Továbbra is vételen a Waberer's
Üzlet

Megduplázódott a Waberer’s vesztesége, de már látszanak biztató jelek

Portfolio
Az egy évvel korábbinak a több mint kétszeresére rúgó, de az elemzői várakozásnál enyhébb, 5,6 millió eurós veszteséget könyvelt el a harmadik negyedévre a Waberer’s. A mai piaczárás után közzétett gyorsjelentés alapján a flottacsökkentési program első pozitív profithatásai már érződnek, és a nettó adósságállomány is kedvezően alakul.

Várakozás felett, a tavalyi teljesítmény alatt

Az Erste elemzői várakozásától az árbevétel elmaradt, az eredményszámok azonban kedvezőbben alakultak, különösen a nemzetközi fuvarozás EBITDA-ja múlta felül a vártat, és a veszteség is fele lett a vártnak.

wáberer1

Az előző negyedévinél kissé nagyobb mértékben, 7%-kal csökkent éves összevetésben a Waberer’s harmadik negyedéves bevétele. Ez a hatékonyságnövelés jegyében végrehajtott flottacsökkentési program következménye, miközben a Regionális Kontrakt Logisztika és az egyéb szegmens továbbra is bővülést tudott felmutatni.

A harmadik negyedévben a rendszeres EBITDA 15,3 millió euróra rúgott, amivel az év eddigi legerősebb negyedévéről beszélhetünk annak ellenére, hogy az egy évvel korábbihoz képest 19%-os ebben a visszaesés. Az átalakítási intézkedések a nemzetközi működésben fokozódó kihasználtságot hoztak, ami az év korábbi részéhez képest már javulást eredményezett. Ez a negyedév mutatta az idei legjobb teljesítményt a rendszeres EBIT tekintetében is, amit a járműállomány-csökkentési program folytatásával magyaráz a társaság. A nettó bevétel -5,6 millió euró volt.

Pozitív fejlemény, hogy a nettó adósságállomány trendje megfordult a társaságnál, a nettó tőkeáttétel az EBITDA többszörösében kifejezve 5,4- szeresre csökkent a június végi szinthez hasonlított 38 millió eurós adósságcsökkenésnek köszönhetően.

Ami a menedzsment várakozásait illeti, a gyorsjelentésben kifejtik, hogy:

  •  a gépjárművek hatékonyságában jelentkező javulás és a flottacsökkentési program elkezdett pozitív hatást gyakorolni a marginokra, és a következő negyedévek során pozitívabban befolyásolják az eredményt,
  • a csoport pénzügyi pozíciója továbbra is stabil és a negyedik negyedévben a nominális nettó adósságállomány továbbra is csökkenő pályán fog haladni.

A szegmensek teljesítménye

Nemzetközi Fuvarozási Szegmens: az árbevétel 12%-kal 119 millió euróra csökkent, ami a flottacsökkentési programmal magyarázható, ugyanis 11 százalékkal kisebb a járművek száma, mint egy éve. A fuvarozási díjak azóta emelkedtek, a járműkapacitás kihasználtsága szekvenciális javulást mutat, bár nagyjából változatlan az év azonos időszakához képest. A megrendelések allokálása során a saját flotta prioritást élvezett a szállítmányozással szemben, a szegmens bruttó fedezete 24 százalékkal 17 millió euróra esett vissza az idei év harmadik negyedévében, a bruttó margin 2,3 százalékponttal 14,1%-ra a zsugorodott. A bruttó margin csökkenését a 8%-kal magasabb bérszintnek és a 12%-kal magasabb tranzit egységköltségnek tulajdonítja a társaság, amelyet nem tudott teljes mértékben ellentételezni a magasabb árak, az 5%-kal alacsonyabb üzemanyagár és a 2%-kal csökkent üzemanyagfogyasztás hatása. A rendszeres EBITDA 37%-kal  százalékkal 7,8 millió euróra csökkent, míg a margin 2,6 százalékponttal alacsonyabban, 6,6 százaléknál állapodott meg.

Regionális Kontrakt Logisztika: árbevétele éves összehasonlításban 2 százalékkal 37 millió euróra nőtt, amit főként a folyamatban lévő árképzési erőfeszítések pozitív hatásai magyaráznak: a kevésbé nyereséges teljes rakományos szolgáltatásokat nagyobb árrésű logisztikai szerződések váltják fel. A raktárkapacitás a harmadik negyedévben 8 ezer négyzetméterrel bővült, ez éves összehasonlításban 18 ezer négyzetméter többletnek felel meg. A bruttó fedezet 26 százalékkal 11 millió euróra nőtt a harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest, míg a bruttó margin 5,9 százalékponttal 30,5 százalékra emelkedett. A rendszeres EBITDA 13%-kal 5,9 millió euróra nőtt, ami 16,0%- os marginnak felel meg. A marginok javulása főképp a nagyobb árrésű tevékenységek felé tett fordulatnak tulajdonítható, amelyeket alacsonyabb üzemanyagárak, üzemanyagfogyasztás, valamint alacsonyabb útdíj egységköltségek kísértek.

Egyéb szegmens: árbevétele 17 százalékkal 17 millió euróra nőtt a harmadik negyedévében. Az árbevétel emelkedése főleg a biztosítótársaság külső felekkel folytatott tevékenységének folyamatos bővülésének köszönhető a kgfb szegmensben, részben pedig a biztosítottak eltérő adózási módszertanának tudható be. Az árbevétel növekedése a biztosítási tevékenységek nyereségességére pozitív hatással járt, az EBITDA 25 százalékkal 1,6 millió euróra növekedett, az EBITDA margin pedig 0,6 százalékponttal 9,3 százalékra emelkedett.

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
repules szegell iata GettyImages-1180597944