cimlap_alteo1111
Üzlet

Termőre fordultak az Alteo beruházásai

Portfolio
Az első kilenc hónapot tekintve az árbevétel 41 százalékkal, az EBITDA 140 százalékkal, a nettó eredmény pedig 20 százalékkal bővült. Az összes szegmens kivette részét a növekedésből.
November 25-én jön az Alteo klub, ahol többek között Ifj. Chikán Attila, a vállalat vezérigazgatója fog beszámolni a társaság jövőbeli elképzelései kapcsán.

A konszolidált árbevétel az első 9 hónapot tekintve tavaly év azonos időszakához képest 41 százalékkal növekedett, elsősorban a villamosenergia és földgáz kiskereskedelmi és a Hő- és villamosenergia-termelés szegmensek bővülése, valamint a befejeződött beruházások és felvásárlások termővé érése miatt. Azonban csupán a harmadik negyedévet vizsgálva 66 százalékos a bővülés mértéke.

A konszolidált EBITDA a tavalyi év azonos időszakához képest 140%-os növekedést mutat, amelyet elsősorban az Energiatermelési (piaci) és a Kiskereskedelmi szegmensek dinamikus növekedése, valamint az Alteo tulajdonába került Bőny térségben található 25 MW-os szélerőműpark belépése eredményezett. Amennyiben csupán a harmadik negyedévet nézzük, közel 200 százalékos növekedés figyelhető meg az EBITDA-ban.

A Nettó eredmény is jelentősen, 20 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapját vizsgálva. A nettó eredmény növekedésének EBITDA-tól elmaradó mértéke alapvetően a megvalósult befektetések miatt megnövekedett értékcsökkenési kiadásokra és a magasabb hitelállományhoz kapcsolódó magasabb kamatkiadásokra vezethető vissza. Csak a harmadik negyedévet vizsgálva 151 százalékos növekedés tapasztalható a veszteségben.

Szegmensenkénti teljesítmény

Az árbevétel nagyságrendileg egyenletesen oszlik el a három fő szegmens, a piaci hő és villamosenergia-termelés, energetikai szolgáltatások és energia kiskereskedelmi divíziók között. A KÁT rendszerben történő villanytermelés a bevételek csupán 6 százalékát adja.

Az EBITDA megoszlás azonban már jelentősen más képet fest, ugyanis az energia kiskereskedelmi részleg jelentősen háttérbe szorul ezen a téren, azonban a KÁT alapú áramtermelés közel 30 százalékot ér el, mely jól tülrözi az egyes szegmensek EBITDA marzsát.

A Hő- és villamosenergiatermelési szegmens (piaci) eredménytermelése 2019 harmadik negyedévének végére az előző évhez képest jelentősen növekedett, melyben nagy szerepet játszott a relatív magas áron értékesített aFRR+ (korábban szekunder) kiegyenlítő szabályozási kapacitás árbevétele. Az szegmens eredményessége annak ellenére javult szignifikánsan, hogy a csoport részére ingyenesen kiosztott CO2 kvóta mennyisége folyamatosan csökken, valamint hogy a jelentős kvótaár növekedés is nagymértékben megnövelte a szegmens költségeit. A két ellentétes hatás eredőjeként a szegmens EBITDA-ja 670 millió Ft-tal, 137 százalékkal növekedett a bázisidőszakhoz képest.

A KÁT rendszerben történő villamosenergia-termelés szegmense 207 százalékkal növelte árbevételét, és 260 százalékkal EBITDA-ját. Az idén befejezésre került naperőmű beruházások miatt a szegmensben további növekedés várható. A domaszéki és a monori projektek mellett júniusban a balatonberényi naperőmű (7 MW), júliusban pedig az ugyancsak 7 MW kapacitású nagykőrösi naperőmű projekt kezdte meg a termelést.

A Kiskereskedelmi szegmensben erőteljes organikus növekedés: a szegmens árbevétele és jövedelmezősége szignifikánsan emelkedett a gáz- és a villamoskereskedelemben tapasztalható kedvező volumen- és árhatások következtében. Az első 9 hónapban 43 százalékkal nőtt az árbevétel éves alapon, míg az EBITDA 102 százalékkal bővült.

Energetikai szolgáltatások: A Vállalkozási Divízió idei elsődleges feladata, a saját beruházásban megvalósuló balatonberényi és nagykőrösi 7-7 MW-os naperőmű kivitelezése sikeresen befejeződött. Ezenkívül befejezéséhez közeledik egy külső partner számára épülő 3 MW-os naperőmű kivitelezése, valamint megkezdődött a saját portfólióba tartozó gibárti vízerőmű rekonstrukciója. A Szolgáltatások Divízió által meghosszabbításra került a TVK-Erőmű Kft.-vel a hosszú távú üzemeltetési és karbantartási szerződés, valamint megkötésre került az erőmű fő-és segédberendezéseinek élettartam hosszabbításra vonatkozó fővállalkozói szerződés. A szegmens árbevétele 68 százalékkal, az EBITDA-ja 57 százalékkal nőtt éves alapon az első kilenc hónapot tekintve.

A Növekedési Kötvényprogramban való részvétel

Az Alteo Csoport részt vesz a MNB által indított Nemzeti Kötvényprogramban, aminek egyik kiemelt célja, hogy hosszú lejáratú kötvény kibocsátásával kiváltsa rövidebb lejáratú projekthiteleinek egy részét kiváltani. A kötvénykibocsátás mérlegkészítés után október folyamán 8.8 milliárd forint értékben sikeresen megtörtént.

Címlapkép: MTI, Koszticsák Szilárd

ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
ferrari_getty_editorial