frankfurtitozsde
Üzlet

Lefordult az OTP

Portfolio
Újabb történelmi csúcsra száguldottak csütörtökön az irányadó amerikai indexek, reggelre azonban elromlott a hangulat az ázsiai tőzsdéken annak ellenére, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokról kedvező hírek érkeztek. A magyar tőzsdén a vállalati gyorsjelentések vannak a fókuszban ma, a vártnál jobb számokat közölt az OTP és a Richter is.

Tovább vette magát a PannErgy

Újabb saját részvényeket vásárolt az elmúlt napokban a PannErgy az áprilisi közgyűlés által elfogadott részvény-visszavásárlási program keretein belül. A saját részvény állomány már átlépte a 15 százalékot.

Tovább a cikkhez

Nem változtat a BIF célárán az MKB a per híre után

Nem változtat a BIF részvényeire vonatkozó célárán az MKB Bank elemzője azt követően, hogy a héten a cég tulajdonában lévő Harsánylejtő Kft. pert indított.

Tovább a cikkhez

Felfelé módosította az idei árbevétel-várakozásait a Richter

Ma reggel tette közzé harmadik negyedéves beszámolóját a Richter, amelyet követően a társaság menedzsmentje közzétette frissített várakozásait is: a Richter számára kedvező árfolyamváltozások mellett a jól teljesítő Vraylar-eladások miatt a cég szerint a gyógyszergyártás euróban kifejezett árbevétele 5-6 százalékkal nőhet az idei évben, míg a konszolidált, euróban kifejezett árbevétel 8-9 százalékkal nőhet idén.

Tovább a cikkhez

Lefordult az OTP

A kezdeti emelkedés után lefordult az OTP, a bankpapír most több mint 1 százalékos mínuszban áll a tegnapi záróértékéhez képest. A blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom nem esik ma reggel, így a BUX is a tegnapi záróértéke alá került, jelenleg 0,6 százalékos csökkenést mutat. Az európai tőzsdéken kissé elromlott a hangulat, az irányadó indexek közül a DAX és a CAC-40 0,2 -0,3 százalékkal került lejjebb.

Tovább nőne a szomszédban az OTP

Az OTP legfrissebb számait Bencsik László, a bank vezérigazgató-helyettese értékelte a ma reggeli sajtótájékoztatón.

Tovább a cikkhez

Tovább emelkedik az OTP

A tegnapi csúcsdöntés után tovább emelkedik ma reggel az OTP árfolyama a jól sikerült negyedéves gyorsjelentésre, a bankpapír 1,1 százalékos plusszal indította a napot. Az OTP emelkedése a BUX-ot is felfelé húzza, az index kisebb plusszal kezdte a kereskedést, miközben a Richter és a Mol is esik a nyitást követően.

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Az irányadó európai részvényindexek emelkedtek csütörtökön, a magyar tőzsde is erősödött. A hazai blue chipek közül a Mol és az OTP teljesített a legjobban, a bankpapír és a BUX index is új történelmi csúcson zárta a hét negyedik napját. Az OTP árfolyama 1,6 százalékot emelkedéssel 14 210 forinton fejezte be a kereskedést csütörtökön a társaság gyorsjelentését megelőzően, a BUX pedig 43 598 pontos záróértékével felülmúlta eddigi, április 24-én elért 43 563 pontos történelmi csúcsát.

Az amerikai tőzsdéken is a csúcsdöntések napja volt a csütörtök, újra rekord szinten zártak a vezető részvényindexek. A Dow csaknem 0,7%-os, az S&P 500 és a Nasdaq csaknem 0,3%-os emelkedéssel fejezte be a csütörtöki kereskedést. Felülteljesítő volt a pénzügyi és energiaszektor, utóbbira pozitívan hatott a hír, miszerint az OPEC az olajkitermelés visszafogását fontolgatja az Aramco IPO-jára és a szervezet decemberi találkozójára készülve. 

Mik az előjelek mára?

Az ázsiai indexek ma reggel mozgása alapján nem túl jók az előjelek, a Nikkei kivételével esnek a vezető indexek: a kínai Shanghai Composite 0,5 százalékot esett, a hongkongi Hang Seng 0,9 százalékkal, a dél-koreai Kospi 0,3 százalékkal került lejjebb.

Az európai határidős indexek szintén csökkenéseket jeleznek előre a nyitásra, ugyanakkor a magyar tőzsdének lendületet adhatnak a tegnapi zárás óta publikált negyedéves gyorsjelentések:

  • Kiugró eredményt ért el az OTP a július-szeptemberi negyedévben, konszolidált adózott eredménye 132 milliárd forint lett, ami 26 százalékkal magasabb mint az elemzői konszenzus volt. Egy negyedév alatt több profitot termelt a bankcsoport, mint a 2010 és 2015 közötti 6 év bármelyikének egész éves profitja.
  • A Richter a harmadik negyedéves árbevétel és a bruttó fedezet esetében is felül tudta teljesíteni a Portfolio saját elemzői konszenzusának előzetes várakozásait. Az üzleti tevékenység eredménye is a várt felett alakult, míg nagyobb részben a pénzügyi nyereség növekedése következtében a Richter adózott eredménye nagyot nőtt a harmadik negyedévben.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A nemzetközi hangulatot az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások előrehaladásával kapcsolatos hírek befolyásolhatják ma, itthon pedig a vállalati gyorsjelentések (OTP, Richter) lehetnek a befektetők fókuszában.

Mire érdemes ma figyelni?

Reggel 9-kor inflációs adat érkezik a KSH-tól. Októberben 2,8%-kal nőhettek a fogyasztói árak éves alapon a Portfolio elemzői konszenzusa szerint, de az sem lenne meglepő, ha 2,7%-ra mérséklődne a drágulás, miután az elemzők prognózisából számított medián 2,75% lett.

Az emelkedő Vraylar-eladások támogatták a Richtert

A Richter a harmadik negyedéves árbevétel és a bruttó fedezet esetében is felül tudta teljesíteni a Portfolio saját elemzői konszenzusának előzetes várakozásait. A társaság fontos készítményei közül jól teljesített a Vraylar. Az üzleti tevékenység eredménye is a várt felett alakult, míg nagyobb részben a pénzügyi nyereség növekedése következtében a Richter adózott eredménye nagyot nőtt a harmadik negyedévben.

Tovább a cikkhez

Első ránézésre bombameglepetés az OTP-től

Te jó ég! Ez volt az első reakcióm, amikor hajnalban megláttam az OTP harmadik negyedéves profitját, ami közel 132 milliárd forint lett, az elmúlt évtizedben 6 olyan év is volt, amikor az OTP egész évben kevesebb profitot ért el, mint most 3 hónap alatt. A kiugró eredményhez sok minden kellett, természetesen az akvizíciók és a gyenge forint hatása is benne van, de organikusan is nagyot megy a bank, a teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy volt egy több mint 21 milliárd forintos, szerb badwill-lel kapcsolatos extra tétel, viszont ha azzal korrigáljuk az eredményt, akkor is kiugró a profit.

Tovább a cikkhez
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
repules szegell iata GettyImages-1180597944