szerint a vállalatok lenyelik a plusz terhet, nincs alternatíva, így nem várható tömeges visszalépés. A legnagyobb probléma az volt, hogy úgy szüntette meg az állam, hogy nem vezetett be helyette semmit sem.

Milyen szerepük lesz a magánbiztosítóknak a következő években?

Börzsei-Knoll Veronika (Emineo) szerint az elmúlt években a biztosítók elkezdtek biztosítási portfóliókat építeni, az egészségbiztosítási kockázatközösségük viszont nem vált kellően naggyá, az adóváltozás nem könnyíti meg a helyzetüket. Csermely Gyula (Rózsakert) szerint a szolgáltatóknak szükségük van a biztosítókra. A fekvőbeteg-biztosítások méregdrágák, és kevés az olyan termék, amely külföldi szolgáltatást biztosít. Kirschner András (Swiss) hangsúlyozta: hiányoznak azok a magánkórházak, amelyekben a kórházi biztosítási csomagokat igénybe tudnák venni a betegek, érdeklődés mindenesetre lenne ezekre.  Leitner György (Affidea) szerint nagyon progresszív az MNB Versenyképességi programja, a benne javasolt kötelező egészségpénztári tagság kitörési pont lehetne, belőle magánbiztosítás is vásárolható lenne. Papik Kornél (Dr. Rose) szintén a fekvőbeteg-ellátói hálózatot hiányolta, ha ez létezne, a biztosítások is megjelennének hozzá.

Hogyan fog változni az állami ellátórendszer és a magánszolgáltatók viszonya?

Leitner György (Affidea) szerint továbbra sincs rendezve a magán- és állami szolgáltatások korábban napirendre vett szétválasztásának terve, nincs egészséges egyensúly, a kettőnek szinergiákra és egymás kiegészítésére kellen törekednie. Kirschner András (Swiss) szerint Romániát követjük az orvosok 4 éves 83%-os béremelésének ígéretével, a magánszolgátatók a bérspirált kihívásként érzékelik.  Börzsei-Knoll Veronika (Emineo) szerint azért vannak különböző szintű ellátó helyek, hogy mindegyiknek érvényesüljön az előnye. Csermely Gyula (Rózsakert) nem az a kérdés, hogy állami vagy magán a jövő, hanem hogy milyen minőségű lesz a magán-egészségügyi ellátás, a szektornak figyelnie kell, „nehogy megölje saját magát” a versenyben. Papik Kornél (Dr. Rose) dicsérte az MNB Versenyképességi programjának egészségügyi részét.

Borítókép: Stiller Ákos

DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
BÉT